«Ζογγολόπουλος-Χουλιαράς – Μεσσάνα»: Όταν το σήμερα συνάντησε το χθες…

Λαμπερά εγκαίνια της έκθεσης στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης

Το Σάββατο 14 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης «Ζογγολόπουλος-Χουλιαράς: Μεσσάνα» στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Επί μιάμιση ώρα οι επισκέπτες περπάτησαν στον αρχαιολογικό χώρο ανάμεσα στα εμβληματικά μνημεία του και τα τοποθετημένα εκεί 22 γλυπτά.

Γλυπτό του Γ. Ζογγολόπουλου.

Στη συνέχεια η επίσημη τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στο αρχαίο Θέατρο, στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, με σύντομες ομιλίες από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, Καθηγητή Πέτρο Θέμελη, τον Υφυπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Κωνσταντίνο Στρατή, την επιμελήτρια της έκθεσης Ίριδα Κρητικού, τον διευθυντή του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου Άγγελο Μωρέτη και τον γλύπτη και Ομ. Καθηγητή της ΑΣΚΤ Γιώργο Χουλιαρά. Η τελετή των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με ένα εξαιρετικό μουσικό επίλογο από την σοπράνο Χριστίνα Γιαννακοπούλου και τον κιθαρίστα Αντώνη Κουφουδάκη.

Ο Π. Θέμελης στο αρχαίο θέατρο.

Τα εγκαίνια τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου, ενώ παρόντες μεταξύ των άλλων ήταν ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γεώργιος Τσώνης, η Αντιδήμαρχος Μεσσήνης κ. Γεωργία Παναγοπούλου, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας, η Διευθύντρια της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους κ. Μαριέττα Μινώτου, ο Πρόεδρος του Σωματείου Διάζωμα Σταύρος Μπένος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου καθώς και σημαντικοί εικαστικοί, αρχαιολόγοι, συλλέκτες, εκπρόσωποι εταιρειών και φιλότεχνοι.

Γλυπτό “Διάλογος” του Γ. Ζογγολόπουλου.

Η έκθεση σχεδιάστηκε με απόλυτο σεβασμό και σε οργανική συνομιλία με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στον οποίο δύο από τους πλέον εξέχοντες Έλληνες γλύπτες «εγκαθίστανται» ακολουθώντας νοερά τη διαδρομή του επισκέπτη και υπογραμμίζοντας τη δομή, τον ρόλο και τη σημασία κάθε επιμέρους μνημείου.

Στην υποδειγματικά αναστηλωμένη πόλη της αρχαίας Μεσσήνης (στη δωρική διάλεκτο ΜΕΣΣΑΝΑ), σε στενή συνεργασία με τον επί σειρά ανασκαφέα της και Πρόεδρο της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, Καθηγητή Πέτρο Θέμελη και σε σχεδιασμό που ακολουθεί και ενδυναμώνει τη διαδρομή της επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο και τα επιμέρους μνημεία του (Κρήνη Αρσινόης, αρχαία Αγορά, Ασκληπιείο, Στάδιο, Παλαίστρα κ.ά.) τοποθετήθηκαν και παρουσιάζονται 11 γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου και 11 γλυπτά του Γιώργου Χουλιαρά.

Ίρις Κρητικού, Μαίρη Δαυίδ.

Τα έργα, μεγάλης κλίμακας στο σύνολό τους και κατασκευασμένα για εξωτερικό χώρο, ανθεκτικά ως προς το υλικό τους (μέταλλο) και «δωρικά» ως προς τη σύλληψη και την εκτέλεσή τους, με αναφορές μυθολογικές και ιστορικές συμβατές με τον χώρο αλλά και συμβολισμό διαχρονικό ως προς τις παναθρώπινες αναζητήσεις, επελέγησαν από τον Άγγελο Μωρέτη, αρχιτέκτονα και Διευθυντή του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, τον Ομ. Καθηγητή της ΑΣΚΤ Γιώργο Χουλιαρά και την επιμελήτρια της έκθεσης Ίριδα Κρητικού, προκειμένου να τοποθετηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, να τον αφουγκραστούν ιστορικά και αισθητικά και να συνομιλήσουν μαζί του, επαναπροσδιορίζοντας το τοπίο, τη δομή και τους άξονες των αρχαίων κτισμάτων αλλά και την ίδια την ιδέα, τον συμβολισμό και τη σημασία του Δημοσίου Χώρου έτσι όπως εκείνος γινόταν αντιληπτός και είχε αποδοθεί πολλούς αιώνες νωρίτερα στους πολίτες και τους επισκέπτες της Αρχαίας Μεσσήνης.

Η σοπράνο Χριστίνα Γιαννακοπούλου και ο κιθαρίστας Αντώνης Κουφουδάκης μάγεψαν τους παρευρισκόμενους με τις καταπληκτικές ερμηνείες τους.

Πρόθεση της ομάδας εργασίας είναι η συνομιλία των εμβληματικών κτηρίων της αρχαίας Μεσσήνης με εμβληματικά γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου και του Γιώργου Χουλιαρά που έχουν επίσης σχεδιαστεί και φιλοτεχνηθεί ως θεματική και ως κλίμακα προκειμένου να παρουσιαστούν σε δημόσιο χώρο.

Με αφορμή την έκθεση κυκλοφορεί δίγλωσσο λεύκωμα σχεδιασμένο από τον Ανδρέα Γεωργιάδη.

Ν. Θεοδωρίδης, Ν. Βατόπουλος, Ι. Κρητικού, Α. Μωρέτης, Γ. Χουλιάρας.

INFO
Διάρκεια έκθεσης: 14 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2018
Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσήνης
Αρχαία Μεσσήνη, 240 02 ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ
Τηλ.: 27240 51046, 27240 51201

Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών
Ψαρομηλίγκου 33, 105 53 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: 210 3251481, 210 3310137

Ξενάγηση με τον Π. Θέμελη.
Share this
Tags
Ζέτα
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Ο άνθρωπος προτείνει και ο Θεός διαθέτει»: Το συγκλονιστικό έργο του Έντουιν Λάντσιρ

Γράφει η Μαρία Δήμου Αίμα, κτηνωδία, ανθρώπινη κατάρρευση… Αυτές μεταξύ άλλων είναι οι ελάχιστες λέξεις που μπορούν να περιγράψουν την φρίκη του εν λόγω έργου....

Sparkling Exhibitions 2022 VS Pandemic

Γράφει η Λιάνα Ζωζά Αν και οι χώροι της τέχνης, μουσεία, ιδρύματα, αλλά και γκαλερί φαίνεται να έχουν πληγεί από μια παγκόσμια πανδημία, που μετά...

Τα Παιδιά Του Ήλιου του Μάξιμ Γκόρκυ στο θέατρο 104

Τα Παιδιά Του Ήλιου του Μάξιμ Γκόρκυ, το αριστούργημα της Ρωσικής δραματουργίας, ανεβαίνει στο θέατρο 104 από ένα θίασο 10 ηθοποιών. Σημείωμα σκηνοθέτη Μια παρέα νέων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this