Κύπρος: Παράδεισος χειμώνα-καλοκαίρι!

Πάφος στο ηλιοβασίλεμα

Κύπρος: Ένα πανέμορφο νησί με πάρα πολλά αξιοθέατα, αρχαία μνημεία, ωραίες παραλίες και φυσικό πλούτο για ωραίες εξορμήσεις!

Δάσος της Κακοπετριάς

Γράφει η Vasia Bresta 

Φωτογραφική κάλυψη Francesca Kal

Για μας, η Κύπρος δεν είναι απλά το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου. Είναι ένας αληθινός παράδεισος, μια καταπληκτική χώρα με πολλές και διάφορες επιλογές. Ένα όμορφο κεφάλαιο και συνάμα θλιβερό ανατρέχοντας στην ιστορία της. Όμορφη Κύπρος που σίγουρα «δεν ξεχνώ»! Και όποιος την επισκεφτεί, ούτε αυτός θα την ξεχάσει! Τόση ιστορία χαραγμένη που αξίζει να γνωρίζει κανείς!

Δάσος της Κακοπετριάς

Η Κύπρος είναι το μοναδικό διχοτομημένο κράτος του κόσμου αλλά ο πλούτος της είναι εξίσου όμορφος και στα δυο μέρη.

Περιπλανηθείτε στα όμορφα στενά της Παλιάς Πόλης της  Λευκωσίας και ανακαλύψτε τις όμορφες γωνιές της!

Δάσος της Κακοπετριάς
Δάσος της Κακοπετριάς

Το 17% της ολικής έκτασης της Κύπρου καλύπτεται από δάση. Η Κύπρος γύρω στο 1.400 π.χ έδειξε στον μεγαλύτερο βαθμό τον Ελληνικό του χαρακτήρα και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Μυθολογία. Θεωρείται η γενέτειρα της Αφροδίτης και του Άδωνη.

Όρος Τρόοδος

Το δάσος αυτό καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της οροσειράς του Τροόδους κι είναι όλο Εθνικό Δασικό Πάρκο. Είναι ένα από τα πιο όμορφα δάση της Κύπρου!

Όψη από την πόλη της Λάρνακας

Η Λάρνακα είναι πόλη στη νοτιοανατολική ακτή της Κύπρου. Αποτελεί τη διάδοχο πόλη του αρχαίου Κιτίου, ενός από τα σημαντικά βασίλεια της αρχαίας Κύπρου, γενέτειρα μεταξύ άλλων του αρχαίου φιλοσόφου Ζήνωνα.

Γραφικά μονοπάτια στην πόλη της Λευκωσίας

Το όνομα Κύπρος φέρεται να επικράτησε από τους Έλληνες από την εποχή του Ομήρου, από τους οποίους και μεταδόθηκε στη συνέχεια σε όλους τους παρακείμενους λαούς πλην όμως δεν ήταν ούτε το πρώτο ούτε και το μοναδικό όνομα της νήσου. Ήδη είναι γνωστό ότι στα αιγυπτιακά μνημεία του Τούθμωσι Γ΄ (1500 π.Χ.) η Κύπρος φέρεται με το όνομα Asebi ή Jsj.

Γραφικά μονοπάτια στην πόλη της Λευκωσίας

Ιστορία και φυσικές ομορφιές

Αυτοκινητόδρομος Λεμεσού

Λεμεσός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου και η νοτιότερη της Ευρώπης.  Έχει γνωρίσει αλματώδη ανάπτυξη, ιδίως μετά το 1974, οπότε λόγω της τούρκικης εισβολής χάθηκε το άλλο σημαντικό λιμάνι της Κύπρου, η Αμμόχωστος.

Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας

Το Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας βρίσκεται στο νότιο-ανατολικό άκρο της πόλης της Λευκωσίας και αποτελεί μια όαση πρασίνου που καταλαμβάνει μια έκταση 840 στρεμμάτων, φιλοξενώντας πολλά ενδημικά, ντόπια και επιγενή δέντρα, θάμνους και βότανα.

Το δίκτυο των μονοπατιών που καλύπτει 20 χιλιόμετρα είναι ένα δημοφιλές μέρος για ποδηλασία, πεζοπορία και περπάτημα με το κατοικίδιο σας.

Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας

Ένα αντίγραφο μοντέλο του πάρκου σε κλίμακα, δείχνει τα βασικά φυσικά χαρακτηριστικά, τη βλάστηση και τις ψυχαγωγικές του εγκαταστάσεις, ενώ υπάρχουν και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις της βλάστησης, των πουλιών, των ερπετών και των θηλαστικών της περιοχής.

Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας
Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας

Γεωλογικά δείγματα, απολιθώματα και συναφή αντικείμενα εκτίθενται σε ξεχωριστή αίθουσα. Υπάρχει επίσης οπτικό υλικό που χρησιμοποιείται για να παρουσιάσει την τοπική πανίδα και χλωρίδα.

Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας
Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας
Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας

Ο Ακάμας ή Αρναούτης ή Αγίου Επιφανίου είναι ακρωτήριο της βορειοδυτικής άκρης της Κύπρου στη ομώνυμη χερσόνησο και το ομώνυμο δάσος στην Επαρχία Πάφου. Είναι το δυτικότερο ακρωτήριο της νήσου.

Ακάμας
Ακάμας

Είναι το μοναδικό μέρος της Κύπρου που δεν είχε καεί από τους Άραβες πειρατές.

Ακάμας

Η Πάφος είναι πόλη στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κύπρου, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία βασίλεια της νήσου. Μεταξύ άλλων, ήταν διάσημο και ως κέντρο λατρείας της θεάς Αφροδίτης.

Πάφος
Πάφος

Τα κυπριακά βασίλεια είναι γνωστό ότι διαλύθηκαν κατά τα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα από τον Πτολεμαίο Ά, έναν από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Λίγο πιο πριν ο τελευταίος βασιλιάς της Πάφου, ο Νικοκλής, είχε μεταφέρει την έδρα του βασιλείου του δυτικότερα, σε πιο κατάλληλη τοποθεσία, που ονομάσθηκε Νέα Πάφος (η σημερινή Κάτω Πάφος).

Η Νέα Πάφος έμελλε να γνωρίσει λαμπρές ημέρες δόξας κατά τα ελληνιστικά χρόνια ως έδρα των κυβερνητών της Κύπρου, η οποία και είχε ενταχθεί στο βασίλειο των Πτολεμαίων, των Ελλήνων βασιλέων της Αιγύπτου.

Κοντά στην Πάφο, θα βρείτε και την Πέτρα του Ρωμιού όπου κατά τον ομηρικό μύθο γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη.

Το όνομα της πόλης συνδέεται με τη θεά Αφροδίτη, δεδομένου ότι Πάφος ήταν το όνομα της μυθολογικής κόρης της Αφροδίτης και του Πυγμαλίωνα.

Κατά τα ελληνιστικά χρόνια η Πάφος έγινε πρωτεύουσα της Κύπρου. Όταν η Κύπρος κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, το 58 π.Χ., παρέμεινε πρωτεύουσα της Κύπρου και έδρα των Ρωμαίων κυβερνητών του νησιού. Ήταν τότε με ναούς, επαύλεις, ανάκτορα, θέατρο, ωδείο και πολλά άλλα εντυπωσιακά οικοδομήματα, καθώς και τειχισμένη με ισχυρά τείχη.

Το Παραλίμνι είναι δήμος της επαρχίας Αμμόχωστου στην Κύπρο. Αποτελεί ένα από τους οκτώ δήμους της επαρχίας Αμμόχωστου. Η περιοχή του Παραλιμνίου κατοικείτο από τα αρχαία χρόνια. Στην περιοχή υπήρχε η πόλη Λεύκολλα.

Την βυζαντινή εποχή το Παραλίμνι αποτελείτο από πολλούς μικρούς αγροτικούς οικισμούς. Λόγω των αραβικών επιδρομών οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τους οικισμούς αυτούς, οι οποίοι ήταν κοντά στα παράλια, και μετακινήθηκαν στον χώρο που βρίσκεται ο σημερινός πυρήνας του Παραλιμνίου. Η επιλογή της τοποθεσίας έγινε ώστε να είναι αθέατο από τη θάλασσα.

Πρωταράς

Το Παραλίμνι σήμερα είναι χωρισμένο σε δύο τομείς, στον αστικό και τον τουριστικό. Ο τουριστικός τομέας αποτελείται από τον Πρωταρά, παραθαλάσσια περιοχή του δήμου.