Επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο στον Πειραιά

Σάββατο πρωί! και πως να περάσουμε εποικοδομητικά την ώρα μας; Ευκαιρία με την οικογένειά μας ή μόνοι να επισκεφτούμε το Ναυτικό Μουσείο στον Πειραιά

Το Ναυτικό Μουσείο δεν το γνωρίζουν πολλοί, όμως κρύβει μέσα του την τεράστια ιστορία της Ναυτιλίας που έχει η Ελλάδα.

Η πρώτη προσπάθεια ίδρυσης του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος έγινε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος το 1867. Τη χρονιά εκείνη ο πλοίαρχος του Π.Ν. Γεράσιμος Ζωχιός, ιδρυτής του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, εισηγήθηκε να αναλάβει το Ταμείο το έργο της συγκέντρωσης και διατήρησης των αντικειμένων, που έχουν σχέση με την ελληνική ναυτική ιστορία. Για λόγους σχετικούς με τις σοβαρές ιστορικές περιπέτειες της εποχής εκείνης η ιδέα δεν έλαβε συνέχεια.


Ωστόσο, η ιδέα του έμελλε να υλοποιηθεί ως ιδιωτική πρωτοβουλία, 82 χρόνια μετά. Την 7η Απριλίου του 1949 μία ομάδα έγκριτων πολιτών του Πειραιά μαζί με αξιωματικούς του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού, έχοντας ως κοινό δεσμό την αγάπη για τη θάλασσα και τα πλοία, συγκεντρώθηκε στο γραφείο του τότε υπουργού Ναυτικών Γεράσιμου Βασιλειάδη και υπέγραψε την ιδρυτική πράξη του σωματείου με την επωνυμία «Εταιρεία Ναυτικού Μουσείου και περισυλλογής κειμηλίων των κατά θάλασσαν αγώνων του Έθνους». Ήταν η γέννηση του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος. Πρώτος πρόεδρος ανέλαβε ο εφοπλιστής Γεώργιος Στρίγκος.

Τα εκθέματα είναι πολλά και χωρίζονται ανά περιόδους. Το “ταξίδι” στον χρόνο ξεκινάει στο Ναυτικό Μουσείο του Πειραιά από την Αρχαϊκή περίοδο με τις πρώτες σχεδίες και μετέπειτα γαλέρες της εποχής. Η ξενάγηση συνεχίζεται στα πλοία που άφησαν ιστορία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπως το Θωρηκτό Αβέρωφ. Τελευταία ενότητα του Μουσείου του Πειραιά είναι η πιο σύγχρονη πλέον εποχή, με τα υπερωκεάνια και τα εμπορικά πλοία που φτάνουν μέχρι και τις μέρες μας.

Δείτε την εκπομπή που ακολουθεί και επισκεφτείτε το μουσείο που βρίσκεται στην Ακτή Θεμιστοκλέους στη Μαρίνα Ζέας.