Η Δήμητρα Γούναρη εκθέτει στην Πάρο για την Ελιά

Η έκθεση με τίτλο "Ελιά, το μοντέλο της αιωνιότητας στο παιχνίδι του χρόνου" θα λάβει χώρα στον Δημοτικό Χώρο Τεχνών – Παλαιά Αγορά Παροικίας στην Πάρο

H αίθουσα τέχνης «ΑΝΤΙ» διοργανώνει την εικαστική έκθεση της Δήμητρας Γούναρη, ζωγράφου χαράκτριας, με θέμα: Ελιά, το μοντέλο της αιωνιότητας στο παιχνίδι του χρόνου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Παρίων Αντιπαρίων «Η ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ» στον Δημοτικό Χώρο Τεχνών – Παλαιά Αγορά Παροικίας στην Πάρο.

Ξυλογραφία 50×35

Γράφει χαρακτηριστικά η ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια της έκθεσης Λουϊζα Καραπιδάκη «Η Δήμητρα Γούναρη, πιστή στο προσωπικό της στοίχημα και με συνέπεια αφοσιωμένου δημιουργού, δούλεψε εντατικά για πάνω από 12 ολόκληρα χρόνια την ιδέα της, την απεικόνιση αιωνόβιων ελαιόδεντρων, και ύστερα από πειραματισμούς σε ξύλα, τεχνικές χάραξης, ειδικές τεχνικές επεξεργασίας έφτασε στο δικό της επιθυμητό αποτέλεσμα και εκθέτει σήμερα την ενότητα «ξανθής ελαίας καρπός εώδης.

Στην έκθεση της η Δήμητρα Γούναρη παρουσιάζει σειρά χαρακτικών τυπωμάτων σε ειδικά, χειροποίητα, σπάνια, πολύ λεπτά χαρτιά από την Κίνα, το Νεπάλ, την Ιαπωνία, κ.λπ. Η αναπαραστατική θεματική απόδοση στο χαρτί έχει επιτευχθεί με απόλυτη επιτυχία: στο ανεστραμμένο είδωλο της χάραξης οι μορφολογικές ανωμαλίες και φυσικές φθορές του κορμού της ελιάς έχουν αποδοθεί με πιστότητα από το πρωτότυπο μοντέλο, καταλεπτώς όπως το είχε η ίδια η εικαστικός φιλοτεχνήσει σχεδιαστικά με κάθε φυσική πλαστικότητα. Οι τονικές διαβαθμίσεις στις μονοχρωματικές επιφάνειες και τα παιχνιδίσματα μεταξύ φωτεινών και σκοτεινών σημείων αποδίδουν εξαιρετικά το ανάγλυφο, από τις βαθιές αυλακώσεις μέχρι τις εξάρσεις των κορμών, από τα αιωρούμενα φύλλα μέχρι τα λεπτεπίλεπτα κλαδάκια και προδίδουν τη δεξιοτεχνία της, αλλά και την εκφραστική της δύναμη. Παράλληλα με τα τυπωμένα χαρακτικά στην έκθεση η εικαστικός εκθέτει και τις λαξευμένες επιφάνειες και τις προβάλλει, ως αυθύπαρκτα εικαστικά τέχνεργα. Αποτίνει έτσι φόρο τιμής στην τέχνη του «χαράσσειν» και αναδεικνύει παράλληλα με την αξία του τυπώματος τη σπουδαιότητα της ίδιας της χαρακτικής τέχνης πάνω στο ξύλο».
Πληροφορίες: http://www.dimitragounari.gr/www.antiartgallery.gr/www.syllogosparion.gr

Ξυλογραφία 53×34

Παράλληλη εκδήλωση με συναυλία

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, μετά τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθεί συναυλία στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Χώρου Τεχνών – Παλαιά Αγορά Παροικίας, στις 21:00 με το σχήμα “Η δύστρατος” (Γιάννης Κατσαρός-μπουζούκι, Γιώτα Κατσαρού-κιθάρα, Μένεγος Μαύρης-φωνή)

INFO
«Ελιά, το μοντέλο της αιωνιότητας στο παιχνίδι του χρόνου»
Δημοτικός Χώρος Τεχνών-Παλαιά Αγορά Παροικίας στην Πάρο
Εγκαίνια έκθεσης Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 14-30 Σεπτεμβρίου 2019
Ωράριο λειτουργίας: 11:00-13:00 και 19:00-23:00

Χάραξη σε ξύλο 50Χ35