Ατομική έκθεση του Γιάννη Λασηθιωτάκη στην ΔΛ Gallery

Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο Οι Πύλες του Παραδείσου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 12:00 έως 22:00.

Η ΔΛ Gallery παρουσιάζει το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022 την ατομική έκθεση του Γιάννη Λασηθιωτάκη με τίτλο « Οι Πύλες του Παραδείσου»

Στο κείμενο που την συνοδεύει, ο ίδιος σημειώνει

Σε αυτήν την έκθεση γίνεται μια προσπάθεια ανασυγκρότησης ενός χωρικού γεγονότος στο οποίο ο θεατής καλείται να βιώσει τον ανθρώπινο πόνο, ακολουθώντας τη λογική και τη σημειολογία μιας σταύρωσης. Έργα στις ίδιες διαστάσεις, αναρτημένα σε σχέσεις διαλόγου, αφηγούνται χωρίς περιγραφικότητα καταστάσεις εύθραυστης ισορροπίας. Μαύρες γραμμές ανιχνεύουν όρια, σχίζουν αποφασιστικά το τελάρο από άκρη σε άκρη, αγγίζουν ένα κόκκινο αιμάτινο παραλληλόγραμμο, ψηλαφώντας το τραύμα της ανθρώπινης φθαρτότητας. Ο καμβάς υπάρχει εκεί πάντα, πάλλευκος και άμωμος, για να δεχθεί τις επεμβάσεις, ως υπενθύμιση, ως ιερά σινδόνη.

Σε μια μεγάλη τοιχογραφία επάλληλα σχήματα διαφορετικών χρωμάτων δημιουργούν μια χωροχρονική σήραγγα. Υποβάλλουν την αίσθηση ενός ιδεατού άυλου χώρου. Καλούν τον θεατή να δρασκελίσει το κατώφλι μιας υπερβατικής άγνωστης περιοχής, μεγαλειώδους και διχαστικής -όπου ο πόνος είναι παρών, αλλά απελευθερώνει και λυτρώνει.
Τα σχήματα σε παραλλαγές είναι κομμάτια, θραύσματα , αποσπάσματα ενός έργου σε συνεχή διαμόρφωση. Τίποτα δεν είναι ακέραιο, τελεσίδικο, ολοκληρωμένο.
Στοιχεία επαναλαμβάνονται επίμονα σαν κώδικας, σαν πολύχρωμα ηχητικά σήματα μιας άφωνης ακολουθίας.

Από την έκθεση του Γιάννη Λασηθιωτάκη στην ΔΛ Gallery

ΟΙ ΠΥΛΕΣ

Τι είναι λοιπόν οι Πύλες του Παραδείσου; Είναι το οικείο, το γνωστό, το ασφαλές που μας καθησυχάζει, ή το άγνωστο που μας φοβίζει και μας προκαλεί; Είναι το αίμα, η απώλεια, η εμπειρία του πένθους, η καταστροφή, ο πόνος και στον αντίποδα το όνειρο, η μνήμη, το ιδανικό, το μεγάλο υπαρξιακό ερώτημα του τέλους. Το Πέρασμα στην άλλη όχθη, στο επέκεινα.

Οι Πύλες είναι τόποι παράξενοι και μυστηριώδεις, ιδεατοί και ιδανικοί, άυλοι και απτοί. Αφήνονται στην ενατένιση ή στο άγγιγμα του θεατή, ακροβατώντας στο μεταίχμιο μνήμης και λήθης, πραγματικότητας και φαντασίας.

Στέκουν ανάμεσα στο «εδώ» και το «εκεί», χωρίζουν και ταυτόχρονα ενώνουν ετερότητες, ορίζουν μεταβατικούς τόπους. Είναι δυνητικά τοπία διαβάσεων και αποκαλύψεων. Καθοδηγούν το βλέμμα του θεατή σε ένα άδηλο και ακαθόριστο προοπτικό βάθος, σε ένα μέλλον ακόμη άγνωστο και ανεξιχνίαστο.

Τα Περάσματα, αυτές οι γραμμικές επάλληλες Πύλες του ελάχιστου υλικού αποτυπώματος, είναι νοητά κατώφλια που το έργο μας καλεί να διαβούμε.

Αν οδηγούν στον Παράδεισο εναπόκειται στον επισκέπτη της έκθεσης να το αποφασίσει.

Από την έκθεση του Γιάννη Λασηθιωτάκη στην ΔΛ Gallery

Info

Διάρκεια Έκθεσης
Σάββατο 5 Φεβρουαρίου έως Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Ώρες Λειτουργίας
Πέμπτη / Παρασκευή: 12:00 – 20:00
Σάββατο: 12:00 – 16:00

ΔΛ Gallery
Μεσολογγίου 55Α, Πειραιάς 185 45
21 0461 9700
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Μαγνητικά Πεδία»: Το indie σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γιώργου Γούση

Γράφει ο Γιώργος Δήμος Ξεκινώντας την καριέρα του ως δημιουργός κόμικς, ο γεννημένος το 1986 στην Αθήνα καλλιτέχνης, Γιώργος Γούσης, έκανε το μεγάλου μήκους ντεμπούτο...

Αγγείο: Ομαδική έκθεση χαρακτικής από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

Οργάνωση: Ντίνα Κώτσιου, Λία Μπλιούμη, Νίκος Σταυρακαντωνάκης Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού Συμμετέχοντες: Ανδρονικίδου Εύα, Ασημακοπούλου Αθηνά, Βέγκου Θάλεια, Βόλονιτς Οξάνα, Γαργαλιάνου Νίκη, Γεωργίτση Αναστασία, Γιαβάση Μαρία, Δωρικού...

Ευθύμης Μαλαφούρης: H εικόνα από την οποία αντλώ την έμπνευση περνά από το φίλτρο του μυαλού, της ψυχής, της εμπειρίας και των επιρροών μου 

Οι αινιγματικές μορφές του εικαστικού Ευθύμη Μαλαφούρη παρουσιάζονται αυτές τις μέρες με τίτλο «Γεωμετρικές Διαδρομές» στην Γκαλερί Περί Τεχνών.  Ο καλλιτέχνης με γεωμετρικό τρόπο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this