Ανδρέας Κοντέλλης: “Μythology” στο Γενικό Προξενείο Ελλάδας στη Νέα Υόρκη

Έργο Ανδρέα Κοντέλλη

Στον εκθεσιακό χώρο του Γενικού Προξενείου Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιείται την Πέμπτη 9 Μαίου, η έκθεση “Μythology” του Ανδρέα Κοντέλλη.

Who Is Who

Ο Ανδρέας Κοντέλλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Έλαβε το πτυχίο του στη ζωγραφική από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1984-1990), με καθηγητή τον Π. Τέτση. Το 1993 μετά από εξετάσεις του χορηγήθηκε τριετής υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για την εξέλιξη του ανθρωπομορφικού εξπρεσσιονισμού στο έργο του με επόπτη τον Π.Τέτση.

Το 2000, μετά από τετραετήυποτροφία Ακαδημίας Αθηνών, έλαβε Master of Art in Fine Art στο Middlesex Universityτου Λονδίνου με καθηγητές τους John Thompson και Jim Mooney. Καθιερωμένος ζωγράφος ο Κοντέλλης, θεωρείται ένας από τους κύριους εκφραστές της εξπρεσιονιστικής ζωγραφικής στην Ελλάδα.

Έχει εκθέσει τη δουλειά του σε περισσότερες από 20 ατομικές εκθέσεις σε κεντρικές γκαλερί, μουσεία και χώρους τέχνης όπως: η γκαλερί Ζουμπουλάκη, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, η Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας, η γκαλερί Σκουφά και στο εξωτερικό στην Κύπρο και στην Ισπανία. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Σύμφωνα με την Ιστορικό Τέχνης κυρία Λουίζα Καραπιδάκη: “Με όχημα τους υπαρξιακούς του προβληματισμούς ο Κοντέλλης εκφράζει τις ανησυχίες και τα συναισθήματά του και μεταφέρει στη ζωγραφική επιφάνεια αναζητήσεις, πεποιθήσεις, εννοιολογικές παραπομπές, έως και προσωπικές εμμονές χωρίς συμβιβασμούς στην πλαστικότητα των συνθέσεων ή στην αισθητική δύναμη των απεικονίσεών του.

Ζωγραφίζει εγκεφαλικά παρά τον φαινομενικά πρωτόγονο αυθορμητισμό, επινοεί, οριοθετεί και επιβάλλει τα δικά του εκφραστικά μέσα, όπως επιλεκτικές αφαιρέσεις, ιδιάζουσες σχηματοποιήσεις, απίθανες μορφικές συνθέσεις με έντονες, τραχιές ή φευγαλέες πινελιές και χρωματικές τολμηρές εξάρσεις”.

Στην έκθεση αυτή, ο καλλιτέχνης εξερευνά τις προσωπικές του μυθολογίες, μέσα από ένα ευρύ φάσμα ερμηνειών. Ο ίδιος σημειώνει: “Η Μυθολογία υφίσταται, ενυπάρχει σε όλες τις μορφές της σύγχρονης ζωής τη στιγμή που εντυπώνει τις αρχές, τις ενορμήσεις μας που  ευτυχώς παραμένουν ίδιες. Κωδικοποιημένα αρχέτυπα της ζωής, επάλληλη γνώση, πληροφοριακό υλικό που αγγίζει και επιδρά άμεσα στο ασυνείδητο και μας διαμορφώνει.”

INFO:

Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης

69, East 79th Street, New York, 10075, United States of America

Διάρκεια έκθεσης από 9 έως 23 Μαίου 2019