Θάνος Ολύμπιος: «Μεγάλωσα σε ένα σπίτι γεμάτο από μουσική»

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Το πλατινένιο cd του Θάνου Ολύμπιου με τίτλο «Διάφανος Σταυρός» πραγματικά σε σενεπαίρνει. Περιέχει 10 τραγούδια, με την καλλιτεχνική υπογραφή του κορυφαίου συνθέτη, Μίμη Πλέσσα, όπου και την σύνθεση, και την καλλιτεχνική επιμέλεια, και τις ερμηνείες πιάνου καθώς και τις περισσότερες ενορχηστρώσεις επιμελήθηκε o ίδιος προσωπικά.

Σημαντικά ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, καθώς και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, υπογράφουν τους στίχους του «Διάφανου Σταυρού», oi Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, Λουκίλα Καρρέρ, Δημήτρης Κωνσταντάρας, Ιφιγένεια Γιαννοπούλου, Σταύρος Σταύρου και Κώστας Παπαπέτρου.

Συναντήσαμε τον Θάνο και μιλήσαμε διεξοδικά για τις μουσικές του συνεργασίες, τη δισκογραφία του, τη φιλοσοφία του…

-Θάνο, θα θέλαμε να μάθουμε πιο πολλά για σένα. Θα ήθελες να μας πεις πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το τραγούδι;

Προερχόμενος από μουσική οικογένεια μεγάλωσα σε ένα σπίτι γεμάτο από μουσική. Από τεσσάρων ετών άρχισα να παίζω στο πιάνο που έχουμε στο σπίτι και να τραγουδάω, έτσι οι γονείς μου από πέντε ετών με έστειλαν στο ωδείο όπου και ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο κλασσικό πιάνο, πήρα πτυχία ανωτάτων Θεωρητικών της Μουσικής: Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας και στο τέλος σπούδασα μουσική και στο ανώτατο πανεπιστημιακό επίπεδο, στο Μουσικό Πανεπιστήμιο Αθήνας όπου και πήρα το πτυχίο μου. Όπως καταλαβαίνετε είχα ταχθεί στην μουσική και στο τραγούδι από πολύ μικρή ηλικία και ήξερα από τα παιδικά μου χρόνια ότι θα ακολουθούσα επαγγελματικά την μουσική.

“Από τεσσάρων ετών άρχισα να παίζω στο πιάνο που έχουμε στο σπίτι και να τραγουδάω”

– Έχεις κάνει κάποιες πολύ σημαντικές συνεργασίες, παρά το νεαρό της ηλικίας σου. Μίλησέ μας για τους ανθρώπους που σε ξεχώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί σου.

Δισκογραφικά εκτός από το νέο μου προσωπικό δίσκο με καινούριες συνθέσεις του κορυφαίου συνθέτη Μίμη Πλέσσα όπως αναφέρατε και παραπάνω, έχω συνεργαστεί ερμηνεύοντας στο παρελθόν τραγούδια σε δύο ακόμα δίσκους-cd γνωστών καταξιωμένων δημιουργών όπως οι Σαράντης Αλιβιζάτος, Αντώνης Μιτζέλος, Γιάννης Τζουανόπουλος, Μανώλης Καραντίνης και Χρύσανθος Μουζακίτης καθώς και ένα ντουέτο με την τραγουδίστρια Πετρή Σαλπέα.

Συναυλιακά έχω συνεργαστεί με πολλούς απ’ τους σημαντικότερους γνωστούς τραγουδιστές της Ελλάδας αλλά και με σημαντικούς γνωστούς καταξιωμένους συνθέτες όπως οι: Μίμης Πλέσσας, Ζακ Ιακωβίδης κ.α. όπως και με κορυφαίους χορευτές-χορογράφους όπως ο Φώτης Μεταξόπουλος.

– Ακούσαμε τη δουλειά σου με τίτλο «Διάφανος Σταυρός». Γιατί πιστεύεις ότι ξεχώρισε;

Με τόσο κορυφαίους και καταξιωμένους δημιουργούς με πρωτομάστορα τον Μίμη Πλέσσα και με δύο σπουδαίες δημοφιλείς τραγουδίστριες της νέας γενιάς όπως η Δέσποινα Ολυμπίου και η Ραλλία Χρηστίδου που συμμετέχουν στον δίσκο με δύο υπέροχα ντουέτα μαζί μου, ήταν αναμενόμενο να ξεχωρίσει αυτή η δουλειά.

Έχουν ντύσει εξαίσια με τους στίχους τους τις μελωδίες του Μίμη Πλέσσα κορυφαία γνωστά ονόματα της στιχουργικής, αλλά και της δημόσιας ζωής, όπως οι: Λευτέρης Παπαδόπουλος, Λουκίλα Καρρέρ, Δημήτρης Κωνσταντάρας, Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, Ιφιγένεια Γιαννοπούλου, Σταύρος Σταύρου & ο Κώστας Παπαπέτρου, οπότε και αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας που έκανε την δουλειά αυτή να ξεχωρίσει. Ο πλατινένιος πλέον δίσκος μας «Διάφανος Σταυρός»  έχει γίνει με πολύ μεράκι από όλους τους συντελεστές ιδιαίτερα από τον Μίμη Πλέσσα ο οποίος δεν εφείσθη κόπων και ήταν συνέχεια στο στούντιο και επιμελούνταν κάθε λεπτομέρεια μαζί με τον συνεργάτη του μαέστρο Νάσσο Σωπύλη.

– Θεωρείς και την παλαιότερη δισκογραφική σου δουλειά εξίσου σημαντική για την πορεία της καριέρας σου;

Βεβαίως, οπωσδήποτε κάθε δισκογραφική μου συνεργασία με κάθε έναν από τους καταξιωμένους δημιουργούς που ανέφερα παραπάνω, με ανέβαζε σιγά-σιγά και από ένα σκαλοπάτι.

– Έχεις συμμετάσχει σε συναυλίες τα τελευταία χρόνια;

Δόξα το Θεό έχω τραγουδήσει σε αρκετούς και σημαντικούς συναυλιακούς χώρους και θέατρα όπως στο Θέατρο Πέτρας (Πετρούπολη), στο Θέατρο Παλλάς, στην Αρχαία Ολυμπία, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, στο Θέατρο Βεΐκου (Γαλάτσι), στον ΙΑΝΟ, στο Θέατρο Ρεματιάς (Χαλάνδρι), στο Regency Casino Mont Parnes, στο Θέατρο ΡΕΞ καθώς και σε αρκετούς πολιτιστικούς χώρους σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα.

 

* Βίντεο στο διαδίκτυο του Θάνου Ολύμπιου μπορείτε να βρείτε στο επίσημο κανάλι του στο Υοutube: www.youtube.com/user/THANOSOLYMPIOS

Η συνέντευξη έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα axianews