“Οι άνθρωποι του Δεσποτικού” στην Νέα Υόρκη

Οι άνθρωποι του Δεσποτικού photo Μαίρη Χατζάκη

Ο Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη έγραψε: «Η έκθεση φωτογραφίας της Μαίρης Χατζάκη «Οι άνθρωποι του Δεσποτικού» θα φιλοξενηθεί στο Ελληνικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού. Γιατί, όπως σημειώνεται και στη θεωρητική βάση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, «το παρελθόν αποτυπώνεται στην ύλη, σε αντικείμενα κάθε είδους (αρχαιολογικά ευρήματα, έργα τέχνης, παραδοσιακές χειροτεχνίες), αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, παραδοσιακούς οικισμούς αλλά και σε γνώσεις, αντιλήψεις, αξίες».

Οι φωτογραφίες της Χατζάκη είναι εξαιρετικά ποιοτικές και με το ιδιαίτερο κάλλος τους αναδεικνύουν τόσο την υλική πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας όσο και την άυλη, την άγνωστη πλευρά της. Με κεντρικό θέμα την ανθρώπινη δραστηριότητα στις ανασκαφές και στην αποκατάσταση των αρχαιοτήτων στο Δεσποτικό της Αντιπάρου, η δημιουργός καταγράφει παράλληλα και την κορυφαία καλλιτεχνική δραστηριότητα της ελληνικής μαρμαροτεχνίας. Ο φακός της φωτογράφου προβάλλει αρμονικά τις αρχαιότητες αλλά και τη σύγχρονη πολιτισμική δημιουργία της χώρας».

H επιμελήτρια Λουϊζα Καραπιδάκη σημείωσε: «Οι φωτογραφίες της Χατζάκη δεν αποσκοπούν σε έναν μορφοποιημένο αισθητισμό ή στη θεατρικότητα περιγραφικών αναπαραστάσεων, αλλά ως δείγματα μιας ελεύθερης και καλλιτεχνικής έκφρασης επιδιώκουν να φωτίσουν για τον θεατή αθέατες και άγνωστες πλευρές της καθημερινότητας ενός πολύπλοκου και σύνθετου έργου. Με κεντρικό σημείο αναφοράς τον άνθρωπο και την ανθρώπινη δραστηριότητα η φωτογράφος έχει καταφέρει να αποδώσει όλη την ουσιαστική πληροφορία, χωρίς υπέρβαση της πραγματικότητας αλλά με  εικονογραφική σαφήνεια και υψηλή αισθητική. Πιστή στη θεματική στοχοθέτησή της χρησιμοποιεί ως  μέσο έκφρασης τη φωτογραφική πράξη για να καταγράψει και να αποτυπώσει άγνωστες  αλήθειες μιας ολόκληρης διαδικασίας και να τις μετατρέψει από στατικές εικόνες σε αφηγηματικές μαρτυρίες”.

Mary Chatzaki photo: Nikos Efstathiou

Παράλληλα, ο Γιάννoς Κουράγιος Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Διευθυντής Ανασκαφής Δεσποτικού Αντιπάρου, θα δώσει διάλεξη με θέμα: “Paros and the Archaic Sanctuary of Apollo on the Island of Despotiko”, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, στις 6 η ώρα, στο Institute for the Study of the Ancient World, New York University, 15 E 84thSt, NY 10028.

Η έκδοση «Οι άνθρωποι του Δεσποτικού» της Μαίρης Χατζάκη πραγματοποιήθηκε στις εκδόσεις Μέλισσα, χάρη στην ευγενική αρωγή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού  Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.) στο Διεθνές Σωματείο Φωτογραφίας και Τέχνης Αντιπάρου (ΔΣΦΤΑ).

Έκθεσης Φωτογραφίας

«Οι άνθρωποι του Δεσποτικού»  της Μαίρης Χατζάκη

την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, στις 6:00 μ.μ.,

στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη


επιμέλεια έκθεσης: Λουίζα Καραπιδάκη.

Διάρκεια έκθεσης: 10 – 25 Οκτωβρίου 2019