Εξαιρετική βραδιά στο Παλαμίδι με την “Ιστορία του Στρατιώτη” του Στραβίνσκι

Το βράδυ της 7ης Ιουλίου στο Παλαμήδι παρουσιάστηκε μια ξεχωριστή σκηνοθετημένη παράσταση της Ιστορίας του Στρατιώτη του Στραβίνσκι, στο πλαίσιο του 27ου Φεστιβάλ Ναυπλίου, 100 χρόνια από την πρεμιέρα του έργου.

Την Ιστορία του Στρατιώτη (L’Histoire du soldat) του Ιγκόρ Στραβίνσκι που γράφηκε το 1918, στην κορύφωση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην Ελβετία από το μεγάλο ρώσο συνθέτη Igor Stravinsky (1882-1971) σε συνεργασία με τον Ελβετό ποιητή και πεζογράφο Charles-Ferdinand Ramuz (1878-1947), είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει πλήθος κόσμου στο κάστρο του Παλαμηδίου.

Παρόντες μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Κωστούρος, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Γιάννης Βακαρέλης, η δημοφιλής τραγουδίστρια Μαρία Φαραντούρη, ο Αντιδήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Κρίγγος και πλήθος κόσμου που γέμισε την πλατεία του Αγίου Ανδρέα στο Μεσαιωνικό κάστρο του Ναυπλίου.

Το έργο βασίζεται σε ένα λαϊκό ρωσικό θρύλο με πρωταγωνιστές έναν στρατιώτη και το Διάβολο – μια λαϊκή εκδοχή του μύθου του Φάουστ.

Η Μεφιστοφελική Ιστορία του λιποτάκτη στρατιώτη που παραδίδει στο διάβολο την ψυχή του με αντάλλαγμα ένα θαυμαστό βιολί και οι απέλπιδες προσπάθειες του να υπαναχωρήσει από αυτή την συμφωνία, εμπνέει τον Στραβίνσκι να δημιουργήσει ένα από τα πιο πρωτότυπα έργα του, επηρεασμένο έντονα από την Jazz

Σκηνικό- Έργο Εριέττας Βορδώνη

Εικόνες, κίνηση, ήχος, κόσμος έγιναν ένα σε ένα υπέροχο φυσικό σκηνικό.

Στον ρόλο του Αφηγητή, η Κατερίνα Διδασκάλου, Διάβολος, ο Αλμπέρτο Φάϊς
και Στρατιώτης ο Παναγιώτης Γεωργούλας, Χορεύει η Ελισάβετ Δελακά. Σκηνοθέτης ο Χριστοφορος Χριστοφής, χορογράφος Έρση Πίτα, Διευθυντής ορχήστρας Ραφαήλ Πηλαρινος, κουστούμια – σκηνικά -εικαστικές παρεμβάσεις, η Εριέττα Βορδώνη.

Ακόμα και οι λίγες οι εικόνες που παραθέτουμε δεν αρκούν για να περιγράψουν αυτό που έζησε το κοινό.