Έλενα Κάρουλα: Η Αρχιτέκτων -Designer που επηλέχτηκε για τα βιβλία του Amazon

Παρατηρώντας τις κατασκευές ανά τον κόσμο της Έλενας Κάρουλα τόσο σχεδιαστικά και κατασκευαστικά, όσο και από πλευράς διακόσμησης και design, αντιλαμβανόμαστε αμέσως τον λόγο που ξεχώρισε στο Τop Award for the Best Residential Property Interior το 2011, καθώς και το γιατί κάποιες δουλειές της επιλέχτηκαν από την Amazon και συμπεριλήφθηκαν στα βιβλία της.

Διακρίνουμε αναμφίβολα την υψηλού επιπέδου αισθητική και την λειτουργικότητα τους, την αρμονική ένταξη τους στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, την λειτουργική δομή των έργων, καθώς και την λειτουργική ενότητα του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου έχοντας πάντα κεντρικό σημείο αναφοράς τον χρήστη.

Όσο για την διακόσμηση του εσωτερικών χώρων, η Κάρουλα επιλέγει τους κατάλληλους εικαστικούς δημιουργούς που τα έργα τους ταιριάζουν τόσο στο χώρο, όσο και στην ιδιοσυγκρασία και αισθητική του ιδιοκτήτη.

Εμείς συναντήσαμε την Έλενα Κάρουλα και μιλήσαμε για τις διακρίσεις της και τη δουλειά της.

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

-Έχετε κατασκευάσει άρτιες κατοικίες τόσο δομικά όσο και σχεδιαστικά τόσο σε Ελλάδα όσο και εξωτερικό. Πού υπάρχουν κατασκευές σας;

-Η σχεδιαστική μου πορεία ξεκίνησε στο Λονδίνο, μετά τις σπουδές μου εκεί. Μέχρι σήμερα έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί έργα μου στο Λονδίνο, στο Κουβέιτ, στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ενδεικτικές της επιτυχούς εφαρμογής της σχεδιαστικής μας φιλοσοφίας είναι πολυάριθμες αναφορές των σχεδίων μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου και του Top Award for the Best Residential Property Interior.

-Τι προσέχετε κυρίως στην κατασκευή μιας οικίας και πώς την ενσωματώνετε στο περιβάλλον; Ανακυκλώνετε υλικά;

-Στις βασικές παραμέτρους που λαμβάνονται υπόψιν στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται η ένταξη στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, η βιοκλιματική συνοχή και λειτουργική δομή των έργων, η λειτουργική ενότητα του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, με κεντρικό σημείο αναφοράς τον άνθρωπο χρήστη.

Οι κατασκευές πρέπει επίσης να ταυτίζονται με αναγνωρίσιμη προσωπικότητα, αρμονική ένταξη στο χώρο και αισθητική αρτιότητα.

Η ανακύκλωση χώρων θα έλεγα ότι είναι ένα από τα κύρια αντικείμενα μελέτης του γραφείου μου, με την έννοια της ανακαίνισης παλαιών ακινήτων, κυρίως διαμερισμάτων στο κέντρο μεγάλων πόλεων, όπως Λονδίνο και Αθήνα. Επαναπροσδιορίζοντας τα διαθέσιμα τετραγωνικά και διατηρώντας το κέλυφος, οι νέοι χώροι που σχεδιάζουμε έχουν ταυτόχρονα αναφορές στην ιστορία του κτηρίου και με τον νέο, σύγχρονο εσωτερικό σχεδιασμό αποκτούν την διάσταση του νέου τρόπου ζωής.

Στο πλαίσιο αυτής της πρακτικής ανακυκλώνονται υλικά του υφιστάμενου χώρου, όπως ξύλινα δάπεδα, πλάκες από ορθομαρμαρώσεις, τα οποία μετατρέπονται σε χρηστικά αντικείμενα/έπιπλα.

ST.RAPHAEL RESORT

-Κυκλοφορούν σε παγκόσμια κλίμακα δύο βιβλία μέσω του Amazon, στα οποία παρουσιάζονται δουλειές σας. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

-Κάποια από τα έργα μου επιλέχθηκαν και συμπεριλήφθηκαν στα βιβλία “ANOTHER ESCAPE, Designing the Modern Guest House II” και “FANTASTIC ESCAPES, Architecture and Design for Stylish Stays” της Images Publishing, που κυκλοφορούν διεθνώς μέσω της Amazon.

Η συνεργασία αυτή προέκυψε μετά την ευγενική πρόσκληση από τους εκδότες των βιβλίων, οι οποίοι έχουν την έδρα τους στο Hong Kong. Την επιλογή τους την προσλαμβάνω ως μια τιμητική αναγνώριση της ποιότητας του σχεδιαστικού μας έργου.

Μέσα στους πρώτους μήνες του 2019 επίκειται η κυκλοφορία διεθνώς και τρίτου βιβλίου, το οποίο περιέχει υλοποιηθέντα σχέδιά μας.

APARTMENT AT KOLONAKI

-Τι είδους κατασκευές επιλέχτηκαν για τα βιβλία αυτά; Γιατί πιστεύετε Amazon διάλεξε αυτές οι κατασκευές;

Στο πρώτο βιβλίο, που φέρει τον τίτλο “ANOTHER ESCAPE”, οι εκδότες έχουν συλλέξει  από όλον τον κόσμο εξοχικές οικίες υψηλής αισθητικής, οι οποίες προσφέρουν στους ιδιώτες τους την πολυτέλεια της φυγής από τα σφικτά δομημένα αστικά περιβάλλοντα. Η δική μας συμμετοχή παρουσιάζει μια εξοχική κατοικία σε νησί του γαλάζιου Αιγαίου.

