Βαγγέλης Ξυγκώρος: Η οινοποιεία θέλει τέχνη

«Οι νέες ποικιλίες που έχουν εμπλουτίσει τον Μεσσηνιακό αμπελώνα, δίνουν καρπούς που θα ζήλευαν ακόμη και οι θεοί!» ανέφερε ο Βαγγέλης Ξυγκώρος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, που βρίσκεται -μαζί με τον αδελφό του- στο τιμόνι της ΟΙΝΟΜΕΣΣΙΑΝΙΑΚΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΞΥΓΚΩΡΟΣ

Κατά τη βόλτα μας στον ευλογημένο τόπο της Μεσσήνης, επισκεφτήκαμε τους αμπελώνες και το οινοποιείο της οικογένειας Ξυγκώρου.

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Ο Βαγγέλης και ο Στάθης στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης μας υποδέχτηκαν και μας ξενάγησαν στο οινοποιείο τους. Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια, και γιατί όχι άλλωστε, μας παρουσίασαν την  ΟΙΝΟΜΕΣΣΙΑΝΙΑΚΗ, εταιρεία που ιδρύθηκε το 1998 από τον πατέρα τους, πλήρως αυτοματοποιημένη πια, με στόχο την άριστη αξιοποίηση των εκλεκτών ποικιλιών σταφυλιού της Μεσσηνίας, συνδυάζοντας την παράδοση πολλών ετών της περιοχής με την σύγχρονη οινολογική επιστήμη.

Το κρασί και η τέχνη έχουν ένα κοινό πεδίο. Δίνουν τη δυνατότητα της αληθινής έκφρασης στον άνθρωπο. Απαραίτητη όμως προυπόθεση είναι η καλή ποιότητα του οίνου. Ο Βαγγέλης Ξυγκώρος, “άνθρωπος του οίνου” μας μίλησε για τα θετικά στοιχεία της μεσσηνιακής γης, για το ελληνικό εμφιαλωμένο κρασί, καθώς και για τις ετικέτες και τα διακρίσεις της εταιρείας του.

-Βαγγέλη, πως οδηγηθήκατε «στα μονοπάτια του κρασιού»;

Ουσιαστικά ακολουθήσαμε με τον αδελφό μου, τα βήματα του παππού και του πατέρα μας. Ο παππούς μας διατηρούσε οινοπωλείο στη πόλη της Καλαμάτας για αρκετές χρόνια στα μέσα του προηγούμενου αιώνα.

O πατέρας μου, Παναγιώτης Ξυγκώρος, όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του επιστρέφοντας στη Καλαμάτα, ασχολήθηκε στο τομέα της μεταποίησης και εμπορίας των εκλεκτών καρπών της Μεσσηνιακής γης (εσπεριδοειδή, ελιές, σταφύλια, κ.α.).

Ένα από τα “παιδιά” του, σε αυτή τη διαδρομή 40 ετών, ήταν η ΟΙΝΟΜΕSSΗΝΙΑΚΗ Α.Ε., η οποία ιδρύθηκε το 1998, με σκοπό να αναδείξει τις εκλεκτές ποικιλίες του Μεσσηνιακού αμπελώνα.

Στοίχημα μεγάλο, μιας και παρά τη καθολική αποδοχή της ποιότητας των σταφυλιών της Μεσσηνίας, δεν υπήρχε μέχρι τότε μια σύγχρονη, ολοκληρωμένη μονάδα που να παράγει και να εμφιαλώνει οίνο στη περιοχή της Καλαμάτας. Όπως αντιλαμβάνεστε ο αδελφός μου Στάθης και εγώ, μεγαλώσαμε μέσα σε αυτό το μαγικό χώρο.

Οπότε, με το που τελειώσαμε τις σπουδές μας, επιστέψαμε και εμείς και συνεχίζουμε στο ίδιο μονοπάτι.   

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα θετικά στοιχεία την Μεσσηνίας, ώστε να παράγετε ποιοτικό κρασί και σε ποιες ποικιλίες αναφερόμαστε?

-Σήμερα, στη Μεσσηνία μαζί με τις γηγενείς, ευδοκιμούν και οι πιο εκλεκτές ποικιλίες του κόσμου.

Οι ποικιλίες αυτές, που έχουν εμπλουτίσει τον Μεσσηνιακό αμπελώνα, βρήκαν εδώ την πιο φιλόξενη γη και τις πιο ιδανικές συνθήκες, για να δώσουν, ωριμάζοντας, καρπούς που θα ζήλευαν ακόμη και οι θεοί!   

Κάθε χρόνο γίνεται αυστηρή επιλογή των καλύτερων σοδειών του αμπελώνα της Μεσσηνίας, στον οποίο ευδοκιμούν σε άριστο βαθμό τόσο τοπικές όσο και κοσμοπολίτικες ποικιλίες (Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay), καθώς επίσης και των γνωστότερων ελληνικών αμπελώνων του Π.Ο.Π. ‘Μαντινεία’ και του Π.Ο.Π. ‘Νεμέα’.

-Με ποιους τρόπους μπορούμε, εμείς, που δεν είμαστε οινολόγοι αλλά απλοί καταναλωτές να ξεχωρίσουμε το ποιοτικό κρασί;

Δεδομένα,  πρέπει να αναζητούμε κρασί με ονοματεπώνυμο.

Μας προφυλάσσει από πολλές άσχημες εμπειρίες γιατί επιλέγουμε προϊόν, που  κάποιος έχει υπογράψει. Αυτή είναι η μοναδική μου συμβουλή.

