Χαμένος σε… αγγλικό WC ο καθρέπτης της Αντουανέτας

Γράφει η Ιωάννα Ανδριοπούλου

Ένας καθρέπτης που ανήκε στην Μαρία Αντουανέτα πωλήθηκε σε δημοπρασία στην Αγγλία για 8.500 λίρες Αγγλίας. Όμως, η γαλαζοαίματη προκάτοχος του ιστορικού αντικειμένου είναι απλά ένα απόσπασμα το κεφάλαιο «Ο καθρέπτης της βασίλισσας»!

Το ταλαιπωρημένο από τον χρόνο αντικείμενο δεν έχει μια αλλά δύο ιστορίες να διηγηθεί. Από τα λαμπερά δωμάτια του παλατιού κατέληξε στις μέρες μας να κοσμεί και μάλιστα για 45 συναπτά έτη ένα άκρως ιδιαίτερο σκηνικό όχι και τόσο εφάμιλλο του γαλλικού ανακτόρου. Από την λαμπερή παρισινή αυλή κατέληξε στο ταπεινό μπάνιο ενός ζευγαριού από την Αγγλία! Το κομμάτι του καθρέπτη που βρέθηκε στο βρετανικό μπάνιο πιστεύεται ότι αποτελούσε μέρος ενός μεγαλύτερου σε ένα από τα παλάτια της Μαρίας Αντουανέτας.

Ο μέχρι πρότινος κάτοχος του καθρέπτη, ο οποίος αγνοούσε ότι ο καθρέπτης του ήταν… γαλαζοαίματος, ανέφερε ότι τον κληρονόμησε από την γιαγιά του, η οποία με τη σειρά της τον είχε λάβει ως δώρο από έναν φίλο της. Όπως ανέφερε, δεν ήξερε τι να τον κάνει και απλά τον τοποθέτησε στο WC της κατοικίας του που βρισκόταν κάτω από τη σκάλα. Όταν o κάτοχος του σπάνιου αντικειμένου θέλησε να εκτιμήσει την αξία του, ανακάλυψε την περίφημη προέλευσή του.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτός ο καθρέφτης, με την απίστευτη ιστορία του, καθόταν σε έναν τοίχο τουαλέτας για τόσο καιρό», είπε ένας υπάλληλος της East Bristol Auction που ανέλαβε την πώληση της αντίκας. Έτσι, από τα ανάκτορα ο καθρέπτης πήγε στην τουαλέτα του ζευγαριού και από κει στο… σφυρί όπου απέφερε στο τυχερό ζευγάρι 8.500 λίρες Αγγλίας. Η αλήθεια είναι ότι οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τιμές πάνω των 10.000 λιρών Αγγλίας.

Το ιστορικό αντικείμενο που από το γαλλικό παλάτι βρέθηκε σε… τουαλέτα έπιασε 8.500 λίρες στο σφυρί

«Όλοι έχουμε πράγματα στους τοίχους μας, μπροστά από τα οποία περνάμε κάθε μέρα χωρίς να τα προσέχουμε πραγματικά. Οι ιδιοκτήτες του καθρέπτη σίγουρα δεν πίστευαν ότι στον τοίχο του WC τους κρεμόταν ένα αυθεντικό κομμάτι της ιστορίας ή ότι ο καθρέπτης μπορούσε ποτέ να τους αποφέρει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό », δήλωσε ο Andrew Stowe, εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών.

Η Μαρία Αντουανέτα, η οποία εκτελέστηκε στην γκιλοτίνα το 1793, όπως και ο σύζυγός της, ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ’, εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να σαγηνεύει τους συλλέκτες σε όλον τον κόσμο.

Η πιο διάσημη συλλέκτης αντικειμένων της Μαρίας Αντουανέτας φαίνεται να είναι η σύζυγος του Ναπολέοντα. Η τελευταία είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τα αντικείμενα της τελευταίας βασίλισσας της Γαλλίας και φέρεται να απέκτησε πολλά πράγματα που ανήκαν σε εκείνη.