“Ζωγραφίζοντας πάνω στον πηλό”, η έκθεση της Νίκης Ελευθεριάδη στο Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή

Η έκθεση πραγματοποίησε τα εγκαίνιά της την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019.

Την έκθεση της καταξιωμένης ζωγράφου Νίκης Ελευθεριάδη φιλοξενεί το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή με τίτλο “Ζωγραφίζοντας πάνω στον πηλό”, στο πλαίσιο της ανάδειξης του ρόλου της ναΐφ ζωγραφικής στην νεοελληνική ζωγραφική.

Ορμώμενη από την αγάπη της για τις συλλογές παλαιών πήλινων του ζωγράφου πατέρα της Τάκη Ελευθεριάδη όπως και του συζύγου της, η Νίκη Ελευθεριάδη αποτυπώνει τα μοτίβα της πάνω σε πήλινα αντικείμενα: πιάτα, γραγούδες (ονομασία κεσέ γιαουρτιού στη Λέσβο) και παλιά κεραμίδια αποκτούν πλέον ρόλο ‘καμβά’. Η δημιουργός διατηρεί στην πλειοψηφία των συνθέσεών της το ίδιο κοινό στοιχείο, το πήλινο παλαιότερων εποχών από διάφορες περιοχές, το Τσανάκκαλε της Μικράς Ασίας, τη Σάμο και τον τόπο καταγωγή της, με τον οποίο τη δένουν ισχυροί συναισθηματικοί δεσμοί, τη Λέσβο. Μέσα από τα έργα της, το απλοϊκό, καθημερινό αυτό αντικείμενο αναδεικνύεται σε ιδιαίτερης αισθητικής και λαογραφικής σημασίας στοιχείο, λειτουργώντας ως κοινή νοητική και καλλιτεχνική συνισταμένη των συνθέσεων που παρουσιάζονται στην έκθεση.

Νίκη Ελευθεριάδη, Ένα λεσβιακό και τέσσερα πήλινα από τη Σάμο, 2016, λάδι σε ξύλο θαλάσσης, 28×40εκ

Τα θέματα των έργων ακολουθούν την χαρακτηριστική τεχνοτροπία της ζωγράφου αναπαριστώντας τοπία του αγαπημένου της νησιού, της Λέσβου, γυναίκες από την τουρκική πόλη Κιουτάχεια με παραδοσιακές φορεσιές, νησιώτικα αρχοντικά μέσα στη φύση και θαλασσινά τοπία, όπως αυτά εμφανίζονται μέσα από την οπτική ενός μεγάλου μπαλκονιού ή ενός ανοιχτού προς τον ορίζοντα, παραθύρου.

Η Νίκη Ελευθεριάδη θεωρείται γνήσια εκπρόσωπος της ναΐφ ζωγραφικής στον ελληνικό χώρο και έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό εκθέσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έργα της φιλοξενούνται στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος, στο Μουσείο Βορρέ, στο Μουσείο “Max Fourny” στο Παρίσι, στην Πινακοθήκη και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης.

Νίκη Ελευθεριάδη, Εσωτερικό αρχοντικού στη Λέσβο, 2007. λάδι σε μουσαμά, 40×50εκ

Info

Διάρκεια έκθεσης
19 Νοεμβρίου 2019 – 19 Ιανουαρίου 2020

Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή
Βασιλίσσης Σοφίας 79, Αθήνα
210 7218626 info@michelisfoundation.gr

Ώρες λειτουργίας
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12.00-16.00 & 17:00-20:00
Τετάρτη: 12:00-16:00
Σάββατο: 11.00 – 15.00

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Βρεθήκαμε στο 5ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού

Γράφει η Μαρία Τριγώνη. Το 5ο Φεστιβάλ σύγχρονου χορού “compartments dance project” ολοκληρώθηκε την Κυριακή με επιτυχία και το artviews.gr δεν μπορούσε παρά να ήταν...

Λιουντμίλα Κοντόπουλου: Η Τέχνη γεφυρώνει πολιτισμούς

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Η Λιουντμίλα Κοντόπουλου είναι εικαστικός, κεραμίστρια και σχεδιάστρια και δημιουργός κοσμημάτων. Θαυμάσαμε την ξεχωριστή δουλειά της στην έκθεση στο Μέγαρο Δουκίσσης...

Έρχεται το Hobby Festival 2022

Το Hobby Festival, το μοναδικό event για όλες τις ερασιτεχνικές ασχολίες και για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this