Αιμίλιος Γάσπαρης: Έμψυχα κτίσματα

Ζωγραφική εμπνευσμένη και αφιερωμένη στο Άγιο Όρος

“Μέχρι σήμερα έχω πραγματοποιήσει  το προσκύνημα τρεις φορές στο Περιβόλι της Παναγιάς, στο Άγιο Όρος, στην Αθωνική Πολιτεία. Κατάφερα να κρατήσω σημειώσεις και να καταγράψω εντυπώσεις από όσα εκεί βίωσα, να σχεδιάσω και να φωτογραφίσω θέματα που μου τράβηξαν την προσοχή.”

Η ενότητα, πενήντα έργα μικτής τεχνικής που θα παρουσιάσω στην έκθεσή μου στη Φιλολογική Στέγη Πειραιά, αποτελείται από έργα που βασίστηκαν σε σχέδια που έγιναν με μολύβι κατά τη διάρκεια των επισκέψεων μου εκεί. Απόψεις μοναστηριών,  γωνιές με πύργους και καμινάδες, ταρσανάδες και καθολικά αποτελούν τα  θέματα μου από  τη μοναστική πολιτεία. Είναι τόσο δυνατός ο τόπος και η επίδρασή του που συνεχίζει και θα συνεχίζει πάντα να  εμπνέει και να  συντροφεύει.

Στην παρουσίαση αυτή η ζωγραφική επιλογή των κτισμάτων έφερε εμένα πιο κοντά σε μια απαράμιλλη ομορφιά που συνδέει το επίγειο δημιούργημα με τον ανώτερο προορισμό. Το κτίσμα είναι, ιδιαίτερα στο Όρος, ένα παράλληλο βήμα με το Σύμπαν καθαυτό. Είναι  μια μεγάλη ευλογία η επαφή με τα κτίσματα του Όρους και με ότι εκπέμπουν. Ο χώρος οπωσδήποτε  αποτελεί τον προθάλαμο στην προσπάθεια και τον αγώνα για περισσότερη αυτογνωσία, κάτι το απαραίτητο για τη συνέχεια στη ζωή μας.

bio

Ο Αιμίλιος Γάσπαρης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1955. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη Νεοελληνική Φιλολογία.  Έχει  εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές. Το 2015 εκδόθηκε το λεύκωμα-συλλογή λαογραφικών στοιχείων «Ατσιπόπουλο- Άνθρωποι και Τόπος», εκδόσεις Ινφογνώμων. Έχει  πραγματοποιήσει δεκαπέντε ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής.

Share this
Tags
Panos Kats
Panos Kats
JOURNALIST //from @cityjournalism & #Economics @UniofReading @FreeSundaygr @Capitalgr to endless life's adventures. Forever @cinemacholic and @artcurious// “#wedo what #weare #viewsaremine _onlyleft”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«All or Nothing»… και σίγουρα τίποτα λιγότερο από αυτά που μας υπόσχεται ο Mike Leigh

Γράφει η Μαρία Δήμου Ο Mike Leigh, εισήλθε στην χιλιετία με το κοινωνικο-οικογενειακό δράμα, «All or Nothing», το 2002. Ξεφεύγει ελαφρώς από το μελόδραμα και...

H “τέχνη” της ανάγνωσης του Κορανίου

Γράφει η Μαρία Τριγώνη Το κοράνι είναι το πιο διαβασμένο βιβλίο στον Ισλαμικό κόσμο, ενώ έχει δοθεί εξαιρετική σημασία στην διατήρηση, απομνημόνευση και απαγγελία του....

«Μαγνητικά Πεδία»: Το indie σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γιώργου Γούση

Γράφει ο Γιώργος Δήμος Ξεκινώντας την καριέρα του ως δημιουργός κόμικς, ο γεννημένος το 1986 στην Αθήνα καλλιτέχνης, Γιώργος Γούσης, έκανε το μεγάλου μήκους ντεμπούτο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this