Επιτυχημένα εγκαίνια στην πανσέληνο της Πινακοθήκης Villa Ροδόπη

Εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία η Έκθεση – Αφιέρωμα 1821-2021, στην Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa “Ροδόπη” στο Αργοστόλι. Η επιμέλεια της έκθεσης έχει γίνει από τον ζωγράφο, λογοτέχνη, θεωρητικό της τέχνης Κώστα Ευαγγελάτο.

Κύριος κορμός της έκθεσης είναι τα λιθογραφικά ανάτυπα που απεικονίζουν τα κορυφαία γεγονότα της επανάστασης και του αγώνα από την κήρυξη της, τους αγώνες και όσα διαδραματίστηκαν, τα οποία φιλοτέχνησε ο Γερμανός ζωγράφος Peter Von Hess.
Εκτίθενται επίσης γλυπτικά αντίγραφα των προτομών του μεγάλου φιλέλληνα, ρομαντικού ποιητή Λόρδου Βύρωνα που φιλοτέχνησε ο Ιταλός γλύπτης Lorenzo Bartolini καθώς και άλλων ιστορικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας που έδρασαν διαχρονικά, με ανάλογες εκδόσεις-ντοκουμέντα.
Εκτίθενται έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ζωγραφικά, σχέδια, χαρακτικά, λιθογραφίες, φωτογραφίες, εκδόσεις τέχνης από τους: Ευάγγελο Αγόρου, Ελένη Κρυστάλλη, Παννίκο Παναγή-Χατζηδάκη, Κατερίνα (Βασιλείου)-Πατράγκου, Γιώργο Παστάκα, Ελένη Χατζηπουλίδου, Φάνη Σακελλαρίου, Νόρα Σταματιάδου, Sreranza Spir(-atos), Denis Lafond, Μοχαχό Νικόδημο, Λεόντιο Πετμεζά, Μαριλένα Φωκά, όλα ευγενικές προσφορές των δημιουργών τους. Επίσης ζωγραφικά, φωτογραφικά, εκδοτικά και λιθογραφικά έργα – ντοκουμέντα από την συλλογή τέχνης της Πινακοθήκης Villa Ροδόπη των: Κώστα Ευαγγελάτου (ακρυλικά και μελάνια), Αχιλλέα Ζωηρού (επιχρωματισμένη φωτογραφία), Μαρίας Καλλιπολίτη {γλυπτική), Κώστα Κλουβάτου (σχέδια), Κωνσταντίνου Παρθένη (σχέδια), Σπύρου Παπαλουκά (υδατογραφία), Πέτρου Ζουμπουλάκη (ακρυλικό), Αλέκου Φασσιανού, Α. Τάσσου, Βάσως Κατράκη (λιθογραφίες) κ.α.
Παράλληλα εκτίθενται σε προθήκες έργα mail-art.
Ακολούθησε στην “ΜΩΒ ΣΚΗΝΗ” του κήπου η ετήσια εκδήλωση- καθιερωμένη από το 2000 επτανησιακή βεγγέρα- με τίτλο “ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ- ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ 2021”. Η φετινή εκδήλωση- αφιερωμένη στην μεγάλη επέτειο των 200 Χρόνων περιελάβανε απαγγελίες εμβληματικών ποιημάτων.
Την ΩΔΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΙΕΡΟΝ ΛΟΧΟΝ του Ανδρέα Κάλβου, απήγγειλε ο Ηλίας Καρόγλας, το στερνό ποίημα του Λόρδου Βύρωνα ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑ ΤΑ 36 ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ, στην αγγλική και ελληνική γλώσσα, μτφ. Νίκου Σπάνια, ο Σπύρος-Ανδρέας Παπαδάτος, 25 στροφές από την μεγάλη ποιητική σύνθεση ΕΙΣ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟΝ ΤΟΥ ΜΠΑΙΡΟΝ του Διονύσιου Σολωμού, ο Δρ.Ηλίας Τουμασάτος, το ποίημα Ο ΒΡΑΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΜΑ του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, η Χριστίνα Τσιμάρα και το ποίημα Ο ΜΑΤΡΟΖΟΣ του Γιώργου Στρατήγη ερμήνευσε η Διονυσία Πεντογάλου.
Παρά τις δυσκολίες και τους κανόνες προστασίας που τηρήθηκαν από όλους η δημοφιλής εκδήλωση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και την παρουσία πολλών φιλότεχνων ντόπιων, ομογενών και ξένων, προσωπικοτήτων της τέχνης, της επιστήμης και της κοινωνικής ζωής, που εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα και παρακολούθησαν τις εξαιρετικής ποιότητας δρώμενα υπό το φως της Πανσελήνου!
Σημειωτέο ότι παραβρέθηκαν πολλοί νέοι που σπάνια παρακολουθούν σχετικά γεγονότα. Ο Κώστας Ευαγγελάτος ευχαρίστησε όλους που τίμησαν την ανεξάρτητη, πολύχρονη προσπάθεια και την φετινή επετειακή πρωτοβουλία του, τους εκλεκτούς συντελεστές και συνεργάτες του, τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν με εικαστικά έργα του και όλους όσους στήριξαν ένθερμα την σημαντική και ανεπανάληπτη επετειακή εκδήλωση για τα 200 Χρόνια!!
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2021.
Ξεναγήσεις κάθε Τετάρτη και Σάββατο από 8:30 μ.μ.-10.00 (με απαραίτητη προσυνεννόηση και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας), τηλ: 2671028501.
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ
Μεσολωρά 7 και Βύρωνος, Αργοστόλι Κεφαλονιάς.
Κώστας Ευαγγελάτος, Στέλλα Λιάτου, μουσειολόγος.

 

Κώστας Ευαγγελάτος, Λίλα Καππάτου

 

Ο συλλέκτης Παναγιώτης Καγκελάρης με την σύζυγο του Ντιάνα Μακρή-Καγκελάρη με τον Κώστα Ευαγγελάτο.
Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η εφιαλτική τέχνη του Γκότφριντ Χέλνβαϊν που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή

Γράφει ο Γιώργος Δήμος Ο Αυστρο-Ιρλανδός εικαστικός, Γκότφριντ Χέλνβαϊν, γεννήθηκε στη Βιέννη το 1948. Έχοντας εργαστεί στους χώρους της ζωγραφικής, του σχεδίου, της φωτογραφίας, της...

Delivery: Η σκληρή πραγματικότητα της Αθήνας

Γράφει ο Σωτήρης Χάιδας Ένας νεαρός άνδρας αγνώστου παρελθόντος, άνευ ονόματος και χωρίς κανένα απολύτως πλάνο ζωής, θα καταφθάσει με το Κτελ στην καρδιά της...

Penelope Cruz και Pedro Almodóvar: Από τα 90’s μέχρι σήμερα

Γράφει η Μαρία Δήμου Έπειτα από ένα θριαμβευτικό ξεκίνημα την δεκαετία του ’80, o εκκεντρικός Ισπανός σκηνοθέτης με τα τρελά μαλλιά και την υπέρμετρη αδυναμία στις...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this