Σε δημοπρασία τετράδιο του Κ.Π. Καβάφη από τον Οίκο Δημοπρασιών ΒΕΡΓΟΣ

Θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Athens Plaza (ώρα 6:30 μ.μ.).

346 - George Beresford, Twelve sketches, 12 λιθογραφίες με διπλή τίντα

Μία μοναδική για την σπανιότητά της συλλογή 532 συνολικά βιβλίων, εγγράφων, χειρογράφων, φωτογραφιών και χαρακτικών θα περιλαμβάνει η προσεχής δημοπρασία του Οίκου Δημοπρασιών ΒΕΡΓΟΣ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Athens Plaza (ώρα 6:30 μ.μ.).

Από τη δημοπρατούμενη συλλογή ξεχωρίζει ένα εξαιρετικά σημαντικό τετράδιο του Κ. Π. Καβάφη (Ιούνιος 1914) με 12 αυτόγραφα ποιήματά του,  το οποίο διατίθεται για πρώτη φορά σε δημοπρασία και αποτελεί ένα από τα 9 παρόμοια τετράδια που έχουν εντοπιστεί στην ελληνική επικράτεια.  

337 – Άνθιμος Γαζής, Άτλας, Βιέννη 1800

Το ενδιαφέρον των συλλεκτών αναμένεται να προσελκύσουν επίσης και άλλα είδη που ξεχωρίζουν για την σπανιότητά τους, μεταξύ των οποίων: ένα μαθηματικό χειρόγραφο (αριθμητική και γεωμετρία) εικονογραφημένο με πολύ προσεγμένα γεωμετρικά σχήματα, που πιστεύεται ότι αποτελεί παραλλαγή έργου του Νικηφόρου Θεοτόκη (1796), ο σπανιότατος χάρτης της υδρογείου που επιμελήθηκε ο Άνθιμος Γαζής, του οποίου είναι γνωστά 4 μόνο άλλα αντίτυπα (Βιέννη 1800) όπως και ένα εξαιρετικά φιλοτεχνημένο λεύκωμα με 12 λιθόγραφες απόψεις της Ηπείρου που βασίστηκαν σε σχέδια που φιλοτέχνησε επιτόπου ο George de La Poer Beresford (Λονδίνο 1855).

Ειδική μνεία αξίζει να γίνει επίσης για τον ιατρικό φάκελο του Γρηγόρη Λαμπράκη από τη νοσηλεία του στο ΑΧΕΠΑ (Θεσσαλονίκη, 22-27 Μαΐου 1963), ένα μοναδικό είδος προς δημοπράτηση από την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

456 – Δ. Μυταράς, Νεκρή Φύση, Λάδι, 90 x 75,6 cm

Με μακρά εμπειρία στον τομέα των παλαιών βιβλίων, χειρογράφων και χαρακτικών, ο Οίκος Δημοπρασιών ΒΕΡΓΟΣ βρίσκεται στην πρώτη θέση σε πωλήσεις ενώ στο πελατολόγιό του συγκαταλέγονται μεγάλες βιβλιοθήκες και ιδρύματα καθώς και ιδιώτες συλλέκτες που αναζητούν σπάνια έργα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Ο κατάλογος με τις περιγραφές των ειδών της επικείμενης δημοπρασίας βρίσκεται διαθέσιμος στην ιστοσελίδα www.vergosauctions.com.