Οι χάλκινες μορφές του Μπρούνο Καταλανό

Bruno Catalano

Μια βαλίτσα, ένας άνθρωπος… Οι χάλκινες ταξιδεμένες φιγούρες του γάλλου γλύπτη, Bruno Catalano γοήτευσαν πέρσι τους επισκέπτες της Βενετίας. Οι Ταξιδιώτες του –ή Les Voyageurs– τα σπασμένα και κατακερματισμένα άτομα ακολουθούν στωικά το καθένα στο δικό του μονοπάτι.

Ο καλλιτέχνης έγινε ιδιαίτερα γνωστός από τα έργα του στην Biennale 2019 της Βενετίας. Σε συνεργασία με την Ravagnan Gallery και με την ευκαιρία της 58ης Μπιενάλε της Βενετίας, τριάντα από τους ταξιδιώτες του δημιούργησαν ένα μονοπάτι μέσα στην πόλη. Αυτές οι «ελλιπείς» μορφές συνδέονταν εννοιολογικά, αλλά ήταν μοναδικές στο ταξίδι τους.

Bruno Catalano

Who is who

Bruno Catalano

Οι ταξιδιώτες του Catalano είναι, κατά κάποιο τρόπο, μια αντανάκλαση της δικής του ζωής. Γεννημένος στο Μαρόκο, αυτός και η οικογένειά του εξαναγκάστηκαν στην εξορία στη Μασσαλία στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Η κίνηση, που συνέβη όταν ήταν έφηβος, τον σημάδεψε ανεξίτηλα και διαμόρφωσε το μέλλον του. Μετά από χρόνια εργασίας σε διαφορετικά επαγγέλματα, τελικά στράφηκε στη γλυπτική σε ηλικία 30 ετών.

Ως καλλιτέχνης, σημείωσε επιτυχία το 2005 όταν το γλυπτό του παρατηρήθηκε από έναν παρισινό γκαλερίστα. Από εκεί, η τεχνική ικανότητα του Καταλανό έχει αναπτυχθεί παράλληλα με την έντονη ψυχολογία πίσω από την τέχνη του.

Οι “Ταξιδιώτες” του είναι γεμάτοι, αλλά ταυτόχρονα και άδειοι, καθώς λείπουν τα βασικά μέρη που θα τα ολοκλήρωναν. Με αυτόν τον τρόπο, αναζητούν συνεχώς τα κομμάτια που τους λείπουν.

Bruno Catalano

https://www.brunocatalano.com/

https://www.ravagnangallery.com/