Από το τώρα στο αύριο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στο Παρίσι

29 Σεπτεμβρίου - 10 Οκτωβρίου 2018 - Εγκαίνια το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στις 6:30μμ στην Γκαλερί Δεσμός / Galerie Desmos, στο Παρίσι, 14 rue Vandamme, 75014

Έλληνες σύγχρονοι καλλιτέχνες που έχουν τα μάτια τους ανοιχτά, ταξιδεύουν, συναναστρέφονται, διαισθάνονται τρέχουν μπροστά από τον χρόνο, φέρνουν στο παρόν το μέλλον συνομιλώντας με το παρελθόν, συνδυάζουν σκέψεις, εικόνες, στιγμές, ιδέες, αγωνίες, όνειρα και ελπίδες.

Δεν θα μπορούσαμε να μη λάβουμε υπόψη κοιτώντας τα έργα τους τις προσωπικές τους μνήμες κι εμπειρίες, τις «διαδρομές» τους εκτός και εντός Ελλάδος, το διάλογο που αναπτύσσουν με μια τέχνη εκτός συνόρων.

Η δύναμη και η ζωτικότητα του έργου τους θα ήταν άδικο να περιορίζεται πάντα σε συνάφεια με την «κρίση», που φαίνεται να έχει σφραγίσει τις συνειδήσεις, είτε ως αντίδραση είτε ως καθρέφτης της. Άλλωστε η τέχνη αναμετριέται πάντα με τα κακώς κείμενα, σε όλους τους καιρούς και τόπους. Με αυτήν την έκθεση επιδιώκουμε να στραφούμε προς το μέλλον, να αναγνωρίσουμε φωνές δημιουργικές και αναγκαίες από καλλιτέχνες μη επαναπαυμένους.

Έργο Θωμά Τουρναβίτη

Το παιχνίδι μεταξύ έντονης παρουσίας και αδιευκρίνιστων μορφών στο «ζωντανό» έργο του Θωμά Τουρναβίτη, η απλότητα της δύναμης μέσα στη στωική παρουσία της Λαμπρινή Μποβιάτσου, η αίσια και απελευθερωτική μετενσάρκωση συναισθημάτων της Χριστίνα Φυτιλή, η παρατηρητική ένταση και συνεχής πρόκληση του Αντώνη Τσακίρη, η μοντέρνα αναγνώριση μιας «ακριβής» μας παράδοσης του Λεωνίδα Μιχαλάκου, οι επιούσιες για την τέχνη έρευνες του εικαστικού Γιώργου Γιώτσα, η εκφραστική ορμή στο έργο του Ελωίζου Θεμιστοκλέους και η μεταφυσική διάθεση του Σπύρου Λύτρα συνθέτουν μια έκθεση άκρως πολυφωνική, πραγματικά ποικίλη και ελεύθερη.

Οι φωνές των σύγχρονων αυτών Ελλήνων καλλιτεχνών ελευθερώνονται, οι προσωπικοί τους κόσμοι μας ανοίγονται. Τα έργα τους γίνονται παράθυρα της ψυχής τους και καθρέφτες δικών μας αναζητήσεων.

Έργο Αντώνη Τσακίρη

Κοινό τους σημείο είναι η καλλιτεχνική τους δράση και επαγρύπνηση σε μια χώρα που διψάει για εξωστρέφεια. Η τέχνη τους τρέχει μπροστά και γίνεται γέφυρα.

Όλοι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες έχουν πραγματοποιήσει ατομική έκθεση στο Δεσμό τα τελευταία χρόνια. Έχουμε ήδη μοιραστεί με τον καθένα τους μοναδικές, έντονες στιγμές σ’ έναν αγαπημένο χώρο που γιορτάζει φέτος 35 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στις ελληνογαλλικές διαπολιτισμικές σχέσεις.  Εγκαινιάζουμε έτσι τη νέα σεζόν με καλλιτέχνες που έγιναν φίλοι.  Συνταξιδιώτες σε μια διαδρομή που της τέχνης ο λόγος μετράει, έχει βάρος και ευθύνη.

Ας συνεχίζουμε έτσι…

Από το σήμερα στο αύριο, να δίνουμε στην τέχνη πάντα το λόγο της,  με ήθος, σεβασμό και αγάπη.

Έργο Γιώργου Γιώτσα

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες  : Γιώργος Γιώτσας, Ελωίζος Θεμιστικλέους, Σπύρος Λύτρας, Λεωνίδας Μιχαλάκος, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Θωμάς Τουρναβίτης, Αντώνης Τσακίρης, Χριστίνα Φυτιλή

Επιμέλεια έκθεσης : Εύα Τζιμούρτα

Γκαλερί ΔΕΣΜΟΣ

Διεύθυνση: 14, rue Vandamme, 75014 Παρίσι

τηλ: +33 (0)1.43.20.84.04

Έργο Θωμά Τουρναβίτη
Έργο Αντώνη Τσακίρη
Έργο Γιώργου Γιώτσα
Έργο Αντώνη Τσακίρη