Αφιέρωμα-δρώμενο στην πολιτιστική ιστορία και δράση της Ζάμπια στην Αθήνα

Από τις 16 έως τις 19 Νοεμβρίου 2018 διαρκεί η πρώτη πολιτιστική εκδήλωση-αφιέρωμα που διοργανώνει το προξενείο της Ζάμπια στην Αθήνα υπό την αιγίδα του Δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη και την υποστήριξη των Heritage & Museums στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μελισσίων , 17ης Νοεμβρίου 15 και Αγ. Γεωργίου στα Μελίσσια.

Ανάμεσα στα θέματα μουσικής, μόδας και μαγειρικής που πρόκειται να παρουσιαστούν θα υπάρχει έκθεση των αναγνωρισμένων εικαστικών δημιουργών : Mulenga J. Mulenga, Ngandwe Mwaba, Isaac Kalambata, Lombe Nsama, Enock Illunga.

Ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που θα προλογίσει την έκθεση επισημαίνει: “Στην έμπνευση των δημιουργών μέσα από την στοιχειώδη συνεύρεση της αισθαντικής διατομής και την υπερβατική διαδικασία της διαλεκτικής συνύπαρξης κυριαρχεί η απόλυτη μέθεξη που εφορμά ευθύβολα προς την απεριόριστη τεχνική διάσταση των επιμερισμών.

Οι συλλήψεις με πρωτοποριακή και νεωτεριστική υπόσταση μεταμοντέρνου ενδιαφέροντος αναδεικνύουν την αρμονική σύζευξη της ονειρικής διάστασης με την ποιητική απόκλιση και την συνειδησιακή κατάσταση με τις αναπτύξεις των βαθμών της αυτογνωσίας.

Το επίπεδο της διάθεσης των καλλιτεχνών ευπρόσδεκτα προσεγγίσει την πολιτιστική ταυτότητα, την διαιώνιση και την δυναμική μετάδοση της διαχρονικότητας .Επεξεργάζονται φολκλορικά στοιχεία με ιδιότυπη ταύτιση απέναντι στις βασικές συνθήκες της ζωτικής διευθέτησης ενώ κάθε πίνακας ενέχει την διάρθρωση της αλήθειας και την διεύρυνση των αντιλήψεων με ενεργητική τοποθέτησή και με τάσεις εξέλιξης.

Η ευρηματικότητα χαρακτηρίζει την ατομική συμπεριφορά ενώ οι μονάδες εκποίησης του υλικού διαθέτουν προοπτικές διανοητικής ανέλιξης. Τα έργα εμπεριέχουν την συναισθηματική φόρτιση, την στοχαστική πληρότητα και την διακριτική εσωτερική ηρεμία παρότι είναι ιδιαίτερα τονισμένα σχεδιαστικά και χρωματικά. Οι στιλιστικές διαστάσεις τους έχουν οικουμενικές προεκτάσεις αλλά συγκροτούνται από την παραδοσιακή τεχνοτροπία που έντεχνα στρατεύεται σε ανατρεπτικές εκφάνσεις. Με βούληση αντιρρητική ξεπερνούν τα καθιερωμένα συμβατικά πλαίσια της σκέψης και εμβαθύνουν στην γνησιότητα των οραμάτων. Διαρρηγνύουν τα δεσμά της κομφορμιστικής υπάρχουσας εικαστικής φρόνησης και καταλήγουν σε πλήρη επαναστατική πολιτική πράξη με ακατάβλητη αγωνιστικότητα.’’

info

Ανοικτά καθημερινά: 7μμ-10μμ στις 16 Νοεμβρίου 2018, 11πμ -7μμ στις 17-18 Νοεμβρίου 2018, 5πμ-9μμ στις 19 Νοεμβρίου 2018.

Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μελισσίων: 17ης Νοεμβρίου 15 και Αγ. Γεωργίου στα Μελίσσια

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Oia Treasures Art Gallery: Ένας «κρυφός» θησαυρός στα πολυσύχναστα σοκάκια της Οίας

Συνέντευξη στην Μαρία Δήμου Περιηγηθήκαμε στην μαγευτική αγορά της Οίας στην Σαντορίνη, όπου πέρα από την εντυπωσιακή της αρχιτεκτονική στην οποία αντανακλά το φημισμένο ηλιοβασίλεμα,...

Η εφιαλτική τέχνη του Γκότφριντ Χέλνβαϊν που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή

Γράφει ο Γιώργος Δήμος Ο Αυστρο-Ιρλανδός εικαστικός, Γκότφριντ Χέλνβαϊν, γεννήθηκε στη Βιέννη το 1948. Έχοντας εργαστεί στους χώρους της ζωγραφικής, του σχεδίου, της φωτογραφίας, της...

Delivery: Η σκληρή πραγματικότητα της Αθήνας

Γράφει ο Σωτήρης Χάιδας Ένας νεαρός άνδρας αγνώστου παρελθόντος, άνευ ονόματος και χωρίς κανένα απολύτως πλάνο ζωής, θα καταφθάσει με το Κτελ στην καρδιά της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this