Το κρασί είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που εξελίσσεται στο χρόνο. Πάντα μας κρύβει εκπλήξεις. Όπως μοναδικός είναι και ο κάθε ουρανίσκος που το γεύεται.

Σαν καταναλωτές πρέπει να ψάξουμε ποια είναι η γεύση που μας ταιριάζει, να μάθουμε να το συνδυάζουμε με το φαγητό μας, να μάθουμε να το διατηρούμε σωστά και να μη φοβόμαστε να δοκιμάζουμε νέα και διαφορετικού τύπου από αυτά που γνωρίζουμε κρασιά. Το κρασί είναι ένα μαγικό προϊόν που περιμένει τον καθένα μας να ανακαλύψει το μυστήριο του.

-Τι πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί ώστε το Ελληνικό εμφιαλωμένο κρασί να γίνει περισσότερο γνωστό στο εξωτερικό;

Στην  Ελλάδα, τα τελευταία  20 περίπου χρόνια ο κλάδος αναπτύσσεται και εκσυγχρονίζεται ραγδαία. Έχουν δημιουργηθεί πολλά νέα οινοποιία καλύπτοντας γεωγραφικά  το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού αμπελώνα, με σύγχρονο εξοπλισμό και διαδικασίες οινοποίησης και με δυνατότητα να ανταγωνιστούν ποιοτικά τα περισσότερα κρασιά του κόσμου.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και σε αυτό πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός της ελεύθερης διακίνησης των προϊόντων, με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να είναι πλέον παγκόσμιος, γεγονός που έχει και τα θετικά του. Ο κόσμος εκπαιδεύεται σταδιακά, αναζητά και απαιτεί ποιοτικό κρασί σε φυσιολογικές τιμές (κάτι που συμβαίνει στο εξωτερικό αρκετά χρόνια), και καταναλώνει περισσότερο.

Μακροπρόθεσμα τελικά θα επιβιώσουν μόνο όσοι παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας. Με βάση αυτά και το γεγονός ότι η περιοχή μας έχει τη παραγωγική δυνατότητα, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι αρκετές, αρκεί να έχεις την απαιτούμενη ποιότητα και σχεδιασμό για να σε δεχθούν οι αγορές.

Όσο αφορά την ΟΙΝΟΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ Α.Ε., στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, κινούμαστε στο τομέα αυτό, έχοντας ως πρώτιστη σκέψη πως ο ικανοποιημένος καταναλωτής μπορεί να λειτουργήσει ως την καλύτερη διαφήμιση.

-Μιλήστε μας για τις ετικέτες και τις διακρίσεις που έχει αποσπάσει η εταιρία σας

Σήμερα, η Οινομεσσηνιακή διαθέτει μία ολοκληρωμένη σειρά εμφιαλωμένων οίνων, αναδεικνύοντας τις πιο χαρισματικές ποικιλίες της Πελοποννήσου, σε αρμονικό πάντρεμα ή τη καθεμία μόνη της, καλύπτοντας και τις πιο απαιτητικές γευστικές αναζητήσεις.

Κρασιά που εκτός από την εμπιστοσύνη των οινόφιλων, έχουν βραβευτεί και αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις τόσο σε εγχώριους όσο και σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου.

Η σειρά Άνιμα (ετυμ. λατιν. Anima = ψυχή) αποτελείται από τις πιο γνωστές διεθνείς ποικιλίες που ευδοκιμούν στη Μεσσηνία, Cabernet Sauvignon, Merlot και Chardonnay, ενώ η σειρά Faré (ετυμ.: Ομήρου Ιλιάδα, αρχαία ονομασία της περιοχής της Καλαμάτας) προβάλλει τις διασημότερες ελληνικές ποικιλίες Μοσχοφίλερο και Αγιωργίτικο, καθώς και πολυποικιλιακά κρασιά όπου οι ελληνικές με τις διεθνείς ποικιλίες σε μια αρμονική σύνθεση μας προσφέρουν μεθυστικές γεύσεις και αρώματα.

Επίσης τα νέα εμφιαλωμένα μας κρασιά Μαίναλο, Έαρ και Kanatello παρουσιάζουν πιο μοντέρνες προτάσεις ελληνικών ποικιλιών, με έμφαση στο νεανικό κοινό. Ταυτόχρονα για το 2017 έχουμε σχεδιάσει 2 νέες σειρές εμφιαλωμένων οίνων τα οποία καταρχήν θα διατεθούν στο εξωτερικό.

Από τις βραβεύσεις σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό, δύο είναι αυτές που πραγματικά μας έχουν ηθικά τονώσει και ουσιαστικά βοηθήσει στη αύξηση των εξαγωγών μας.

Η πρώτη το 2007 όπου το Anima Cabernet Sauvignon απέσπασε Ασημένιο Μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Mundus Vini στη Γερμανία, έναν από τους μεγαλύτερους του κόσμου, όπου για πρώτη φορά οίνος προερχόμενος από το Μεσσηνιακό αμπελώνα και από οινοποιείο του νομού μας, βραβεύτηκε.

Μια διάκριση που ήρθε ως επιβεβαίωση ότι όντως τα κρασιά της περιοχής μπορούν να σταθούν επάξια στη παγκόσμια αγορά και μας βοήθησε αρκετά στη προσέγγιση πολλών πελατών στο εξωτερικό.

Η δεύτερη το 2012 όταν στο Δ.Δ. China Wine Awards, το Μαίναλο Νεμέα Π.Ο.Π. της εταιρείας μας απέσπασε Double Gold Medal και ουσιαστικά μας άνοιξε το δρόμο για περαιτέρω εξέλιξη των πωλήσεων μας στη Ν.Α. Ασία.