Δήμητρα Γούναρη: “Ελιά, το μοντέλο της αιωνιότητας στο παιχνίδι του χρόνου”

Επιμέλεια έκθεσης: Λουϊζα Καραπιδάκη, Ιστορικός Τέχνης - Εγκαίνια έκθεσης Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 19.00

Ο Σύλλογος Παρίων Αντιπαρίων «Η ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ» και η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ «ΑΝΤΙ» συνδιοργανώνουν την έκθεση της Δήμητρας Γούναρη, ζωγράφου χαράκτριας, με θέμα: Ελιά, το μοντέλο της αιωνιότητας στο παιχνίδι του χρόνου στον Δημοτικό Χώρο Τεχνών – Παλαιά Αγορά Παροικίας στην Πάρο.

Γράφει χαρακτηριστικά η ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια  της έκθεσης Λουϊζα Καραπιδάκη «Η Δήμητρα Γούναρη, πιστή στο προσωπικό της στοίχημα και με συνέπεια αφοσιωμένου δημιουργού, δούλεψε εντατικά για πάνω από 12 ολόκληρα χρόνια την ιδέα της, την απεικόνιση αιωνόβιων ελαιόδεντρων,  και ύστερα από πειραματισμούς σε ξύλα, τεχνικές χάραξης, ειδικές τεχνικές επεξεργασίας έφτασε στο δικό της επιθυμητό αποτέλεσμα και εκθέτει σήμερα την ενότητα «ξανθής ελαίας καρπός εώδης.

Χάραξη-σε-ξύλο-138×93

Στην έκθεση της η Δήμητρα Γούναρη παρουσιάζει σειρά χαρακτικών τυπωμάτων σε ειδικά, χειροποίητα, σπάνια, πολύ λεπτά χαρτιά από την Κίνα, το Νεπάλ, την Ιαπωνία, κ.λπ. Η αναπαραστατική θεματική απόδοση στο χαρτί έχει επιτευχθεί με απόλυτη επιτυχία: στο ανεστραμμένο είδωλο της χάραξης οι μορφολογικές ανωμαλίες και φυσικές φθορές του κορμού της ελιάς έχουν αποδοθεί με πιστότητα από το πρωτότυπο μοντέλο, καταλεπτώς όπως το είχε η ίδια η εικαστικός φιλοτεχνήσει σχεδιαστικά με κάθε φυσική πλαστικότητα.

Οι τονικές διαβαθμίσεις στις μονοχρωματικές επιφάνειες και τα παιχνιδίσματα μεταξύ φωτεινών και σκοτεινών σημείων αποδίδουν εξαιρετικά το ανάγλυφο, από τις βαθιές αυλακώσεις μέχρι τις εξάρσεις των κορμών, από τα αιωρούμενα φύλλα μέχρι τα λεπτεπίλεπτα κλαδάκια  και προδίδουν τη δεξιοτεχνία της, αλλά και την εκφραστική της δύναμη. Παράλληλα με τα τυπωμένα χαρακτικά  στην έκθεση η εικαστικός εκθέτει και τις λαξευμένες επιφάνειες και τις προβάλλει, ως αυθύπαρκτα εικαστικά τέχνεργα. Αποτίνει έτσι φόρο τιμής στην τέχνη του «χαράσσειν» και αναδεικνύει παράλληλα με την αξία του τυπώματος τη σπουδαιότητα της ίδιας της χαρακτικής τέχνης πάνω στο ξύλο».

Επιμέλεια έκθεσης: Λουϊζα Καραπιδάκη, Ιστορικός Τέχνης

Εγκαίνια έκθεσης Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 19.00

Διάρκεια έκθεσης: 14 – 30 Σεπτεμβρίου  2019

Ωράριο λειτουργίας: 11:00-13:00 και 19:00 – 23:00

Πληροφορίες: http://www.dimitragounari.gr /www.antiartgallery.gr /www.syllogosparion.gr

Παράλληλη εκδήλωση:

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, μετά τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθεί  Συναυλία στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Χώρου Τεχνών – Παλαιά Αγορά Παροικίας, στις 21:00 με το σχήμα Ηδύστρατος :    

(Γιάννης Κατσαρός, μπουζούκι, Γιώτα Κατσαρού, κιθάρα, Μένεγος Μαύρης, φωνή)

Share this
Tags
Panos Kats
Panos Kats
JOURNALIST //from @cityjournalism & #Economics @UniofReading @FreeSundaygr @Capitalgr to endless life's adventures. Forever @cinemacholic and @artcurious// “#wedo what #weare #viewsaremine _onlyleft”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Oia Treasures Art Gallery: Ένας «κρυφός» θησαυρός στα πολυσύχναστα σοκάκια της Οίας

Συνέντευξη στην Μαρία Δήμου Περιηγηθήκαμε στην μαγευτική αγορά της Οίας στην Σαντορίνη, όπου πέρα από την εντυπωσιακή της αρχιτεκτονική στην οποία αντανακλά το φημισμένο ηλιοβασίλεμα,...

Η εφιαλτική τέχνη του Γκότφριντ Χέλνβαϊν που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή

Γράφει ο Γιώργος Δήμος Ο Αυστρο-Ιρλανδός εικαστικός, Γκότφριντ Χέλνβαϊν, γεννήθηκε στη Βιέννη το 1948. Έχοντας εργαστεί στους χώρους της ζωγραφικής, του σχεδίου, της φωτογραφίας, της...

Delivery: Η σκληρή πραγματικότητα της Αθήνας

Γράφει ο Σωτήρης Χάιδας Ένας νεαρός άνδρας αγνώστου παρελθόντος, άνευ ονόματος και χωρίς κανένα απολύτως πλάνο ζωής, θα καταφθάσει με το Κτελ στην καρδιά της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this