Η Παλιγγενεσία του Κ. Παπαμιχαλόπουλου στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Tα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021, στις 19.00.

Το «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία» παρουσιάζει το νέο εικαστικό έργο του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου με τίτλο «Παλιγγενεσία».

Ο Richard Church ως Κολοσσός,
2021,Μελάνι, αυγοτέμπερα και φύλλο χρυσού σε ξύλο, 150 x 40 εκ,
Ιδιωτική συλλογή

Η έκβαση του αγώνα του 1821 χαρακτηρίστηκε παλιγγενεσία, ανόρθωση δηλαδή του γένους μας. Το ελληνικό γένος αναστήθηκε, ξαναγεννήθηκε, γιατί απέκτησε αυτοτελή υπόσταση και μια καινούργια εποχή ξεκίνησε μετά την απελευθέρωση των Ελλήνων από τους Τούρκους. Στο πνεύμα των διακοσίων χρόνων από την εθνεγερσία, ο ζωγράφος τιμά τη γενέθλια σημασία της στο πρόσωπο εκείνων που στάθηκαν μπροστάρηδες στο πεδίο της μάχης και της πολιτικής.

Ο μάρτυρας Αθανάσιος Διάκος, ο Κολοκοτρώνης κι ο Καραϊσκάκης, όλοι οι ήρωες που έχουν χαραχτεί βαθιά στη συλλογική μνήμη από τις σχολικές αίθουσες και τις επετειακές εκδηλώσεις, «επιστρέφουν» με το χρωστήρα του δημιουργού, όχι ως ιστορικές προσωπογραφίες, αλλά ως εικόνες που αποκτούν σημασία ζωής στο σήμερα.

Ο Ιστορικός Τέχνης και επιμελητής της έκθεσης Γιώργος Μυλωνάς σημειώνει

«Εξαιρετικός πορτρετίστας με ικανό χέρι, ο Παπαμιχαλόπουλος δεν ενδιαφέρεται να ανα-συστήσει τα σχέδια του Krazeisen ή άλλα γνωστά έργα από την εθνική μας ζωγραφική. Αντιθέτως, ο ζωγράφος κυοφορεί με τόλμη και προσωπικό ύφος, το νέο. Μέσα σε χρυσό κάμπο – ανάμνηση των στρατιωτών αγίων – επιλέγει να ζωγραφίσει μυθικά όντα όπως τα εννοεί ένας άνθρωπος του 21ου αιώνα, ένας ζωγράφος που μεγάλωσε με ιαπωνικά παιδικά, με έργα επιστημονικής φαντασίας, με σχέδια του Moebius, του Jodorowsky και του Enki Bilal. Ο Ήρωας στον Παπαμιχαλόπουλο, άλλοτε ως φτερωτή Νίκη, άλλοτε ως αποστεωμένη φιγούρα που μοιάζει ν’ αναγεννάται από τις στάχτες της, ορθώνεται λες και ξεπηδά από την οθόνη του ψηφιακού κόσμου για να βρει θέση μέσα στην αίθουσα του Μουσείου».

Who is Who

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος (γ. 1975) έλαβε το διδακτορικό του από το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Διδάσκει ζωγραφική και χαρακτική στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές & δημόσιες συλλογές Ελλάδος και εξωτερικού.

Περισσότερα για τον καλλιτέχνη στην ιστοσελίδα του https://www.kpklik.com

*Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Info

Διάρκεια Έκθεσης
Δευτέρα 25 Οκτωβρίου έως Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Ώρες και ημέρες λειτουργίας
Καθημερινές: 09:00 – 16:00 (εκτός Τρίτης)
Σάββατο και Κυριακή: 10:00 – 15:00

Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών
Παρνασσού 2, Αθήνα 105 61
21 0323 0168

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών τηρεί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά της νόσου SARS-CoV-2. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ιστοσελίδα www.athenscitymuseum.gr

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η εφιαλτική τέχνη του Γκότφριντ Χέλνβαϊν που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή

Γράφει ο Γιώργος Δήμος Ο Αυστρο-Ιρλανδός εικαστικός, Γκότφριντ Χέλνβαϊν, γεννήθηκε στη Βιέννη το 1948. Έχοντας εργαστεί στους χώρους της ζωγραφικής, του σχεδίου, της φωτογραφίας, της...

Delivery: Η σκληρή πραγματικότητα της Αθήνας

Γράφει ο Σωτήρης Χάιδας Ένας νεαρός άνδρας αγνώστου παρελθόντος, άνευ ονόματος και χωρίς κανένα απολύτως πλάνο ζωής, θα καταφθάσει με το Κτελ στην καρδιά της...

Penelope Cruz και Pedro Almodóvar: Από τα 90’s μέχρι σήμερα

Γράφει η Μαρία Δήμου Έπειτα από ένα θριαμβευτικό ξεκίνημα την δεκαετία του ’80, o εκκεντρικός Ισπανός σκηνοθέτης με τα τρελά μαλλιά και την υπέρμετρη αδυναμία στις...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this