Έκθεση αφιερωμένη στον Γρηγόρη Λαμπράκη στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 17 Ιουλίου 2021.

Στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου και μέχρι της 17 Ιουλίου 2021 θα εκτίθενται τα Αιματοβαμμένα Ρούχα της δολοφονίας του Αγωνιστή της Ειρήνης και της Δημοκρατίας Γρηγόρη Λαμπράκη και το αρχειακό υλικό από το φάκελο του που διατηρούσε η Αστυνομία για την περίοδο 1943-1963…

Είναι τα ρούχα που φορούσε ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης στις 22 Μαΐου του 1963, όταν δέχθηκε το δολοφονικό χτύπημα από παρακρατικούς, μετά την ομιλία του για την ειρήνη στη Θεσσαλονίκη.

Το πουκάμισο, η φανέλα, το κοστούμι του Λαμπράκη και ένα μόνο παπούτσι, ό,τι δηλαδή διασώθηκε από το μοιραίο βράδυ του 1963 και αποτέλεσε δικαστικό υλικό το 1966.

Το λευκό, κιτρινισμένο από τον χρόνο πουκάμισο με το ξεραμένο αίμα που είναι απλωμένο δίπλα στον γιακά, στα κουμπιά, στο στήθος αποτελεί το τεκμήριο μιας δολοφονικής επίθεσης που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία.

Το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου ευχαριστεί θερμά τόσο την Διοίκηση του Μουσείου Μπενάκη όσο και το Ίδρυμα Γρηγόρη Λαμπράκη, με πρόεδρο τον υιό του Αγωνιστή, Γρηγόρη για την παραχώρησή τους.

Στο Μουσείο υπάρχει επίσης η μόνιμη συλλογή ιστορικών κειμηλίων του Γρηγόρη Λαμπράκη, από την ζωή και την δράση του. με σημαντικότερο το πανό με το έμβλημα της ειρήνης από την πορεία του 1963 δωρεά της συζύγου Δήμητρας και του υιού του Θεόδωρου Λαμπράκη τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης δεν ήταν Μαραθωνοδρόμος. Ήταν όμως ο Μαραθωνοδρόμος της Ειρήνης. Ο Μαραθώνιος είναι η διαδρομή του αγγελιοφόρου. Του ανθρώπου που τρέχει για να μεταφέρει το μήνυμα. «Χαίρετε! Νενικήκαμεν!» Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ξεκίνησε την πορεία Ειρήνη στην ίδια διαδρομή για να μεταφέρει το μήνυμα ότι οι Έλληνες -και όχι μόνο- δικαιούνται να ζήσουν με Ειρήνη και Δημοκρατία. Αυτή η συμβολική του απόφαση εκφράζει τους εκατοντάδες χιλιάδες αθλητές που έχουν τρέξει τη διαδρομή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης για να μεταφέρουν το μήνυμα του αγωνίζεσθαι. Για όσα έχουν αξία.

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι αφιερωμένος στον Γρηγόρη Λαμπράκη, για αυτό και το Μουσείο Μαραθωνίου έχει ειδική αίθουσα αφιερωμένη στην μνήμη του.

Info

Διάρκεια έκθεσης
Έως το Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου
Λεωφόρος Μαραθώνος και 25ης Μαρτίου, Μαραθώνας Αττικής, 19007
mouseio@marathon.gr
2294067617, 6977463266