Μάρκος Βενιός: Ο ζωγράφος του Αιγαίου

Μάρκος Βενιός

Γράφει ο Γιάννης Λιάκος

Συνεχίζοντας τις εικαστικές μου συναντήσεις στα ατελιέ των καλλιτεχνών, βρέθηκα στο εργαστήρι του ζωγράφου, Μάρκου Βενιού. Μπαίνοντας στην πολυκατοικία, στην είσοδο με …υποδέχθηκε μια τοιχογραφία του καλλιτέχνη.

Ο Στρατηγός Αγέλαος εκ Ναυπάκτου δια χειρός Μ.Βενιού.

″Ο Στρατηγός Αγέλαος εκ Ναυπάκτου″ δια χειρός Μ.Βενιού .

Χαρισματικός καλλιτέχνης με ποιητική ευαισθησία, ζωγραφίζει το Ελληνικό τοπίο σε όλη του την αίγλη και σε όλες τις εποχές του χρόνου.

Ατελιέ Μ. Βενιού.

Η μυστηριακή στιγμή της δημιουργίας είναι απρόβλεπτη και σε πηγαίνει πάντα σε αγαπημένες εικόνες.

Μάρκος Βενιός. «Το μοναδικό φως του Αιγαίου και ιδιαίτερα της Φολεγάνδρου, για να το αποδώσω και να το κατακτήσω, χρησιμοποιώ τα φύλλα χρυσού στον ουρανό, που δίνουν μεταφυσική ατμόσφαιρα. Είναι και οι ξερολιθιές και οι ξασπρισμένοι βράχοι που κοκκινίζουν το ηλιοβασίλεμα. Όλο αυτό είναι ένα βίωμα που το έχω ζήσει από τα παιδικά μου χρόνια. Έχει κατασταλάξει μέσα μου, όπως το αίμα που τρέχει στις φλέβες μου και αυτό λειτουργεί αυτόματα χωρίς ιδιαίτερη σκέψη και προσπάθεια. Έτσι το συναίσθημα με ταλανίζει, όχι μόνο όταν ζωγραφίζω αλλά και στη προσωπική μου ζωή.»

Φολέγανδρος.Αυγοτέμπερα σε ξύλο ,φύλλα χρυσού.

Πάντα θέλω να αποδίδω και να μεταφέρω στον πίνακα την πραγματικότητα όπως είναι και να την πηγαίνω παραπέρα, χωρίς αυτή να χάνει τα αρχέγονα στοιχεία της.

Πέτρα του Ρωμιού.Αυγοτέμπερα σε ξύλο,φύλλα χρυσού.

Υπάρχουν έργα που ξεκίνησα και φοβήθηκα, όμως με τον χρόνο το ξεπέρασα και γιαυτό ολοκληρώθηκαν έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Βάθεια,Λακωνική Μάνη.Αυγοτέμπερα σε ξύλο,φύλλα ασημιού.