Ο Κωνσταντίνος Μάσσος στην gallery genesis

Tα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Στην άκρη του νήματος» θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 στις 8 το βράδυ.

Η Αίθουσα Τέχνης Genesis παρουσιάζει στον χώρο της (Χάριτος 35) την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021, την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Μάσσου, με τίτλο «Στην άκρη του νήματος».

Στον συνοδευτικό Κατάλογο της έκθεσης που κυκλοφορεί, γράφει η Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού (ΕΚΠΑ) κ. Αθηνά Σχινά, (η οποία έχει επιμεληθεί και το σύνολο της παρουσίασης) :

Η «άκρη του νήματος» αυτής της ενότητας λειτουργεί σαν μια οπτική και νοηματική ακροβασία, ανάμεσα στο άτομο και στην συλλογικότητα, στην επικαιρικότητα και στην διαχρονικότητα, στην συγκεντρωτική αντίληψη του πλήθους και στην αυθαιρεσία ή την απεξάρτηση της μονάδας.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για εννοιολογικού τύπου (conseptualistic) καταστατικά δίπολα που στα συγκεκριμένα αυτά έργα αφορούν την ανάδειξη της κίνησης ως προς την ακινησία, της μορφής ως προς την εγγύτητα κι αποστασιοποίηση ταυτοχρόνως από την σκιά της. Το νοηματικό κι αισθητικό αυτό πλαίσιο περιλαμβάνει επίσης τον «αφηγητή» (δηλαδή την οπτική και μάλιστα την τονισμένα τρισδιάστατη προσπέλαση του θέματος/θεάματος) και παραλλήλως τις προσλαμβάνουσες που υπαγορεύουν, μέσα από την υποδόρεια τραγικότητά τους, τα δραματουργικά θα λέγαμε «αφηγούμενα», τα οποία στο κάθε θέμα, υποστασιώνουν υπαρξιακές απορίες κι ερωτήματα.

Ερωτήματα, που αποσκοπούν να σωματοποιήσουν το εδώ σε σχέση με το επέκεινα, τον εκάστοτε ερχομό σε σχέση με την αναχώρηση, την κάθε αναφυόμενη προσδοκία σε σχέση με την διάψευση, την μετέωρη επίσης στάση σε σχέση με την αμφισβήτηση, την συνεχόμενη εντέλει μετατρεψιμότητα ή την διαρκή μεταβλητότητα της ζωής, αναφορικά με την ματαιότητα ή την δυστοπία της εκάστοτε οριζόμενης αλήθειας.

Έργο του Κωνσταντίνου Μάσσου

Συνεχίζοντας η Αθηνά Σχινά στο κείμενό της, αναφέρει

Ο Κωνσταντίνος Μάσσος χρησιμοποιεί την αλληγορία στην ποιητική ελεγεία της εικονοποιίας του. Οι μορφές του, αληθοφανείς κι ονειρικές, κινούνται σε έναν χωροχρόνο που εμφιλοχωρεί το παρελθόν στο παρόν, τις μνήμες επίσης και τα βιώματα, σε ένα προσδοκώμενο μέλλον. Ένα μέλλον, που αντικατοπτρίζει εφιάλτες μαζί με λυτρωτικές αναλαμπές, καθώς αυτές θάλλουν κάτω από ανέσπερους ουρανούς.

Επιμέλεια έκθεσης: Αθηνά Σχινά – Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού (ΕΚΠΑ)
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Τζάνερης

Who is Who

Ο Κωνσταντίνος Μάσσος γεννήθηκε στο Μεσολόγγι και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Αρχικά σπούδασε και με επιτυχία αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατόπιν μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ειδικευόμενος στην Γενική Αγωγή. Από τότε μέχρι σήμερα, εργάζεται στην Εκπαίδευση. Παράλληλα, λόγω της μεγάλης του έφεσης προς την εικαστική δημιουργία, η οποία διακρινόταν ήδη από τα παιδικά και κυρίως από τα εφηβικά του χρόνια, εισήχθη με επιτυχία και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, από όπου αποφοίτησε με άριστα, το 2014. Κατά την διάρκεια των σπουδών του στην Α.Σ.Κ.Τ. είχε παρακολουθήσει το Γ’ Εργαστήριο Ζωγραφικής, με καθηγητές τον Μάριο Σπηλιόπουλο και τον Παντελή Χανδρή.

Στο ενεργητικό του έχει δύο ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει λάβει μέρος σε επιλεγμένες και σημαντικές ομαδικές παρουσιάσεις, όπως στα «Θεωρήματα 2: Περί Ιστορίας» (2020) του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και στους «Πλόες» (2017) του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως.

Έργα του βρίσκονται σε αρκετές ιδιωτικές συλλογές.

Ο Κωνσταντίνος Μάσσος

Info

Διάρκεια έκθεσης
Τετάρτη 23 Ιουνίου έως Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Ωράριο λειτουργίας
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12:00 – 21:00
Τετάρτη, Σάββατο 12:00 – 15:00

Gallery Genesis
Χάρητος 35, Αθήνα 106 75
211 7100566
www.gallerygenesisathens.com

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εκθεσιακός και εκδοτικός εορταστικός Δεκέμβριος από τον Κώστα Ευαγγελάτο

Ο Κώστας Ευαγγελάτος μετά την ολοκλήρωση της επιτυχημένης συμμετοχής του, ως τιμώμενος εικαστικός, στα Πολιτιστικά Δρώμενα Τέχνης 2023 / Visions of Contemporary Art, στον...

Η γεωμετρική πηγή των αφηρημένων αυτοσχεδιασμών του Καντίνσκι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Vassili Kandinsky γεννήθηκε στη Μόσχα το 1866. Το 1886 παρακολούθησε μαθήματα Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας....

Το ελκυστικό μυστήριο των εικαστικών έργων του Μαγκρίτ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης.  Ο Ρενέ Μαγκρίτ γεννήθηκε το 1898 στην Βελγική πόλη Λεσίν. Καθοριστικό ρόλο στην πορεία του διαδραμάτισαν τα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this