Λήδα Μανιατάκου: Ετοιμάζοντας τις “Περίεργες Μέρες”

Η Λήδα Μανιατάκου είναι μουσικός, συνθέτης, τραγουδοποιός, ερμηνεύτρια, ηθοποιός και multimedia artist από την Αθήνα.

Είναι αριστούχος του MFA Performance & Interactive Media Arts του Brooklyn College, City University of New York (ως υπότροφος των ιδρυμάτων Fulbright και Gerondelis), του τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Αθηνών, της Δραματικής Σχολής Σύγχρονου Θεάτρου Γ. Κιμούλη, του Εθνικού Ωδείου και του Ωδείου Νικόλαος Μάντζαρος.

Η μουσική της πορεία ξεκίνησε στα παιδικά και εφηβικά της κιόλας χρόνια, συμμετέχοντας σε σημαντικές συναυλίες και μουσικούς διαγωνισμούς κι αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις. Παράλληλα με τις σπουδές της και τη θεατρική της επαγγελματική πορεία άρχισε να εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα από την κλασσική και τη σύγχρονή κλασσική μουσική ως τη rock, την ethnic, τη jazz, την electronic, κι ακόμη ως την modal και την ελληνική παραδοσιακή και λαϊκή μουσική.

Μελέτησε πολλά διαφορετικά όργανα συγκερασμένα και ασυγκέραστα (κιθάρες, μπάσο, ούτι, ακκορντεόν, μαντολίνο, τζουρά, παραδοσιακά κρουστά κ.α.) και σπουδάζοντας στη Νέα Υόρκη καταπιάστηκε με τη μουσική τεχνολογία (keyboards, interactive media, realtime software, sound designing). Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη μουσική για το θέατρο, τη μελοποιημένη ποίηση και την τραγουδοποιία.

Από το 2002 εργάζεται επαγγελματικά ως ηθοποιός κι έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες (P. Stein, A. Gramms, Π. Βούλγαρη, Ν. Τζίμα, Ν. Μαστοράκη, Σ. Φασουλή, Σ. Χατζάκη, Β. Θεοδωρόπουλο, Δ. Λιγνάδη, Εφ. Θεοδώρου, Σ. Σπυράτου, Γ. Ιορδανίδη, Κ. Γάκη, Φ. Μπαξεβανη, Φ. Παπαδόδημα, Γ. Ανδρέου, Κ. Ρουγγέρη κ.α.), καθώς και συνθέτες (M. Nyman, D. Grubbs, Σ. Κραουνάκη, Γ. Ζουγανέλη, Μ. Μάτσα, Κ. Μαραβέγια, Στ. Γασπαράτο, Μ. Αλεξιάδη, Π. Βεντούρα κ.α.) σε παραστάσεις, ταινίες, συναυλίες, περιοδείες και φεστιβάλ σε Αμερική, Ασία, Ευρώπη και Ελλάδα.

Από το 2015 συνεργάζεται με τη στιχουργό Ειρήνη Ψημίτη πάνω στην πρώτη της προσωπική δισκογραφική δουλειά, έναν κύκλο τραγουδιών με τον τίτλο “Περίεργες Μέρες”, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μετρονόμος.