Δημήτρης Βογιατζόγλου: Είμαι επηρεασμένος από το ελληνικό φως

Δρ. Μαράη Γεωργούση, Ιστορικός Τέχνης και Δημήτρης Βογιατζόγλου, Ζωγράφος, Ύδρα

Η Ιστορικός Τέχνης Δρ. Μαράη Γεωργούση συνομιλεί με τον εικαστικό Δημήτρη Βογιατζόγλου

Η ζωή είναι σύντομη, η τέχνη απέραντη, η ευκαιρία στιγμιαία και το πείραμα αβέβαιο

Umberto Eco

Στην συνέντευξη που παραχώρησε ο καλλιτέχνης Δημήτρης Βογιατζόγλου στην Δρ. Μαράη Γεωργούση, Ιστορικό Τέχνης, στο τηλεοπτικό κανάλι Αχελώος TV, απάντησε σε αρκετά ερωτήματα όπως: Αν ταξιδεύει ανά τον κόσμο και ζωγραφίζει εκ του φυσικού, τι τον οδήγησε σε αυτή την επιλογή, αν το οπτικό αποτέλεσμα του ελληνικού φωτός είναι εμφανές, αν τον έχει επηρεάσει το γεγονός πως ζει στην Ολλανδία και άλλα…

Το ένα μέρος της συνέντευξης γυρίστηκε στο σπίτι και ατελιέ του Τέτση, που μετά από δωρεά του ίδιου, ανήκει στα κτίρια του σημερινού μουσείου της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρεία της Ελλάδος (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο). Ενώ το υπόλοιπο τμήμα της συνέντευξης δημιουργήθηκε μετά από περιήγηση στα γραφικά σοκάκια της Ύδρας, αποτυπώνοντας τον καλλιτέχνη να ζωγραφίζει εκ του φυσικού κάποια από τα υπέροχα τοπία της Ύδρας.

Δρ. Μαράη Γεωργούση, Ιστορικός Τέχνης, Ύδρα

(…Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί έντονα και φωτεινά χρώματα στην παλέτα του, ενώ τα έργα του αποκτούν την αμεσότητα της αποτύπωσης της στιγμής και του φυσικού φωτός. Με τον ίδιο τρόπο αποτυπώνει τα μαγευτικά τοπία της κοσμοπολίτικης Ύδρας.

Ο Δημήτρης Βογιατζόγλου αναζητά φανερά την “αιχμαλώτιση” της στιγμής ως οπτικό αποτέλεσμα του φωτός, ώστε να συνθέσει τις αλλαγές του καιρού, την ομορφιά της φύσης και της ατμόσφαιρας καθώς και τις μεταβολές του τοπίου. Οι πινελιές του φωτίζουν την παλέτα του, εγκαταλείποντας την παραδοσιακή γραμμική προοπτική και την αυστηρή καθαρότητα της φόρμας…)
Δρ. Μαράη Γεωργούση, Ιστορικός Τέχνης