Αριέττα Μαρτάκη: H τέχνη δρα ως θεραπεία

Γράφει η Αλεξία Λυμπέρη

Παρευρεθήκαμε στα εγκαίνια της πρώτης εικαστικής έκθεσης της Αριέττας Μαρτάκη, στο “Φλοίσβο” με τίτλο “Σύνδεση και ενέργεια”. Υπότιτλος της έκθεσης: “Μια διαδρομή της κοσμικής ύλης από τον Πυθαγόρα έως το ενεργειακό μας σώμα και τη θεραπεία αυτής…”.

Διαβάζοντας στον κατάλογο τον τίτλο, σκεφτήκαμε ότι τα έργα δεν αναπαριστούν κομμάτια της καθημερινότητάς μας, αλλά κάτι πέρα από αυτήν, κάτι εξωπραγματικό ή κάτι ενεργειακό, καθώς η ίδια η καλλιτέχνης είναι και γνώστρια εναλλακτικών θεραπειών.

Παρόλα ταύτα, ορισμένοι από τους πίνακες της Αριέττας παρουσιάζουν όντως αντικείμενα γνώριμα σε εμάς όπως δέντρα, καράβια, γέφυρες, θάλασσες, τα οποία προφανώς και θέλει να τα εμπλέξει στον όρο της “ενέργειας”, λέξη η οποία εμπεριέχεται στον τίτλο της έκθεσης.

Η δημιουργός μέσα από το έργο της προσπαθεί να ενώσει την ενέργεια του περιβάλλοντος με την ενέργεια του σύμπαντος και τις εξωγενείς συμπαντικές δυνάμεις.  Όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με τα ενεργειακά θέματα, θα χαρακτήριζαν κάποιους από τους  πίνακές της μάλλον ως pop art, με έντονα χρώματα, τα οποία φωσφορίζουν σε ορισμένους από τους πίνακές της, κάνοντάς τους ακόμα πιο “ζωντανούς”.

Οι γνώστες των ενεργειακών θεραπειών, θα διέκριναν σε αυτούς, τα χρώματα των τσάκρα, το έκτο μάτι, ενεργειακές πυραμίδες, κρυστάλλους κ.ά.

Τέλος, σύμφωνα με τις ενεργειακές θεραπείες, πληροφορηθήκαμε ότι κάθε άτομο μπορεί να έχει το δικό του ατομικό πίνακα σύμφωνα με την ημερομηνία γέννησης του και την ώρα.

Για να πραγματοποιηθεί αυτό, σε κάποια από τα έργα της έκθεσης τοποθετήθηκαν οι κρύσταλλοι και τα χρώματα τα οποία αντιστοιχούν στο άτομο, σύμφωνα πάντα με τα δοθέντα στοιχεία, δηλαδή την ημερομηνία και την ώρα γέννησης, με στόχο η τέχνη να δράσει ως θεραπεία στο χώρο και στο άτομο, καθώς και για να υπάρχει θεραπευτική ροή ενέργειας.

Info έκθεσης

Αριέττα Μαρτάκη

“Σύνδεση και ενέργεια”.

Χώρος: Πολιτιστικό κέντρο «Φλοίσβος» (έναντι πλατείας  Φλοίσβου)

Διάρκεια : 10 – 14 Σεπτεμβρίου 2018

who is who

Η Αριέττα Μαρτάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Λονδίνο, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τον χορό και τη ζωγραφική. Αποκτώντας μια πολύπλευρη εμπειρία σε αρχιτεκτονικά γραφεία, συνέχισε την εξέλιξή της στη γνώση εναλλακτικών θεραπειών. Ταυτόχρονα τελείωσε τη δραματική σχολή, στο θέατρο- ηθοποιία,
σκηνογραφία. Ο επαγγελματικός της στόχος είναι να συν-δημιουργήσει και να συνεισφέρει στο χώρο της τέχνης μέσα από την εμπειρία της, για τη δημιουργία μιας καλύτερης πραγματικότητας και απεικόνισης.
Στην έκθεση ζωγραφικής της πραγματοποιεί τη σχέση του σώματος και της ψυχής με τις κοσμικές ενέργειες, τα χρώματα, τη μουσική και τους ήχους.

Share this
Tags
Alexia Lymperi
Η Αλεξία αγαπά το θέατρο. Σπουδάζει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα executive MBA in financial planning του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Επικοινωνία από το Donau University Krems, καθώς και πτυχίο Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Ο άνθρωπος προτείνει και ο Θεός διαθέτει»: Το συγκλονιστικό έργο του Έντουιν Λάντσιρ

Γράφει η Μαρία Δήμου Αίμα, κτηνωδία, ανθρώπινη κατάρρευση… Αυτές μεταξύ άλλων είναι οι ελάχιστες λέξεις που μπορούν να περιγράψουν την φρίκη του εν λόγω έργου....

Sparkling Exhibitions 2022 VS Pandemic

Γράφει η Λιάνα Ζωζά Αν και οι χώροι της τέχνης, μουσεία, ιδρύματα, αλλά και γκαλερί φαίνεται να έχουν πληγεί από μια παγκόσμια πανδημία, που μετά...

Τα Παιδιά Του Ήλιου του Μάξιμ Γκόρκυ στο θέατρο 104

Τα Παιδιά Του Ήλιου του Μάξιμ Γκόρκυ, το αριστούργημα της Ρωσικής δραματουργίας, ανεβαίνει στο θέατρο 104 από ένα θίασο 10 ηθοποιών. Σημείωμα σκηνοθέτη Μια παρέα νέων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this