Αυθεντικός Κλιμτ ο πίνακας που βρέθηκε τυχαία στο σύστημα εξαερισμού μουσείου στην Ιταλία!

Ο πίνακας είχε κλαπεί πριν 20 χρόνια – Ανακαλύφθηκε τυχαία σε μουσείο στην Πιατσέντσα τον περασμένο Δεκέμβριο κι ενώ από την αρχή υπήρχαν «θετικές ενδείξεις» ότι ήταν ο αυθεντικός

"Πορτρέτο Κυρίας", ο εξαφανισμένος πίνακας του Κλιμτ.

Αυθεντικό έργο του διάσημου ζωγράφου Γκούσταφ Κλιμτ είναι ο πίνακας «Πορτρέτο Κυρίας» που είχε κλαπεί προ 20ετίας και ξαναβρέθηκε τυχαία στην Πιατσέντσα, στη βορειοδυτική Ιταλία.

Η εισαγγελέας Ορνέλια Τσίκα, που είχε αναλάβει την έρευνα δεν έκρυψε τα συναισθήματά της. «Με μεγάλη συγκίνηση μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι ο πίνακας που βρέθηκε είναι αυθεντικός, δήλωσε η εισαγγελέας Ορνέλια Τσίκα, που είχε αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης εδώ και πέντε εβδομάδες, οπότε και έγινε ο εντοπισμός του πίνακα.

Ο πίνακας βρισκόταν στο μουσείο της Πιατσέντσα Γκαλερία Ρίτσι Όντι, όταν το Φεβρουάριο του 1997, οπότε και έκλεισε για ανακαίνιση, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.

Τον περασμένο Δεκέμβριο εντοπίστηκε εντελώς τυχαία από κηπουρούς, που είχαν αναλάβει τον καθαρισμό του εξωτερικού τοίχου του μουσείου. Καθώς ξερίζωναν τον κισσό, έπεσε ένα μικρό πορτάκι της θύρας εξαερισμού και φάνηκε μια μαύρη σακούλα απορριμμάτων που περιείχε το έργο, φυσικά χωρίς το κάδρο του.

Ο διευθυντής του μουσείου, ο Μάσιμο Φεράρι, είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι υπήρχαν «θετικές ενδείξεις» πως επρόκειτο για τον αυθεντικό πίνακα.

Το «Πορτρέτο Κυρίας», ένας πίνακας μεγέθους 55×65 εκατοστών, φιλοτεχνήθηκε το 1916-17 από τον Γκούσταφ Κλιμτ. Το 1996, έναν χρόνο πριν χαθεί, το έργο αυτό είχε έρθει στη δημοσιότητα καθώς μια φοιτήτρια της Ιστορίας της Τέχνης, η Κλαούντια Μάγκα, διαπίστωσε ότι κάτω από το πορτρέτο κρυβόταν ένα προγενέστερο έργο του Αυστριακού ζωγράφου.

πηγή: protothema.gr