Μαίρη Χριστοφίδη “Αντιστάσεις και Αποκλεισμοί” στη γκαλερί CITRONNE στον Πόρο

Επιμέλεια έκθεσης: Πλάτων Ριβέλλης Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο, 27 Ιουλίου 2019 στις 8:30 μ.μ.

Xristofidi Mary, Synthesi

Η Γκαλερί CITRONNE συνεχίζει το θερινό της πρόγραμμα στον Πόρο, με την ατομική έκθεση φωτογραφίας της Μαίρης Χριστοφίδη “ Αντιστάσεις και Αποκλεισμοί”, η οποία εγκαινιάζεται το Σάββατο 27 Ιουλίου.

Μαίρη Χριστοφίδη

Μια φωτογραφία εξ ορισμού φωτίζει και κατα-γράφει τον Χρόνο. Ακινητοποιεί την κίνηση, βουβαίνει τον ήχο, στερεοποιεί την ρευστότητα του γίγνεσθαι- χωρίς, όμως, να χάνει την ζώσα σχέση της με την πραγματικότητα την οποία αποτυπώνει. Οι περισσότερες φωτογραφίες, παλαιές και νεώτερες, επαγγελματικές ή ερασιτεχνικές, αφορμώνται από την επιθυμία του ανθρώπου να διατηρηθεί η μνήμη μιας δεδομένης στιγμής. Διέπονται από την αντίσταση στον Χρόνο, όπου “τὰ πάντα ῥεῖ”, σαν να επιχειρούν να τον ακυρώσουν. Λειτουργούν, λοιπόν, ως τεκμήρια ζωής και εμπειρίας, ως σταθμοί του βίου, ως μάχη επιβίωσης- γι’ αυτό, άλλωστε, ελκύουν και συγκινούν τον θεατή. Δημιουργούν και διατηρούν ίχνη. Με αυτό το σκεπτικό οργανώθηκε η έκθεση φωτογραφίας της Μαίρης Χριστοφίδη, η οποία εντάσσεται στην εφετινή θεματική τής γκαλερί CITRONNE, τα «’Ιχνη στον Χρόνο.

Η Μαίρη Χριστοφίδη είναι φωτογράφος με οξεία οπτική αντίληψη και διεισδυτικό βλέμμα. Συγκροτεί ένα προσωπικό φωτογραφικό “ντοκουμέντο”, εικόνες με έντονη αισθητική υπόσταση. Κινείται με ευκολία από την κλασική ασπρόμαυρη στην έγχρωμη φωτογραφία, χωρίς φόβο, με την αντίληψη της ειδικής αισθητικής την οποία εμπνέει ή και επιβάλλει η καθημερινότητα.

Μαίρη Χριστοφίδη

Ο κόσμος καδράρεται σε φωτογραφικά καρέ· η φωτογραφική μηχανή συλλαμβάνει και “εκτελεί” τις στιγμές. Έτσι, η φωτογράφος συγκροτεί και αναπτύσσει ένα συνεχή διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Κάποτε οι συνθέσεις της αγγίζουν την αφαίρεση· κάποτε, με οπτικό χιούμορ, τονίζει το οξύμωρο της φωτογραφικής αποτύπωσης, δηλαδή την ίδια την φύση της φωτογραφίας, ως απλή αντανάκλαση της πραγματικότητας και όχι ως καθεαυτή προβολή ή ερμηνεία.

Μαίρη Χριστοφίδη

Ο Πλάτων Ριβέλλης, επιμελητής της έκθεσης, σημειώνει πως «ο φωτογράφος επιχειρεί να ελέγξει και να υποτάξει την πραγματικότητα μέσω του επιλεκτικού αποκλεισμού στοιχείων, έτσι ώστε η φωτογραφία που θα προκύψει να αποτελείται από θραύσματα ρεαλισμού οργανωμένα με τη δύναμη της φαντασίας. Η Μαίρη Χριστοφίδη δεν εικονογραφεί μηνύματα, ούτε αφηγείται ιστορίες. Επισημαίνει απλώς μικρές συμπτώσεις στο πλαίσιο της καθημερινότητας της, που προκύπτουν από τη συνάντηση ασήμαντων γεγονότων που επιλέγουν οι αισθήσεις της με τη σημασία που τους αποδίδει η μνήμη της μέσω του φωτογραφικού της κάδρου. Έτσι, με μικρά επιλεγμένα σπαράγματα χτίζει την προσωπική της χρονική καμπύλη. Η επιτυχία της οφείλεται μεταξύ άλλων στην πριμοδότηση και διαφύλαξη της φωτογραφικής διαδικασίας. Έτσι, το φωτογραφικό αποτέλεσμα διατηρεί την πολυσημία του και την αφαιρετική του δύναμη και η φωτογραφική διαδικασία το μυστήριο που την προκαλεί.»

Επίσης, με αφορμή την έκθεση της Μαίρης Χριστοφίδη στον Πόρο, η γκαλερί CITRONNE οργανώνει διήμερο σεμινάριο φωτογραφίας, το οποίο θα φιλοξενηθεί στην Χατζοπούλειο Βιβλιοθήκη του Πόρου. Ο Πλάτων Ριβέλλης, σε δύο διαδοχικά τετράωρα (Παρασκευή 26.7 και Σάββατο 27.7), θα παραδώσει φωτογραφικό σεμινάριο, με τίτλο «Άχρηστες φωτογραφίες.» Το σεμινάριο αυτό ανιχνεύει την προέλευση, τον στόχο και την προβολή μιας φωτογραφίας που ξεκινάει από την μνήμη, τρέφεται από την παρατήρηση και υπερβαίνει κάθε πιθανό μήνυμα.

Η συμμετοχή στο σεμινάριο θα είναι δωρεάν, αλλά όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν παρακαλούνται να αποστείλουν mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση platon@rivellis.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μαίρη Χριστοφίδη

Πληροφορίες:

Επιμέλεια έκθεσης: Πλάτων Ριβέλλης
Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο, 27 Ιουλίου 2019 στις 8:30 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 27 Ιουλίου – 8 Σεπτεμβρίου

I. Γκαλερί CITRONNE:
Ατομική έκθεση Μαίρης Χριστοφίδη «Αντιστάσεις και Αποκλεισμοί»
Εγκαίνια : Σάββατο, 27 Ιουλίου, 8.30 μμ.
Διάρκεια έκθεσης: 27 Ιουλίου – 8 Σεπτεμβρίου 2019
Επιμέλεια έκθεσης: Πλάτων Ριβέλλης
Ωράριο Λειτουργίας Γκαλερί: καθημερινά 11:00- 13:00 και 19:00 – 23:00

II. Διήμερο σεμινάριο φωτογραφίας του Πλάτωνα Ριβέλλη στον Πόρο, με τίτλο «Άχρηστες φωτογραφίες», Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019 (10.00-14.00). Το σεμινάριο θα φιλοξενηθεί στην Χατζοπούλειο Βιβλιοθήκη Πόρου και θα καλύψει 2 διαδοχικά τετράωρα. Το σεμινάριο οργανώνεται από την γκαλερί CITRONNE και αποσκοπεί να ανιχνεύσει την προέλευση, τον στόχο και την προβολή μιας φωτογραφίας που ξεκινάει από τη μνήμη, τρέφεται από την παρατήρηση και υπερβαίνει κάθε πιθανό μήνυμα.

Η συμμετοχή στο σεμινάριο θα είναι δωρεάν, αλλά όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν παρακαλούνται να αποστείλουν e-mail στο platon@rivellis.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.