Το Χρυσό το γοβάκι της Μαρίας Αντουανέτας πουλήθηκε σε δημοπρασία σε τιμή ρεκόρ

Auctioneer Jean-Pierre Osenat displays a shoe made of goatskin that belonged to late French queen Marie-Antoinette during an interview with Reuters, before going under the hammer, in Versailles, near Paris, France, November 14, 2020. REUTERS/Christian Hartmann

Γράφει η Ιωάννα Ανδριοπούλου

Ό,τι έπιασε η Μαρία Αντουανέτα έγινε χρυσός. Πριν από μερικές μέρες ένα λευκό, μεταξωτό παπούτσι που ανήκε στη Μαρία Αντουανέτα πουλήθηκε στη συγκλονιστική τιμή των 43.750 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Osenat.

Ένα λευκό μεταξωτό παπούτσι που ανήκε στη Μαρία Αντουανέτα πουλήθηκε στην τιμή των 43.750 ευρώ

Το παπούτσι είναι φτιαγμένο από μετάξι στο μπροστινό μέρος και από κατσικίσιο δέρμα στη φτέρνα, με τέσσερεις φιόγκους στο επάνω μέρος, δερμάτινη σόλα και τακούνι ύψους 4,7 εκατοστών, καλυμμένο με γκρι δέρμα. Έχει μήκος 22,5 εκατοστά, κάτι που σημαίνει ότι η Γαλλίδα βασίλισσα φορούσε παπούτσια νούμερο 36, με τα σημερινά δεδομένα.

Για την ιστορία, το παπούτσι είχε δοθεί στη Μαρί – Έμιλί Λεσεβέν ντε Πρεβουαζέν, στενή φίλη της Μαντάμ Καμπάν, της αρχιθαλαμηπόλου της Μαρίας Αντουανέτας. Η Λεσεβέν ντε Πρεβουαζέν το φύλαξε από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τον θάνατό της το 1816 και στη συνέχεια πέρασε στους απογόνους της, στην κατοχή των οποίων βρισκόταν μέχρι και σήμερα. Χάρη στο «ζωηρό ενδιαφέρον» που έδειξαν οι συλλέκτες, η τιμή του παπουτσιού ξεπέρασε κατά πολύ την αρχική εκτίμηση, η οποία ήταν γύρω στα 8.000-10.000 ευρώ.