«Ο Ήχος του όπλου» στο Θέατρο Σταθμός

Γράφει η Ιώ Ιωάννου

Το Θέατρο Σταθμός τιμά τη μνήμη της Λούλας Αναγνωστάκη ανεβάζοντας το πιο γνωστό θεατρικό της έργο «Ο Ήχος του όπλου». O ήχος του όπλου συνομιλεί με το σήμερα, ένα έργο γραμμένο το 1987. Η μορφή του θυμίζει έργα του Τσέχωφ που από το τίποτα δημιουργεί καταστάσεις, όπως έλεγε και ο ίδιος ο Κάρολος Κουν.

Ο Κάρολος Κουν, του οποίου ο Ήχος του όπλου έμελλε να είναι η τελευταία σκηνοθεσία του, σημειώνει σε σχετικό του σημείωμα: «Τις προάλλες σκεφτόμουν πόσο κοντά είναι η δουλειά μου στον Ήχο του όπλου με τα κείμενα της τσεχοφικής δημιουργίας (..) Σίγουρα είναι ένα μεγάλο ελληνικό έργο, που χτίζεται από πολύ μικρά πράγματα. Διαθέτει, παράλληλα, ευαισθησίες άπειρες, ποίηση αλλά και κωμικά στοιχεία. Και μέσα από την ελαφράδα του ξυπνούν οι δραματικές καταστάσεις. Οι σκηνές δεν έχουν κλιμάκωση. Μοιάζουν με πλάνα που πηγαινοέρχονται, χωρίς καθορισμένο τελείωμα. Όλες, όμως, όπως, και το τέλος κλείνουν αναπάντεχα.».

Ο Μιχάλης, ένας πρωτοετής φοιτητής από την επαρχία συζεί με μια νεαρή εργαζόμενη κοπέλα, τη Φανή.

Ο αδερφός της Φανής, Γιάννης μπλέκει σε μια πολύ περίεργη ιστορία με ένα παράνομο όπλο, το οποίο αφήνει στο σπίτι του Μιχάλη.

Παράλληλα, στην Αθήνα καταφτάνει η μητέρα του Μιχάλη, Κάτια, για να ψηφίσει στις εκλογές (1985) διαταράσσοντας την καθημερινότητά του γιου της.

Μαθαίνει από μια παλιά της φίλη τη Μαρίκα τι συμβαίνει στη ζωή του γιού της, ότι έχει εγκαταλείψει τη σχολή που φοιτά, ότι συζεί με μια κοπέλα που είναι έγκυος, κι ότι ετοιμάζεται να φύγει για την Αμερική.

Η Κάτια παράλληλα αντιμετωπίζει προβλήματα στην προσωπική της ζωή, τόσο με το σύζυγό της,  όσο και με την κόρη της που λαμβάνει ψυχοθεραπευτική αγωγή. Όλα θα διαδραματιστούν γρήγορα υπό την απειλή ενός όπλου το οποίο ναι μεν δεν θα ρίξει ποτέ, αλλά θα αλλάξει τη ζωή των ηρώων για πάντα.
Έξι ήρωες με φόντο μια προεκλογική περίοδο, η παράσταση τοποθετείται χρονικά λίγο πριν από τις εκλογές του 2015. Έξι άνθρωποι γεμάτοι ανασφάλειες που επιθυμούν να αλλάξουν τις ζωές τους αλλά δεν ξέρουν από που να ξεκινήσουν, μη γνωρίζοντας τα λάθη τους ώστε να προβούν στη διόρθωσή τους.

Ο Μιχάλης και η Φανή ζουν μαζί παρόλο που ο Μιχάλης δεν θέλει να αντιμετωπίσει τις ευθύνες που συνεπάγεται η γέννηση ενός παιδιού και αποφασίζει να φύγει απλά ανακοινώνοντας την απόφασή του αυτή στη Φανή.

Η Φανή ζητά πολύ περισσότερα από έναν άνθρωπο που ήταν ξεκάθαρος από την αρχή για τη στάση του. Η σχέση με τον έφηβο αδερφό της μόνο αρμονική δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με αποτέλεσμα ο Γιαννούκος να μην της εμπιστεύεται τα μυστικά του.

Ο Γιαννούκος εκμυστηρεύεται το μπλέξιμό του μόνο στον Μιχάλη, με τον οποίο αισθάνεται πιο οικεία. Στη συνέχεια επί σκηνής εμφανίζονται τρεις ακόμα τρεις χαρακτήρες μεγαλύτερης ηλικίας, που ενώ θα περιμέναμε μεγαλύτερη ωριμότητα εκ μέρους τους ως προς την επίλυση των προβλημάτων τους,  προβληματίζονται ακόμα όπως οι νέοι.

Η Κάτια είναι μια γυναίκα σε σύγχυση, καθώς έρχεται ξαφνικά αντιμέτωπη με καταστάσεις που δεν υπολόγιζε και που φοβάται να τις χειριστεί. Πρόκειται για μια γυναίκα εύθραυστη και ευθυνόφοβη.

Η φίλη της Μαρίκα, είναι μια γυναίκα παντρεμένη που διατηρεί παράλληλη ερωτική σχέση με τον Μιχάλη.

Ο Ηλίας είναι ένας κλειστός χαρακτήρας ο οποίος μας δίνει ελάχιστες πληροφορίες για τον ίδιο, πλην της αγάπη του για τη Ρωσία πράγμα με το οποίο ταυτίζεται κι η Κάτια.

Εύθυμη νότα στη παράσταση η ερμηνεία του Σταύρου Μερμήγκη (Ηλίας).

Ο Αγησίλαος Μικελάτος (Μιχάλης) και ο Κώστας Νικούλι (Γιαννούκος) έδωσαν το προσωπικό τους στίγμα στους ρόλους με την ενέργειά τους.

Η Βασιλική Τρουφάκου (Φανή) υποδύεται με δυναμισμό το ρόλο της.

Η Πέγκυ Σταθακοπούλου (Κάτια) υποδύεται την εύθραυστη Ελληνίδα μάνα με συγκινητικό και πειστικό τρόπο.

Τέλος, η Τζένη Σκαρλάτου (Μαρίκα) στεκόταν μοναδικά δίπλα στην Κάτια ως στήριγμα.

Ταυτότητα Παράστασης

Σκηνοθεσία Μάνος Καρατζογιάννης
Σκηνικά Γιάννης Αρβανίτης
Κοστούμια Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Φλάβιους Νεάγκου
Μουσική επιμέλεια: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Ερμηνεύουν: Πέγκυ Σταθακοπούλου, Τζένη Σκαρλάτου, Βασιλική Τρουφάκου, Σταύρος Μερμήγκης, Αγησίλαος Μικελάτος, Κώστας Νικούλι

info παράστασης

Θέατρο: Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα (Μετρό Μεταξουργείο)

Παραστάσεις: Πέμπτη και Παρασκευή, 21:00, Σάββατο και Κυριακή, 19:00

Διάρκεια: 110΄

Τιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικό, 12€ φοιτητικό, 10€ άνεργοι, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ομαδικές κρατήσεις άνω των 10 ατόμων)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2105230267