Άγγελος Ανδρεάτος: «Ονειρεύομαι να ταξιδέψουμε τη μουσική των Επτανήσων ανά τον κόσμο»

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη

Αυτό που πραγματικά με γοητεύει στον Άγγελο Ανδρεάτο είναι η αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του και την μουσική της. Σκοπός του η διάσωση και η μετάδοση της Επτανησιακής παράδοσης στις μελλοντικές γενιές, τόσο με την μελωδική του φωνή, όσο και με τις σπουδαίες συνεργασίες του.

Οι σύγχρονες επτανησιακές καντάδες που δημιούργησε με τον σπουδαίο στιχουργό Σαράντη Αλιβιζάτο, η συνεργασία του με τους Τάκη Ζαχαράτο, Γιάννη Ζουγανέλη, Παναγιώτη Πετράκη και Σπύρο Γραμμένο, καθιστούν το όνειρο του πραγματικότητα.

Ο Άγγελος Ανδρεάτος μεταφέρει εύστοχα και μελωδικά στους σύγχρονους νέους το μουσικό ηχόχρωμα των Επτανήσων, τον συνδυασμό του ελληνικού στοιχείου των Επτανήσων και της Ιταλικής μουσικότητας, καθώς θεωρεί ότι οι καντάδες εμπεριέχουν το ρομαντισμό μιας άλλης εποχής, που σήμερα έχουμε απόλυτη ανάγκη.

Ο ρομαντικός μουσικός μιλά στo Artviews για την σπουδαιότητα του να κάνει κάποιος μόνο ό,τι βαθιά επιθυμεί.

  -Άγγελε, πριν από ένα μήνα κυκλοφόρησε από τη Heaven music μία πολύ ιδιαίτερη δουλειά, της οποίας υπογράφεις τη μουσική σε στίχους του σπουδαίου Σαράντη Αλιβιζάτου.
Μιλάμε για πέντε σύγχρονες επτανησιακές καντάδες. Πώς προέκυψε αυτό το ιδιότυπο concept;

-Πριν ένα μήνα περίπου κυκλοφόρησαν πέντε σύγχρονες  καντάδες σε στίχους Σαράντη Αλιβιζάτου και μουσική δική μου.

Αυτό αποτελεί το πρώτο μέρος από την τριλογία της δουλειάς μας “Τα Επτάνησα ταξιδεύουν” και έχω την τύχη να συναντώ τέσσερις καταξιωμένους καλλιτέχνες. Οι Τάκης Ζαχαράτος, Γιάννης Ζουγανέλης, Παναγιώτης Πετράκης, Σπύρος Γραμμένος ερμηνεύουν τα τέσσερα από τα πέντε τραγούδια ενώ το τελευταίο που τιτλοφορείται “Καντάδα στο μπαλκόνι της” το τραγουδώ ο ίδιος.

Τις ενορχηστρώσεις έχει κάνει ο Λάμπρος Ανυφαντής και την καλλιτεχνική επιμέλεια ο Σωτήρης Καραμπέτσος, ενώ συμμετέχουν  σπουδαίοι χορωδοί και μουσικοί από τα Επτάνησα. Πραγματικά δεν μπορώ ακόμα να πιστέψω ότι ένα όνειρο πολλών χρόνων δικό μου και του Σαράντη Αλιβιζάτου πραγματοποιήθηκε.

-Στη δουλειά όντως συμμετέχουν μία σειρά εξαίρετων ερμηνευτών. Το ίδιο συμβαίνει και στη δεύτερη σειρά τραγουδιών των Επτανήσων, που ήδη ηχογραφείται. Ήταν εύκολο να προσεγγίσεις καταξιωμένους στον χώρο ερμηνευτές;

-Είναι σπουδαίο ότι καλλιτέχνες με τρομερό εκτόπισμα ερμήνευσαν τις καντάδες και έδειξαν την αγάπη τους στην δουλειά μας. Το ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, συμμετέχουν σε μεγάλα project και φροντίζουν το κάθε βήμα τους να είναι πολύ προσεκτικό δίνει μία ιδιαίτερη αξία στην συμμετοχή τους ενώ βοηθά παραλλήλως καταλυτικά  στο να ακούσει τις μπαλάντες το ευρύ κοινό.

Και στο δεύτερο μέρος των καντάδων θα συμμετέχουν  σπουδαία εξίσου ονόματα που πιστέψτε με θα αποτελέσουν πραγματικά μεγάλη έκπληξη για το κοινό.

-Γιατί αποφάσισες να κάνεις ένα cd που ασχολείται ουσιαστικά με την επτανησιακή παράδοση;

-Μεγαλώνοντας σε ένα μουσικό περιβάλλον στην Κεφαλονιά συμμετέχοντας σε χορωδίες και Μαντολινάτες, θεώρησα υποχρέωση μου να αφήσω και εγώ κάτι πίσω μου για  την επτανησιακή  μουσική  παράδοση και κουλτούρα με τον δικό μου τρόπο που θα μεταδοθεί στις νεότερες γενιές.