Στο δεύτερο βιβλίο “FANTASTIC ESCAPES” η δική μας συμμετοχή παρουσιάζει παραλιακή κατοικία σε προνομιακή παραλία της Κύπρου.

ST.RAPHAEL RESORT

-Εκτός από την κατασκευή, αναλαμβάνετε και την διακόσμηση. Τι είδους έργα επιλέγετε;

Το σχεδιαστικό μας έργο ασχολείται με τη δημιουργία ολοκληρωμένων λύσεων για το εσωτερικό περιβάλλον των κατασκευών. Οι λύσεις αυτές, όποτε και όπου αποκτούν την ενσωμάτωση έργων τέχνης, δεν επιλέγουν μόνο έργα επώνυμων αλλά και νέων ανερχόμενων καλλιτεχνών, τα οποία εντάσσονται αρμονικά στο σύνολο του σχεδιασμού.

AB BANK

-Τι πιστεύετε για την αγορά real estate στην Ελλάδα;

-Το real estate είναι μια καταξιωμένη επενδυτική πρακτική ανά τον κόσμο. Ο επιτυχής σχεδιασμός από διεθνώς αναγνωρισμένους επαγγελματίες του χώρου για την υλοποίηση ενός έργου, προσφέρουν πάντοτε προστιθέμενη αξία στα ακίνητα, βελτιώνοντας σημαντικά την οικονομική απόδοση της επένδυσης.

Οι ευκαιρίες των επενδύσεων στο real estate εξαρτώνται από τις οικονομικές υπεραξίες, όχι μόνο σε έργα νέων κατασκευών, αλλά και σε αναπαλαιώσεις υφιστάμενων κατασκευών.

OFFICES

-Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για το κέντρο της Αθήνας από ξένα funds και επενδυτές. Βλέπετε ότι αυτό θα επεκταθεί και σε άλλα μέρη στην Ελλάδα;

Εκτός από το κέντρο της Αθήνας, άλλες περιοχές της Ελλάδας που μπορούν να θεωρηθούν υποψήφιες για παρόμοια ανάπτυξη είναι αυτές που χαρακτηρίζονται από καλές υποδομές, εύκολη προσβασιμότητα και από ελκυστικό φυσικό περιβάλλον.

AB BANK

bio

Η Έλενα Κάρουλα ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Λονδίνο όπου ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία στο σχεδιασμό έργων. Στη συνέχεια διεύρυνε τις επαγγελματικές της δραστηριότητες σε διεθνές επίπεδο, κάνοντας έργα σε χώρους όπως το Κουβέιτ, η Κύπρος, η Ρουμανία, η Αγγλία και η Ελλάδα.

Στη φάση σχεδιασμού των έργων της, εκτός από τη σύλληψη της κεντρικής ιδέας του σχεδίου, η Έλενα εμπλέκεται σε όλο το φάσμα του σχεδιασμού των λεπτομερειών, καθώς και της υλοποίησης.

Τα έργα της περιλαμβάνουν ξενοδοχεία 5 αστέρων, όπου συνδυάζεται ο ονειρικός κόσμος της πολυτέλειας με τις λειτουργικές απαιτήσεις της αυστηρά οργανωμένης επιχειρηματικότητας.

Τα εταιρικά κτίρια που έχει σχεδιάσει η Έλενα Κάρουλα για εταιρίες όπως η 3E Coca-Cola, J&P Avax και AB Bank προβάλλουν διακριτικά την ταυτότητα του επιχειρηματικού ομίλου.

ZARBALIS CONCEPT

Στα σχέδιά της περιλαμβάνονται και πολλά έργα για εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα, όπως “Dolce & Gabbana” και “Ideal Standard”.

Η λειτουργική ενσωμάτωση της αρχιτεκτονικής των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων έχει δημιουργήσει εξαίρετα οικιστικά έργα, τόσο για ιδιώτες, όσο και για μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Επιλεγμένα οικιστικά έργα της Έλενας είναι δημοσιευμένα σε βιβλία που έχουν εκδοθεί από την εκδοτική εταιρεία Images / Hong Kong και είναι διαθέσιμα από την Amazon.

ZARBALIS CONCEPT

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα axianews φύλλο 12/1/2019

Share this
Tags
Panos Kats
JOURNALIST //from @cityjournalism & #Economics @UniofReading @FreeSundaygr @Capitalgr to endless life's adventures. Forever @cinemacholic and @artcurious// “#wedo what #weare #viewsaremine _onlyleft”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Ο άνθρωπος προτείνει και ο Θεός διαθέτει»: Το συγκλονιστικό έργο του Έντουιν Λάντσιρ

Γράφει η Μαρία Δήμου Αίμα, κτηνωδία, ανθρώπινη κατάρρευση… Αυτές μεταξύ άλλων είναι οι ελάχιστες λέξεις που μπορούν να περιγράψουν την φρίκη του εν λόγω έργου....

Sparkling Exhibitions 2022 VS Pandemic

Γράφει η Λιάνα Ζωζά Αν και οι χώροι της τέχνης, μουσεία, ιδρύματα, αλλά και γκαλερί φαίνεται να έχουν πληγεί από μια παγκόσμια πανδημία, που μετά...

Τα Παιδιά Του Ήλιου του Μάξιμ Γκόρκυ στο θέατρο 104

Τα Παιδιά Του Ήλιου του Μάξιμ Γκόρκυ, το αριστούργημα της Ρωσικής δραματουργίας, ανεβαίνει στο θέατρο 104 από ένα θίασο 10 ηθοποιών. Σημείωμα σκηνοθέτη Μια παρέα νέων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this