“Ροές” της Ιωσηφίνας Κοσμά στην Gallery Genesis

Η πρώτη δυσκολία που θα συναντήσει κανείς, αντικρίζοντας την καινούρια δουλειά της Ιωσηφίνας Κοσμά, είναι η απόπειρα να την ταξινομήσει και να την περιγράψει εκ των υστέρων σε τρίτους.

Βουτώντας σε σύμπαντα ωχρής άμμου και λευκής προαιώνιας ύλης, οι πήλινες αφαιρετικές φόρμες της ψελλίζουν την πρωτογένεια της μορφής, υπενθυμίζοντας μια φαεινή φράση της Margaret Atwood: «Τα είδη δεν είναι ερμητικά κλεισμένα κουτιά. Το περιεχόμενό τους ρέει προς τα πίσω και προς τα εμπρός σαν το κύμα, διασχίζοντας τα διαγραμμισμένα όρια εξακολουθητικά».

Η αρχική ιδέα της ενότητας που απασχολεί τη δημιουργό εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου, ήταν η αδιάκοπη ροή της καμπύλης, η απόπειρα της προσέγγισης του αεί ζεύγους και της αρμονικής ένωσης στοιχείων αντιθετικών, η ευφορία της κατάφασης και της επαφής, η δυνατότητα του «να δέχομαι, να αποδέχομαι, να αγκαλιάζω», όπως εύγλωττα συμπληρώνει η ίδια η Κοσμά για το έργο της.

Athens
2018 © Photography Boris Kirpotin, June 2018 Athens, Greece
boriskirpotin@yahoo.com
www.kirpotin.gr

Η έννοια του συμπληρωματικού και η επιθυμία της ατελεύτητης κίνησης όπου η συμβολική παρουσία και η δυνητική ροή του υγρού στοιχείου είναι επίσης καταφανής, οδήγησαν σε δεξιοτεχνικά χορογραφημένους όγκους, σε καμπύλες λύσεις και σε αρμονικά συστρεφόμενες διατυπώσεις που είναι στην αρχική σύλληψή τους πολύ πιο απλές από την τελική προβολή τους.

Στο έργο της Κοσμά, όπου η ίδια η απόλαυση της διαδικασίας αποτελεί βασική επιδίωξη, η επιθυμία της αφής αποτελεί ζωτικό τρόπο κατανόησης και αποδοχής του. Μιλώντας για τις κατά μόνας στιγμές και τις ώρες, για τις ημέρες και τους μήνες στο εργαστήριο, η δημιουργός εξομολογείται ότι και η ίδια χαϊδεύει και εισχωρεί στα έργα της απολαμβάνοντας τις καμπύλες της ελικοειδούς αυτής περιπλάνησης στο σύμπαν της ύλης μέσω της πρωτογενούς απτικής επαφής, «νιώθοντας» δια της αφής με την ένταση του βλέμματος.

“Στην νέα ενότητα έργων που παρουσιάζω στην gallery genesis με τον τίτλο “Ροές”, θέλησα να φτιάξω φόρμες οργανικές, φόρμες που να “παγιδεύουν” την αίσθηση της οντότητας. Δεν με ενδιέφερε να αποτυπώσω σχηματικά κάτι συγκεκριμένο, έμψυχο ή άψυχο, να μεταφέρω σε πηλό τη μορφή ενός φυσικού αντικειμένου. Θέλησα να αποδώσω αισθήσεις πληρότητας, ισορροπίας, αρμονίας. Με ενδιαφέρει η ισορροπία μεταξύ του κενού και του πλήρους, το μέσα να γίνεται έξω, το κοίλο να συνομιλεί με το κυρτό, το φωτεινό να διαδέχεται το σκοτεινό…”

Ιωσηφίνα Κοσμά

Διάρκεια έκθεσης: 20 Σεπτεμβρίου έως 13 Οκτωβρίου 2018

Ωράριο Λειτουργίας Gallery Genesis:

Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 11:30 – 21:30

Τετάρτη και Σάββατο: 11:30 – 15:30

Χάρητος 35, Αθήνα 106 75

Επιμελήτρια της έκθεσης: Ίρις Κρητικού

 

 

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η εφιαλτική τέχνη του Γκότφριντ Χέλνβαϊν που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή

Γράφει ο Γιώργος Δήμος Ο Αυστρο-Ιρλανδός εικαστικός, Γκότφριντ Χέλνβαϊν, γεννήθηκε στη Βιέννη το 1948. Έχοντας εργαστεί στους χώρους της ζωγραφικής, του σχεδίου, της φωτογραφίας, της...

Delivery: Η σκληρή πραγματικότητα της Αθήνας

Γράφει ο Σωτήρης Χάιδας Ένας νεαρός άνδρας αγνώστου παρελθόντος, άνευ ονόματος και χωρίς κανένα απολύτως πλάνο ζωής, θα καταφθάσει με το Κτελ στην καρδιά της...

Penelope Cruz και Pedro Almodóvar: Από τα 90’s μέχρι σήμερα

Γράφει η Μαρία Δήμου Έπειτα από ένα θριαμβευτικό ξεκίνημα την δεκαετία του ’80, o εκκεντρικός Ισπανός σκηνοθέτης με τα τρελά μαλλιά και την υπέρμετρη αδυναμία στις...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this