Ανδρέας Βούσουρας: TRAP DOOR

H γκαλερί ALMA ταξιδεύει στην Βουδαπέστη και σε συνεργασία με την LENA’ROSELLI GALLERY διοργανώνει την ατομική έκθεση TRAP DOOR του Ανδρέα Βούσουρα.

Ο Ανδρέας Βούσουρας , συνδυάζοντας φωτογραφίες, ready made αντικείμενα και ετερόκλητα υλικά, συντάσσει ένα σώμα εικονιστικών αναφορών που τις ενσωματώνει, τις επεξεργάζεται και τις μετασχηματίζει σε έργα ευφάνταστα και πρωτότυπα, αντισυμβατικά και ανατρεπτικά, τόσο πλαστικά όσο και νοηματικά, επαναπροσδιορίζοντας συνεχώς τα πεδία της εμπειρίας, της θέασης και της μνήμης τόσο του καλλιτέχνη-πομπού όσο και του θεατή-δέκτη.

Με τρόπο συστηματικό και καίριο προβληματισμό, απεικάζει τη ζωτική του σχέση με τη ζωή και τη σύγχρονη πραγματικότητα, επικεντρώνεται στα στερεότυπα, τους ρόλους και τα σύμβολα, στις αντιφάσεις, τους διχασμούς και τις δυσλειτουργίες της ύπαρξης και της ανθρώπινης κατάστασης.

Οι συνθέσεις του ορίζουν αφηγήσεις που εξομολογούνται την ποιητικότητα της ανολοκλήρωτης προσπάθειας, την ηθική του αδιεξόδου· αφηγήσεις όπου το κυρίαρχα προσωπικά βιώματα συμβιώνουν με την κοινωνική διάσταση, η ευαισθησία με τη σκληρότητα, η μελαγχολία με την εσωτερικότητα της αποξένωσης, η ειρωνεία με το καταλυτικό χιούμορ.

Αναμνήσεις και συναισθήματα, μυστικά και ακυρωμένες προσδοκίες –όλα όσα μας καθόρισαν και μας διαμόρφωσαν, όλα όσα αγαπήσαμε και προδώσαμε, μας πλήγωσαν και πληγώσαμε– αναδύονται από την σκοτεινή ” καταπακτή” (trap door), έρχονται στο φως για να δοκιμάσουν τους φόβους και τις αγωνίες μας, να μας προειδοποιήσουν και να μας προστατέψουν σ’ έναν κόσμο ρευστό και πολύπλοκο, αντιφατικό και κατακερματισμένο που έχει απολέσει τα σημεία αναφοράς του.

Share this
Tags
Panos Kats
Panos Kats
JOURNALIST //from @cityjournalism & #Economics @UniofReading @FreeSundaygr @Capitalgr to endless life's adventures. Forever @cinemacholic and @artcurious// “#wedo what #weare #viewsaremine _onlyleft”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«All or Nothing»… και σίγουρα τίποτα λιγότερο από αυτά που μας υπόσχεται ο Mike Leigh

Γράφει η Μαρία Δήμου Ο Mike Leigh, εισήλθε στην χιλιετία με το κοινωνικο-οικογενειακό δράμα, «All or Nothing», το 2002. Ξεφεύγει ελαφρώς από το μελόδραμα και...

H “τέχνη” της ανάγνωσης του Κορανίου

Γράφει η Μαρία Τριγώνη Το κοράνι είναι το πιο διαβασμένο βιβλίο στον Ισλαμικό κόσμο, ενώ έχει δοθεί εξαιρετική σημασία στην διατήρηση, απομνημόνευση και απαγγελία του....

«Μαγνητικά Πεδία»: Το indie σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γιώργου Γούση

Γράφει ο Γιώργος Δήμος Ξεκινώντας την καριέρα του ως δημιουργός κόμικς, ο γεννημένος το 1986 στην Αθήνα καλλιτέχνης, Γιώργος Γούσης, έκανε το μεγάλου μήκους ντεμπούτο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this