Μαρία Κτιστοπούλου: «Η φύση είναι ο μεγάλος μας δάσκαλος»

ΜΑΡΙΑ ΚΤΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η Μαρία Κτιστοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας με καθηγητές τους Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη, Μαρτίνο Γαβαθά και Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

Τιμήθηκε με τρεις κρατικές υποτροφίες από το Ι.Κ.Υ. Αποφοίτησε με άριστα το 1990. Επίσης, σπούδασε Γραφικές Τέχνες στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο (Α.Τ.Ι.)

Έργα της περιλαμβάνονται στις εξής συλλογές: Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα – Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, Κηφισιά – Μουσείο Βορρέ, Παιανία – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Φλώρινας – Μουσείο Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη (Teriade), Βαρειά Μυτιλήνης – Δημοτική Πινακοθήκη Ερμούπολης Σύρου – Πινακοθήκη Κομοτηνής — Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ Μετσόβο   Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου, Μεσολόγγι – Συλλογή Βλάσση Φρυσίρα, Συλλογή Aντώνη και Άζιας Xατζηϊωάννου  και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Διοργάνωσε περισσότερες από είκοσι ατομικές εκθέσεις. Έλαβε μέρος σε περισσότερες από διακόσιες (200) ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, εκπροσώπησε την Ελλάδα σε Διεθνείς Μπιενάλε.

To 2007 κυκλοφόρησε βιβλίο με τίτλο “ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ” σχετικά με το έργο της από τις εκδόσεις ΑΔΑΜ. Παράλληλα με τη ζωγραφική, εργάστηκε ως creative art director στο διεθνές διαφημιστικό δίκτυο Lowe Alector (1988-1999).

Διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο για καταχώρηση της διαφημιστικής καμπάνιας για τη SOYA, στο τέταρτο φεστιβάλ ελληνικής διαφήμισης στην Αθήνα.

Δίδαξε Ελεύθερο Σχέδιο και Χρώμα στη σχολή ΑΚΤΟ Αrt & Design (1988-1994).

Ασχολήθηκε με την προετοιμασία υποψηφίων για τις Aνώτατες Σχολές Kαλών Τεχνών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στο Εργαστήρι προετοιμασίας του Αδριανού Σωτήρη (2000-2006).

Συμμετείχε στην έκθεση “ART EN CAPITAL salon des independants” στο GRAND PALAIS Παρισι.

Πραγματοποίησε την πρώτη της Αναδρομική Έκθεση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στη Σύρο, τον Ιούλιο του 2011. Συμμετείχε στην ART ATHINA 2017 και 2018.

Η νέα της δουλειά στη Ρόδο

Η νέα της έκθεση, με τίτλο «Χώμα και Νερό» θα γίνει στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης της Ρόδου, με τις τέσσερις Πινακοθήκες που βρίσκεται στην Μεσαιωνική πόλη, πιο γνωστή ως «Παλαιό Συσσίτιο» από την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2018.