“Νάρκισσος & Ηχώ… και άλλες μεταμορφώσεις”στο Από Μηχανής θέατρο

Γράφει η Ιώ Ιωάννου

Πρόσφατα παρακολούθησα την παιδική αυτή παράσταση και πραγματικά ενθουσιάστηκα, πρόκειται για μια παράσταση της ομάδας ΘΕΑΜΑ δηλαδή επαγγελματικό θέατρο ατόμων με αναπηρία και ο Νάρκισσος και Ηχώ είναι η πρώτη παιδική παράσταση όπου συμμετέχουν ηθοποιοί ΑΜΕΑ. Κάτι που με εντυπωσίασε στη παρούσα δουλειά είναι το γενικό μότο της ομάδας πως το θέμα με την αναπηρία δεν είναι απλά η αποδοχή αλλά η ενσωμάτωση των αναπήρων στη κοινωνία.

Είναι πολύ σημαντικό να περάσει στην αντίληψη όλων μας πως οι ΑΜΕΑ θα πρεπε να μπορούν να ζουν και να εξυπηρετούνται μόνοι τους (να υπάρχουν ράμπες παντού κλπ) και ο μόνος τρόπος ώστε να γίνει αυτό είναι να το διδασκόμαστε ήδη από την παιδική ηλικία. Η παιδική αυτή παράσταση παρακολουθείται ευχάριστα τόσο από παιδιά όσο και από ενήλικες και μάλιστα συγκινεί το ίδιο όλους τους θεατές.

Πρόκειται για 3 ιστορίες μεταμορφώσεων από την ελληνική μυθολογία που έχουν ως κοινή θεματολογία τη διαφορετικότητα. Δύο από τους ηθοποιούς έχουν κινητικές δυσκολίες, ενώ ένας ηθοποιός που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και έχει μειωμένη όραση. Καθόλη τη διάρκεια της παράστασης υπάρχει η διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και οι Υπέρτιτλοι στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα απευθύνονται είναι για τους Κωφούς/ές και τους βαρήκοους /ες.

Μετά τη παράσταση γίνεται συζήτηση των παιδιών με τους συντελεστές της παράστασης όπου εξηγούνται κάποιες λεπτομέρειες που ενδεχομένως να είχαν περάσει απαρατήρητες.

H ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ελιάνα Περηφάνου
ΚΕΙΜΕΝΑ-ΔΙΑΣΚΕΥΗ: 
Βασίλης Οικονόμου και Ελιάνα Περηφάνου
ΜΟΥΣΙΚΗ: 
Ηλίας Κουρτπαρασίδης
ΣΤΙΧΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ:
Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Μιχάλης Σδούγκος
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Λουκία Μάνδαλη
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: 
ΘΕΑΜΑ

ΠΑΙΖΟΥΝ: Έλη Δρίβα, Πάνος Ζουρνατζίδης, Κωνσταντίνος Λούκας, Ελιάνα Περηφάνου, Ευαγγελία Σχοινά
ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Κατερίνα- Μυρτώ Φατούρου

ΙΝFΟ

Από Μηχανής Θέατρο
Κάθε Κυριακή στις 11 π. μ.
Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία στις 11 π.μ.