Τάσος Δήμος: “Συνομιλώ με τη φύση και δημιουργώ” (video)

Ο Τάσος Δήμος είναι ένας καλλιτέχνης που συνομιλεί με την φύση, τη θάλασσα, τα δάση, τα λουλούδια. Απομακρυσμένος από την πόλη, βρίσκει ηρεμία και εμπνέεται. Ο καταξιωμένος εικαστικός μας άνοιξε κυριολεκτικά την καρδιά του στο βίντεο που ακολουθεί

Έργο Τάσου Δήμου

Γράφει η Αλεξία Λυμπέρη

Ο εικαστικός Τάσος Δήμος

Συναντήσαμε τον ιμπρεσιονιστή εικαστικό, Τάσο Δήμο στον χώρο που δημιουργεί στο Νέο Ψυχικό. Χώρο ήρεμο και χαλαρό, με χαμηλή μουσική και θετική αύρα, που αντιπροσωπεύει απόλυτα τον τρόπο έκφρασής του ρομαντικού καλλιτέχνη. Έτσι χαλαρά και ήρεμα ξεκίνησε και η δική μας συνομιλία.

Ο Δήμος εντάσσει τη φιγούρα ως αναπόσπαστο μέρος του έργου του εμπνεόμενος από την οικογένεια και τα παιδιά του. Δεν επιδιώκει την ρεαλιστική της απεικόνηση αλλά επιθυμεί να αποδόσει την κίνηση.

Η αέναη κίνηση του ειδώλου αποκαλύπτει ένα βαθύ εσωτερικό φως, καθώς η χρωματική του παλέτα σε απαλούς τόνους εξαϋλώνει τις μορφές και αποκαλύπτει την αθωότητα και την αγνότητα του ανθρώπου μέσα στη φύση.

Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης μαθήτευσε κοντά σε σπουδαίους δασκάλους όπως ο Δ. Κοκκινίδης, ο Δ. Μυταράς, ο Β. Δημητρέας και εν συνεχεία συνέχισε τις σπουδές του στο Βερολίνο, στο εργαστήριο του Marwan Kassab -Bachi με υποτροφία από την Bosch. Τα έργα του αποπνέουν ρομαντισμό και ακροβατούν σε μια λεπτή ισορροπία χρώματος και σχεδίου.

Τα έργα του καλλιτέχνη χαρακτηρίζονται από την ρομαντική χρωματική του παλέτα. Άραγε η έκφραση αυτή κρύβει αισιοδοξία;

“Τα χρώματα που χρησιμοποιώ δεν είναι πάντοτε χαρούμενα. Πολλοί πίνακές μου διέπονται από γκρι αποχρώσεις, ενώ σε άλλους κυριαρχεί το καφέ. Υπάρχει παρ’ όλα αυτά μια υπολανθάνουσα αισιοδοξία στο έργο μου, που μάλλον έχει να κάνει με τη δική μου οπτική για τον κόσμο.

Δεν έχω φυσικά αυταπάτες. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα εκεί έξω για να ρίξουν τον καθένα μας σε κατάθλιψη. Υπάρχουν όμως και πράγματα που κατέχουν μια ομορφιά η οποία ξεπερνά κάθε γκρίζα σκέψη.

Για μένα η ομορφιά αυτή κρύβεται στο φυσικό τοπίο και γιαυτό ζωγραφίζω πεταλούδες, δάση και τη θάλασσα. Πιστεύω πως η φύση κατέχει εκείνη την ενέργεια που μπορεί να αναζωπυρώσει την όρεξη για ζωή στον καθένα μας και να μας κάνει να δούμε τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Απομακρύνομαι από το αστικό τοπίο, συνομιλώ με τη φύση και εμνέομαι.”

Τι είναι άραγε η ζωγραφική γι αυτόν;

“Η ζωγραφική για μένα είναι σαν ημερολόγιο. Κάποιοι κρατούν ημερολόγιο γράφοντας, εγώ ζωγραφίζω αυτά που θέλω να κρατήσω ανεξήτηλα στη μνήμη μου.

Θεωρώ τυχερούς όσους στη ζωή κάνουν επάγγελμα αυτό που αγαπούν. Για το λόγο αυτό και εγώ αισθάνομαι πραγματικά τυχερός και ευλογημένος.”

Σκηνοθεσία- κάμερα-μοντάζ: Μαρία Δήμου

Έργο Τάσου Δήμου