Οι χαρτοπαίκτες του PAUL CÉZANNE: Ένα από τα πιο ακριβά αγορασμένο έργο στην ιστορία της τέχνης

Οι παίκτες καρτών, ζωγραφισμένοι μεταξύ 1890 και 1892, είναι μία από τις τουλάχιστον πέντε παραλλαγές των παιγνιοχάρτων σε ένα καφέ. Σε αυτήν την έκδοση, το μπουκάλι στο τραπέζι, με το αστραφτερό λευκό χρώμα του, χωρίζει τη σύνθεση σε δύο, εφιστώντας την προσοχή στις ελαφριές και σκοτεινές τονικότητες του φορέματος των δύο μορφών.

The Card Players By PAUL CÉZANNE (1892/93) $250 million

Οι Χαρτοπαίκτες είναι μια σειρά ελαιογραφιών του Γάλλου Μεταϊμπρεσιονιστή καλλιτέχνη Πωλ Σεζάν που δημιουργήθηκαν την τελευταία περίοδο του Σεζάν στις αρχές της δεκαετίας του 1890. Η σειρά αποτελείται από πέντε πίνακες.

Οι διάφορες εκδόσεις διαφέρουν στο μέγεθος και στον αριθμό των παιχτών που απεικονίζονται.Ο Σεζάν ολοκλήρωσε επίσης πολυάριθμα σκίτσα και μελέτες ενώ προετοίμαζε τη σειρά.

Σύμφωνα με το Vanity Fair το 2011 η βασιλική οικογένεια του Κατάρ αγόρασε μία από τις εκδοχές των Χαρτοπαιχτών από την ιδιωτική συλλογή του Γιώργου Εμπειρίκου έναντι ποσού που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ $250.000.000 και $300.000.000 και πλέον ο πίνακας αποτελεί το πιο ακριβά αγορασμένο έργο στην ιστορία της τέχνης