Η καντάδα είναι ένα είδος μουσικής με το οποίο ασχολούνται λίγοι πλέον. Θα πρέπει τα νέα παιδιά να δημιουργήσουν  τραγούδια στο επτανησιακό μουσικό χρώμα.

Εμπεριέχει, αν θες, το ρομαντισμό μιας άλλης εποχής, που σήμερα έχουμε ανάγκη.

Ο Άγγελος Ανδρεάτος και ο Σαράντης Αλιβιζάτος

-Πότε γνωριστήκατε με τον Σαράντη Αλιβιζάτο;

-Με τον Σαράντη Αλιβιζάτο γνωριστήκαμε  πριν έξι χρόνια στην ιδιαίτερη πατρίδα μας την Κεφαλονιά.

Αρχικά με «δοκίμασε» για να δει τον τρόπο που γράφω μουσική  και αν  θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε τραγούδια μαζί. Κάποια στιγμή  ακούγοντας μια μελωδία μου σε επτανησιακό ύφος μου εξέφρασε την επιθυμία του να δημιουργήσουμε καντάδες.

-Θεωρείς ότι είναι εύκολο να αγαπηθούν από το μέσο ακροατή τραγούδια που βασίζονται στην παραδοσιακή μουσική;

-Οι καντάδες που είναι ερωτικές μπορούν αγαπηθούν πιο γρήγορα και εύκολα από τον μέσο ακροατή. Ο χρόνος σίγουρα είναι σύμμαχος, διότι όσο παλιώνει μια καντάδα, τόσο πιο πολύ ωριμάζει και αγαπιέται.
Αυτό έχει τουλάχιστον δείξει και η ιστορία.

-Αλήθεια τι θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια στην Κεφαλονιά;

-Από το νησί μου έχω μόνο υπέροχες γεμάτες τρυφερότητα και αγάπη μνήμες. Εκεί έκανα τα πρώτα μου μουσικά επαγγελματικά βήματα. Πήρα τις κατάλληλες βάσεις από σπουδαίους δασκάλους με τεράστιες μουσικές γνώσεις και πάνω απ’ όλα ήθος. Ο τόπος μου, μου προσέφερε με αφθονία τα πάντα. Η αγάπη των ανθρώπων που βρέθηκαν στην ζωή μου με εξέλιξαν ως μουσικό και τραγουδιστή.

-Πότε μυήθηκες στις καντάδες των Επτανήσων;

-Στις χορωδίες που συμμετείχα έμαθα τις περισσότερες γνωστές καντάδες. Αποτυπώθηκαν  οι μελωδίες και το επτανησιακό ηχόχρωμα βαθιά μέσα μου με αποτέλεσμα να μπορώ να γράψω και δικές μου μουσικές αργότερα. Έχω στο συρτάρι πολλές καντάδες που ελπίζω κάποια στιγμή να τις μοιραστώ με το κοινό.

-Πώς ονειρεύεσαι την πορεία σου τα επόμενα χρόνια;

-Εύχομαι να καταφέρω να αφήσω την προσωπική μου σφραγίδα στη μουσική. Η ουσιαστική επιτυχία για μένα θα είναι τα τραγούδια μου να μείνουν διαχρονικά και όχι να παίξουν για τρείς μήνες και έπειτα κλείσει ο κύκλος τους.

Με τον Σαράντη Αλιβιζάτο γράφουμε τραγούδια που αντέχουν στον χρόνο. Άλλωστε εκείνος μέσω της πορείας του το έχει εμπράκτως αποδείξει αυτό».

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;

-Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το νέο μου single που τιτλοφορείται “Ο κόσμος είναι το ψεύτικος” από την Heaven music σε στίχους Σαράντη Αλιβιζάτου και μουσική δική μου.  Επίσης στις ζωντανές μου εμφανίσεις παρουσιάζω τραγούδια που έχει γράψει αυτός ο σπουδαίος στιχουργός και όλοι έχουμε αγαπήσει.

-Κλείνοντας πώς θα ήθελες να υποδεχτούν οι ακροατές αυτά τα τραγούδια;

-Κάθε καλλιτέχνης ονειρεύεται να αγαπηθεί η δουλειά του από το κοινό .
Αυτό που θέλω αρχικά είναι να αγαπήσουν τις καντάδες μας οι απανταχού Έλληνες και γιατί όχι να καταφέρουμε να ταξιδέψουμε τα Επτάνησα ανά τον κόσμο.

 

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Λίλα Κουφοπούλου: “Θέλω να αποτυπώνω στον καμβά το θετικό συναίσθημα που αισθάνομαι” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Η Λίλα Κουφοπούλου είναι μια εικαστικός που ξεκίνησε από τον χώρο των επιχειρήσεων. Στην προσπάθεια της για αυτοβελτίωση και ενδοσκόπηση, εγκατέλειψε...

Απόστολος Γιαγιάννος: “Η τέχνη είναι αφέντρα με βούρδουλα” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη H Sianti Gallery θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, Απόστολο Γιαγιάννο για τα 50 ενεργά και επιτυχημένα χρόνια της καριέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this