Μιχάλης Μακρουλάκης: “Πορτραίτα της θάλασσας του Αιγαίου”

Έργο του Μιχάλη Μακρουλάκη

Who is Who

Ο Μιχάλης Μακρουλάκης γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου το 1940, λίγους μήνες πριν από την είσοδο της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1957 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε (1958-1964) στο Α.Τ.Ι. σκηνογραφία και ενδυματολογία με δασκάλους το Σπύρο Βασιλείου, τον Τάσσο, τον Κώστα Πλακωτάρη, τον Αντώνη Πολυκανδριώτη κ.α., ζωγραφική με το Γιάννη Τσαρούχη και σχέδιο με το Θανάση Απάρτη.

Από το 1963 έως το 1966 εργάσθηκε ως σκηνογράφος σε αθηναϊκά θέατρα. Το 1971 με αφορμή την φιλοτέχνηση ενός πορτραίτου της βασίλισσας του Ιράν, Φαράχ Παχλαβί ταξίδεψε στην ασιατική χώρα, όπου εγκαταστάθηκε και έζησε μέχρι το 1978.

Την πρώτη του ατομική έκθεση παρουσίασε στην Αθήνα το 1969. Ακολούθησε σειρά ατομικών εκθέσεων, καθώς και συμμετοχή του σε ομαδικές εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Το έργο του εντάσσεται στο χώρο του υπέρμετρου ρεαλισμού.

Κατά τα πρώτα στάδια της καλλιτεχνικής του πορείας, ο Μακρουλάκης ασχολήθηκε με την τοπιογραφία και συγκεκριμένα με την ρεαλιστική απεικόνιση του ελληνικού τοπίου. Αργότερα κατευθύνθηκε προς τη νεκρή φύση και την απεικόνιση εσωτερικών χώρων ενώ εισήγαγε στοιχεία της περσικής εικαστικής σχολής, εμφανώς επηρεασμένος από την πολύχρονη παραμονή του στην Τεχεράνη.

Ζει και εργάζεται στην Σύρο και ενίοτε επισκέπτεται την Αθήνα.