Μια πλούσια γκάμα σπάνιων βιβλίων, χειρογράφων, εγγράφων και χαρακτικών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιλαμβάνεται στην επόμενη δημοπρασία της VERGOS Auctions, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου και ώρα 5.00 μ.μ. στο ξενοδοχείο Athens Plaza και θα προβληθεί παράλληλα ζωντανά από την ιστοσελίδα www.vergosauctions.com.

Ανάμεσα στα 602 είδη που θα δημοπρατηθούν, ξεχωρίζουν τα χειρόγραφα των μεγάλων μας ποιητών Κωνσταντίνου Καβάφη και Οδυσσέα Ελύτη. Ειδικότερα, πρόκειται για το χειρόγραφο ποίημα “Che fece … … il gran rifiuto” του Κων. Καβάφη  και μία ενότητα 22 αυτόγραφων επιστολών του Οδυσσέα Ελύτη προς την Έφη Κανελλοπούλου, σύζυγο του βιομήχανου και στενού φίλου του ποιητή, Αλέξανδρου Κανελλόπουλου. Οι επιστολές του Ελύτη, περιλαμβάνουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή του κατά την περίοδο της διαμονής του στο εξωτερικό και τη σχέση του με το ζεύγος Κανελλόπουλου,  απόψεις του για τον πολιτικό και πνευματικό κόσμο της Αθήνας,  καθώς και προσωπικού χαρακτήρα αναφορές.

ΕΛΥΤΗΣ, Οδυσσέας, Είκοσι δύο αυτόγραφες επιστολές με την υπογραφή του «Ὀδυσσέας») προς την Έφη Α. Κανελλοπούλου, Τιμή εκτίμησης €12.000-16.000

Μία ακόμη σημαντική και ξεχωριστή στη δημοπρασία ενότητα, αφορά στα 135 έργα φιλελληνικού χαρακτήρα της ιστορικής βιβλιοθήκης ενός Αθηναίου συλλέκτη η οποία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον με αφορμή την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Περιλαμβάνει κυρίως φυλλάδια, παρτιτούρες και άλλα υλικά από το κίνημα του φιλελληνισμού, αποτέλεσμα αναζητήσεων πολλών ετών του συγκεκριμένου συλλέκτη.

ΚΑΒΑΦΗΣ, Κωνσταντίνος, Αυτόγραφο του ποιήματός του Che fece … … il gran rifiuto, Τιμή εκτίμησης €6.000-8.000

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην ενότητα που αφορά στις αφίσες της προβολής της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού από τον  Ε.Ο.Τ., όπως και άλλες διαφημιστικές καμπάνιες από γνωστές εμπορικές μάρκες των δεκαετιών 1950 – 1960. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, το πολύ γνωστό θέμα “Η Παναγιά μαζί του” του Γ. Γουναρόπουλου του 1940, όπως και την αφίσα του Ε.Ο.Τ. που σχεδίασε ο βραβευμένος Μ. Κατζουράκης το 1963 και θεωρείται από τις ωραιότερες του είδους.

ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, Γ.,Νίκη – Λευτεριά, Η Παναγιά μαζί του, δίχρωμη λιθόγραφη αφίσα [1940], 1000 x 690 mm. Τιμή εκτίμησης €1.000-1.500
Η VERGOS Auctions συστήνει στους ενδιαφερόμενους τη συμμετοχή τους στη δημοπρασία online ζωντανά μέσω της ανανεωμένης ιστοσελίδας του Οίκου, καθώς και μέσω τηλεφωνικής ή γραπτής προσφοράς. Για όσους επιθυμούν να παρευρεθούν, είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής για δέσμευση θέσης (τηλ. επικοινωνίας +30 210 3614897).