Έκθεση της Μαριέττας Ρήγα – Πεπελάση στην γκαλερί Αργώ

Η 2η ατομική έκθεση της Μαριέττας Ρήγα - Πεπελάση θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 14 Ιανουαρίου, στις 7 το βράδυ και θα διαρκέσει ως τις 8 Φεβρουαρίου 2020.

Η γκαλερί Αργώ, της οδού Νεοφύτου Δούκα 5, στο Κολωνάκι, υποδέχεται στους χώρους της την Μαριέττα Ρήγα – Πεπελάση η οποία θα παρουσιάσει την καινούργια της δουλειά με έργα ζωγραφικής.

Για την έκθεση αυτή σχολιάζει η Αθηνά Σχινά, Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού, ΕΚΠΑ και ο Αλέξης Βερούκας, ζωγράφος:

«[…] Η Μαριέττα Πεπελάση ανήκει σε αυτήν την κατηγορία των δημιουργών, που διαθέτουν το χάρισμα να μετουσιώνουν κάθε τι που τους συγκινεί ή τους προβληματίζει, μετατρέποντάς το σε ήχο, χρώμα και λόγο, καθώς η μια παράμετρος συμπληρώνει την άλλη, ως προς την κατανόηση της ιδιαίτερης προσωπικότητας αυτής της δημιουργού.

Τα εναύσματα που αντλεί από την φύση και την ζωή, από την περιρρέουσα κάθε φορά ατμόσφαιρα, αλλά και από τα ύφαλα των καταστάσεων που βιώνει, τα επεξεργάζεται η Μαριέττα συνθετικά, σαν οργανικά ολοκληρώματα, διαμορφώνοντάς τα σε αυτόνομα έργα.

Έργα, στα οποία είναι εμφανές το πηγαίο στοιχείο, η ελευθερία της έκφρασης, η αισθαντικότητα, ο εσωτερικός έλεγχος της δομής και η νηφαλιότητα μιας επιφάνειας που έχει ωστόσο απορροφήσει εντός της συγκρουσιακούς κραδασμούς, που διαφαίνονται στις εναρμονιζόμενές τους αντιθέσεις, χωρίς όμως αυτές να διασπούν το ύφος, την ατμόσφαιρα, το κλίμα και την μορφική κάθε φορά ιδιοσήμανση του συνόλου.[…]»
Αθηνά Σχινά

Έργο της Μαριέττας Ρήγα – Πεπελάση

“Τα νέα έργα της Μαριέττας Ρήγα -Πεπελάση είναι μια αποφασιστική στροφή στο έργο της ζωγράφου. Με μια πολύ ιδιωματική γραφή, οι χρωματικές κηλίδες που διαχέονται σε σφουμάτες αύρες ενεργοποιούν ένα ευρύ χρωματικό φάσμα. Συνθέσεις που κλείνουν στο πλαίσιο τους από την ενατένιση ως τη μεγεθυμένη εκ του σύνεγγυς της ύλης, εικόνες του κόσμου. Δείχνουν τον τόπο, την κορυφογραμμή στον ορίζοντα μέσα από το πανταχού παρόν νερό.

Ο τόπος είναι η θάλασσα ή πέρα από την θάλασσα; Με ελάχιστα σημάδια οριοθετούνται τα πλάνα στις αποστάσεις και με μια υπερβατική ευαισθησία αισθητοποιούνται σε χρωματικές διαθλάσεις τα μόρια στην ατμόσφαιρα που μεσολαβεί από τον θεατή τους. Είναι μορφές που ανασύρονται από ένα συλλογικό υποσυνείδητο, σχηματίζοντας ένα déjà vu που χάνεται στο βάθος του χρόνου.

Με το εκστατικό το βλέμμα της δημιουργού τους ανακαλύπτουμε αυτά τα “πρωτόπλαστα” τοπία που στον ιλαρό φωτισμό τους, μοιάζουν σα να μην πέρασε φωτιά πολέμου από πάνω τους ή το νερό να έπλυνε κάθε σημάδι οδύνης και καταστροφής. Το νερό κυρίαρχο, ασίγαστο, συντελεί στην κάθαρση και συμμετέχει οργανικά στην υλοποίηση του έργου σαν αρχή και προϋπόθεση ζωής. Ας βρούνε αυτές οι εικόνες τις ρωγμές που θα περάσουν να ενωθούν με τα είδωλά τους στα μύχια κάτοπτρα του νου μας. Το αξίζουν.”
Αλέξης Βερούκας

Who is Who

Η Μαριέττα Ρήγα – Πεπελάση είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια γεννημένη στην Αθήνα.
Δίδαξε στην Ανωτέρα Εκπαίδευση και υπήρξε ιδρυτικό μέλος Σχολών Γονέων της Αθήνας.
Αρθρογράφησε στον Αθηναἲκό Τύπο. ‘Εχει εκδώσει ποίηση και πεζογραφία με τους εκδοτικούς οίκους ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ & ΙΑΝΟΣ.
Ασχολείται με την μουσική. Κυκλοφόρησε το πρώτο της cd “Music Dialogues” το 2013.
Δασκάλους στην ζωγραφική είχε την Γιάννα Περσάκη και τον Γιώργο Ρόρρη.
Η πρώτη ατομική της έκθεση, «Ενδόμυχοι Τόποι» πραγματοποιήθηκε στην gallery M art space το 2013.

Έργο της Μαριέττας Ρήγα – Πεπελάση

Info

Εγκαίνια: Τρίτη 14 Ιανουαρίου στις 7.00μμ
Διάρκεια έκθεσης: Τρίτη 14 Ιανουαρίου εώς Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2020

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ελίνα Γιούλη – Σαργκάνη

Γκαλερί Αργώ
Νεοφύτου Δούκα 5, Κολωνάκι, 10674
τηλ. 210 7249333, fax 210 7249777
e-mail: info@argo-gallery.gr
website: www.argo-gallery.gr

Ωράριο Λειτουργίας
Τρίτη – Παρασκευή: 10:00-14:00 & 17:00-20:00
Σάββατο: 11:00-15:00

Share this
Tags
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Ο άνθρωπος προτείνει και ο Θεός διαθέτει»: Το συγκλονιστικό έργο του Έντουιν Λάντσιρ

Γράφει η Μαρία Δήμου Αίμα, κτηνωδία, ανθρώπινη κατάρρευση… Αυτές μεταξύ άλλων είναι οι ελάχιστες λέξεις που μπορούν να περιγράψουν την φρίκη του εν λόγω έργου....

Sparkling Exhibitions 2022 VS Pandemic

Γράφει η Λιάνα Ζωζά Αν και οι χώροι της τέχνης, μουσεία, ιδρύματα, αλλά και γκαλερί φαίνεται να έχουν πληγεί από μια παγκόσμια πανδημία, που μετά...

Τα Παιδιά Του Ήλιου του Μάξιμ Γκόρκυ στο θέατρο 104

Τα Παιδιά Του Ήλιου του Μάξιμ Γκόρκυ, το αριστούργημα της Ρωσικής δραματουργίας, ανεβαίνει στο θέατρο 104 από ένα θίασο 10 ηθοποιών. Σημείωμα σκηνοθέτη Μια παρέα νέων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this