Ακαδημία Πλάτωνος: Συναρπαστικές λήψεις από ψηλά

Ξεκινήσαμε λοιπόν για την περιήγησή μας στην Ακαδημία Πλάτωνος. Η διαδρομή αυτή σήμερα ταυτίζεται με τις οδούς Πλαταιών-Πλάτωνος και Σαλαμίνος, μέσα από ένα πυκνοκατοικημένο και ασφυκτικό τμήμα της σύγχρονης Αθήνας. Πρόκειται δηλαδή για μια περιοχή στο κέντρο της Αθήνας, μόλις 10′ από την Ομόνοια με αμάξι ή λεωφορείο.

Το όνομα της το πήρε από το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου, την Ακαδημία Πλάτωνος, την γνωστότατη σχολή του φιλόσοφου Πλάτωνος, η οποία βρισκόταν επί 900 περίπου χρόνια στο ίδιο σημείο που βρίσκεται τώρα. Η Ακαδημία στην αρχαιότητα πήρε το όνομα της από τον τοπικό ήρωα Ακάδημο, που θεωρούνταν στην αρχαιότητα ο πρώτος οικιστής της περιοχής.

Η καρδιά της είναι το αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, όπου ο Σωκράτης Πολύζος πέρασε το πρωινό του συγκεντρώνοντας εξαιρετικά πλάνα. Πρόκειται για έναν χώρο προσεγμένο και περιφραγμένο, οι πύλες του οποίου είναι πάντα ανοιχτές. Η είσοδος στο πάρκο είναι ελεύθερη.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως πολλά απομεινάρια κτιρίων, τα οποία χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού έως τον Μεσαίωνα.  Τα κατάλοιπα αυτών βρίσκονται εντός του χώρου και τα περισσότερα είναι ελεύθερα να τα πλησιάσει κάποιος και να περιηγηθεί ακριβώς από πάνω τους.

Το αρχαιότερο κτίσμα χρονολογείται στην Πρωτοελλαδική Εποχή (2800-2100πΧ), ενώ έχουν βρεθεί και παλαιότερα ίχνη κατοίκησης, από την Νεολιθική εποχή. Στα σημαντικότερα κτίρια συμπεριλαμβάνονται η “Ιερά Οικία” των γεωμετρικών χρόνων, το Γυμνάσιο που λειτούργησε από τον πρώτο αιώνα π.Χ. έως τον πρώτο αιώνα μΧ όπου αθλούνταν οι νέοι και το περίστυλο κτίριο του 4ου αιώνα π.Χ.

Τον 6ο αι. π.Χ. ιδρύθηκε εδώ ένα από τα τρία Γυμνάσια της αρχαίας Αθήνας και δημιουργήθηκε ιερό άλσος οριζόμενο από περίβολο. Φιλοξενούσε πολλά ιερά και βωμούς, όπως του Ακαδήμου, του Έρωτα, του Διός Καταιβάτου, του Προμηθέα και του Ηφαίστου. Από εδώ άρχιζε λαμπαδηδρομία προς το Δίπυλο προς τιμήν των πεσόντων που θάβονταν στο Δημόσιον Σήμα.

Περί το 388 π.Χ. ο Πλάτων ίδρυσε στο Γυμνάσιο την περίφημη Φιλοσοφική Σχολή του. Κατά τη ρωμαϊκή κατάκτηση της Αθήνας το 86 π.Χ. το άλσος καταστράφηκε από το Σύλλα. Η Σχολή του Πλάτωνα λειτούργησε για χίλια περίπου χρόνια, γνωρίζοντας μεγάλη ακμή ιδίως με τους λεγόμενους Νεοπλατωνικούς φιλόσοφους, έως το 529 μ.Χ., όταν με διάταγμα του αυτοκράτορα Ιουστινιανού έκλεισαν για πάντα όλα τα εκπαιδευτικά κέντρα της Αθήνας, ορίζοντας έτσι το πραγματικό τέλος του αρχαίου κόσμου.

Οι νεώτεροι περιηγητές, οι οποίοι αναζητούσαν την Σχολή του Πλάτωνα, ταύτισαν τη θέση χάρις και στην επιβίωση του αρχαίου ονόματός της με την μορφή “Καθήμεια”. Οι ανασκαφές άρχισαν το 1929 από τον Αιγυπτιώτη θαυμαστή του Πλάτωνα αρχιτέκτονα Π. Αριστόφρονα με δική του πρωτοβουλία, επιμέλεια και δαπάνη έως το 1940. Συνεχίστηκαν από τον Φ. Σταυρόπουλλο από το έτος 1955 έως το 1963 με δαπάνη της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Σήμερα, γύρω από αυτά αναπτύσσεται ένα άλσος: δέντρα, θάμνοι, χώροι πράσινου αλλά και χώροι άθλησης και παιχνιδιού. Ανάμεσα σε αυτά, η καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής που  το χρησιμοποιούν καθημερινά ως χώρο αναψυχής ή δημιουργικότητας, ακριβώς όπως συνέβαινε στην περιοχή την εποχή του Πλάτωνα.

Τις Κυριακές ειδικά σφύζει από ζωή από ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν λίγο από το τσιμέντο της μεγαλούπολης.

Δείτε το video να πάρετε μια γεύση.