Ο Νίκος Μόσχος στη Νάξο στον Πύργο Μπαζαίου

H έναρξη της έκθεσης με τίτλο Animated connotations θα γίνει το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021, 11:00 - 15:00.

Νίκος Μόσχος, “I am a warrior, so that my son may be a merchant, so that his son may be a poet.” ακρυλικό σε λινό, 2020, Ιδιωτική συλλογή

Δεκαοχτώ έργα ζωγραφικής του Νίκου Μόσχου, νέα αλλά και παλαιότερα, κάποια προερχόμενα από Ιδιωτικές Συλλογές και τη Γκαλερί Ζουμπουλάκη, μαζί και δύο γλυπτά, που για πρώτη φορά φιλοτεχνεί ο καλλιτέχνης, παρουσιάζονται από τις 27 Ιουνίου έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021 στον Πύργο Μπαζαίου, στη Νάξο.

Για την έκθεση που φέρει τον τίτλο “Animated Connotations” ο ιστορικός τέχνης Francesco Piazza αναφέρει

«Εάν στη σύγχρονη ζωγραφική υπάρχει μια επιστροφή στην απεικόνιση σε βάρος της αφηρημένης αλλά και της εννοιολογικής τέχνης, το χρωστάμε σε καλλιτέχνες όπως τον Νίκο Μόσχο, ο οποίος διαμορφώνει την αντίληψή του για την τέχνη μέσω ενός νέου παραστατικού ιδιώματος· απρόβλεπτου, γεμάτου δραματικό και ώριμο συμβολισμό.

Η ζωγραφική του Μόσχου βάλλει τις αισθήσεις σαν μια γροθιά στο στομάχι ή μια λάμψη στο μάτι. Υπνωτίζει και αναισθητοποιεί· κλονίζει τη μνήμη και όλες τις αισθήσεις. Σε καθένα από τα έργα του, υπάρχει η πρόθεση να περιγράψει μορφές και τύπους, ξεκινώντας από τη γνωστική τους διαδικασία και την ικανότητα τους να δημιουργούν νέους κόσμους μέσα από παγκόσμια στερεότυπα της πραγματικότητας, από την οποία όλοι προερχόμαστε και που πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε.

Η αρθρωτή εικονογραφική αφήγησή του, ακυρώνει την ακινησία του πίνακα, ωθώντας αυτόματα την ανθρώπινη αντίληψη να θέσει σε κίνηση τις εικόνες που παρατηρεί, δημιουργώντας συλλογισμούς αλλά και διεισδύοντας ταυτόχρονα στα παγκόσμια αρχέτυπα μέσω της δικής του προσωπικής γλώσσας».

Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Νάξου, το οποίο πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι, με επίκεντρο τον Πύργο Μπαζαίου διατηρητέο μνημείο του 17ου αιώνα, στην ενδοχώρα του νησιού. Το Φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Επιμέλεια: Μάριος Βαζαίος

Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Οργανισμός – Φεστιβάλ Νάξου 2021

Νίκος Μόσχος, Kouros, cement, polymer clay and wire on wooden base, 60x63x60 cm, 2021, Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και της Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Info

Διάρκεια έκθεσης
Κυριακή 27 Ιουνίου έως Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Ωράριο λειτουργίας
Καθημερινά εκτός Δευτέρας 10:00-17:00

Χώρος
Πύργος Μπαζαίου
(12ο χλμ. Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασσού, Τ.22850 31402)

naxosculture@gmail.com

Νίκος Μόσχος, You are already in the party, ακρυλικό σε λινό, 190x140cm, 2015, Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και της Γκαλερί Ζουμπουλάκη