Ανόι, η γοητευτική πρωτεύουσα του Βιετνάμ από το WeTravel TV

Το Ανόι (βιετναμέζικα: Hà Nội, προφορά: [hàː nôjˀ]) είναι η πρωτεύουσα του Βιετνάμ και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μετά τη Χο Τσι Μιν όσον αφορά τον πληθυσμό, καθώς και λιμάνι στον Ερυθρό ποταμό.

Έχει παραμείνει όμορφη στο πέρασμα των χρόνων, διατηρώντας την Παλιά Συνοικία, τα μνημεία και την αποικιακή αρχιτεκτονική, αφήνοντας παράλληλα χώρο για τα σύγχρονα επιτεύγματα.

Η πόλη έχει αλλάξει πολλά ονόματα, όπως Θανγκ Λονγκ ή «ανερχόμενος δράκος», αλλά δεν έχει ξεχάσει το παρελθόν της, όπως μαρτυρούν αξιοθέατα όπως το μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ και η φυλακή Χόα Λο. Λίμνες, πάρκα, σκιερές λεωφόροι και περισσότεροι από 600 ναοί και παγόδες συμβάλλουν στη γοητεία αυτής της πόλης, την οποία μπορείτε να εξερευνήσετε εύκολα με ταξί.

Έχει πληθυσμό 7.328.400 κατοίκων σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2016. Από το 1010 έως το 1802 μ.Χ., ήταν το σημαντικότερο πολιτικό κέντρο του Βιετνάμ. Ενώ κατά τη διάρκεια της δυναστείας Nguyễn (1802-1945) το Ανόι επισκιάστηκε από την Χουέ, αλλά το Ανόι χρησίμευσε ως πρωτεύουσα της Γαλλικής Ινδοκίνας από το 1902 έως το 1954. Από το 1954 ως το 1976, ήταν η πρωτεύουσα του Βορείου Βιετνάμ και έγινε η πρωτεύουσα ενός επανενωμένου Βιετνάμ το 1976, μετά τη νίκη του Βορρά στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η πόλη βρίσκεται στη δεξιά όχθη του Ερυθρού ποταμού. Το Ανόι βρίσκεται 1.760 χλμ. βόρεια της πόλης του Χο Τσι Μιν και 120 χλμ. δυτικά της πόλης Χάι Φονγκ.

Το 1873 το Ανόι κατακτήθηκε από τους Γάλλους. Από το 1883 έως το 1945, η πόλη ήταν το διοικητικό κέντρο της αποικίας της γαλλικής Ινδοκίνας. Οι Γάλλοι έχτισαν μια σύγχρονη διοικητική πόλη νότια του Παλαιού Ανόι, δημιουργώντας ευρείες, κάθετες δρυοφυείς λεωφόρους, όπερα, εκκλησίες, δημόσια κτίρια και πολυτελείς βίλες, αλλά κατέστρεψαν επίσης μεγάλα τμήματα της πόλης, μειώνοντας το μέγεθος των λιμνών και καναλιών, ενώ παράλληλα κατέστρεψαν διάφορα αυτοκρατορικά παλάτια και ακροπόλεις.

Με γαλλικές και κινεζικές επιρροές, το Ανόι έχει αναδειχθεί ως μια πολιτισμική πρωτεύουσα που είναι 100% βιετναμέζικη

Από το 1940 έως το 1945 το Ανόι, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της Γαλλικής Ινδοκίνας και της Νοτιοανατολικής Ασίας, καταλήφθηκαν από τους Ιάπωνες. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1945, ο Χο Τσι Μιν κήρυξε τη Λαϊκή Δημοκρατία του Βιετνάμ (Βόρειο Βιετνάμ). Η βιετναμέζικη Εθνοσυνέλευση υπό τον Χο Τσι Μιν αποφάσισε στις 6 Ιανουαρίου του 1946 να καταστήσει το Ανόι πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ. Τον Οκτώβριο του 2010 η πόλη γιόρτασε επίσημα τα 1.000 χρόνια από την ίδρυση της.

Ο Κεραμικός Ψηφιδωτός Τοίχος του Ανόι είναι ένα τετράγωνο μωσαϊκό 4 χλμ. που δημιουργήθηκε για να σηματοδοτήσει την περίσταση. Είναι το κυριότερο οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο της χώρας, ενώ παράλληλα μεγάλο βιομηχανικό κέντρο (μηχανουργία, υφαντουργική βιομηχανία, βιομηχανία τροφίμων και χημική βιομηχανία).

Στην πόλη βρίσκεται ο διεθνής αερολιμένας Νοϊμπάι και πανεπιστήμιο, όπως επίσης το μαυσωλείο του Χο Τσι Μιν (1975), μουσεία και βοτανικός κήπος.

Ιδρύθηκε το 5 μ.Χ. Από τον 11ο αιώνα είναι πρωτεύουσα του κράτους του Βιετνάμ, ενώ από τις αρχές του 19ου αιώνα είναι η κυριότερη πόλη του βόρειου Βιετνάμ.