Άννα Χατζησοφιά: “Σημασία έχει να γίνει καλύτερος ο κόσμος, όχι να τον μακιγιάρουμε”

Η Άννα Χατζησοφιά είναι γνωστή τόσο για τις τηλεοπτικές της επιτυχίες, τις περισσότερες εκ των οποίων τις έχει γράψει με τον Χάρη Ρώμα, όσο και για τις επιτυχίες της στο θέατρο.

Το “Γκυγιώμ Γλυκιά μου” είναι η νέα σκηνοθετική επιτυχία της, που ήρθε για να μας βάλει στη διαδικασία της αμφισβήτησης και της αναζήτησης της ταυτότητας του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού, μέσα από τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα.

Η παράσταση παίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, έπειτα από την περσινή επιτυχία, προκειμένου να την απολαύσουμε ξανά, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στο Θέατρο Αλκμήνη.

Συνέντευξη στην Χριστίνα Πραβιτσιώτη

Άννα Χατζησοφιά

-Τι αντιπροσωπεύει η συγκεκριμένη παράσταση για εσάς;

Η παράσταση αυτή αντιπροσωπεύει τον αγώνα που πρέπει να δίνουμε καθημερινά όλοι μας σε όλα τα επίπεδα, καλλιτεχνικά, προσωπικά και πολιτικά για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας αναφορικά με τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, δικαιοσύνης, πολιτισμού και παιδείας.

-Πόσο δύσκολη ήταν η σκηνοθεσία της παράστασης;

Αρκετά δύσκολη δεδομένου ότι το “Γκυγιώμ γλυκιά μου” μιλάει για πολύ σοβαρά ζητήματα με έναν ανάλαφρο τρόπο, που όμως δεν γίνεται ποτέ ρηχός. Η βασική πρόκληση ήταν να αναδειχθούν τα σκοτεινά σημεία της διαδρομής του ήρωα προς την ενηλικίωση και την ανακάλυψη της ταυτότητας φύλου του, χωρίς ποτέ να γίνεται μελό και να χάνει το χιούμορ του. Το έργο από γραφής έχει μια ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στο ξεκαρδιστικό και το σπαρακτικό που δεν πρέπει να προδοθεί.

Περικλής Λιανός στο ρόλο του “Γκυγιώμ”

-Ποιο είναι το μήνυμα του έργου;

Κάτω τα στερεότυπα. Ζήτω ο έρωτας!

-Πείτε μας, πώς προετοιμάζεστε για να σκηνοθετήσετε ένα έργο;

Προσπαθώ να διαβάσω το έργο, όχι μόνο το επάνω κείμενο αλλά όλα τα sub texts που κρύβονται κάτω από τα λόγια των ηρώων και μαζί με τους ηθοποιούς να το δραματοποιήσουμε και όχι να το αφηγηθούμε, εκτός και εάν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο.

-Η σκηνοθεσία είναι η κύρια εργασία σας, ή ασχολείστε και με κάτι άλλο;

Εργασία δεν θα το έλεγα, με την έννοια ότι ειδικά σ’αυτές τις εποχές τι ένσημα να κολλήσεις ως σκηνοθέτης. Γράφω, σκηνοθετώ ενίοτε παίζω, τα γνωστά…

-Η επόμενη δουλειά στο θέατρο που προγραμματίζετε είναι ανακοινώσιμη;

Θα είναι ένα γυναικείο έργο με διαχρονικό θέμα.

 

-Πως θα σκηνοθετούσατε τον κόσμο, για να φαίνεται καλύτερος;

Σημασία έχει όχι να φανεί, αλλά να γίνει καλύτερος ο κόσμος και όχι να τον μακιγιάρουμε, αλλά να τον αλλάξουμε.

INFO:

Η παράσταση «Γκυγιώμ Γλυκιά μου» βρίσκεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.30 μ.μ. στο Θέατρο Αλκμήνη σε σκηνοθεσία της Άννας Χατζησοφιά.

Στον ρόλο του “Γκυγιώμ” ο Περικλής Λιανός.

Σκηνικά-κοστούμια: Έβελυν Σιούπη

Μουσική: Ιάκωβος Δρόσος

Παραγωγή: TheArtists

 

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Defying Gravity, εγκαίνια της έκθεσης του Άγγελου Ζυμάρα στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου, τα εγκαίνια της έκθεσης Defying Gravity του φωτογράφου Άγγελου Ζυμάρα στους χώρους των εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή....

Απόστολος Γιαγιάννος: “Η τέχνη είναι αφέντρα με βούρδουλα” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη H Sianti Gallery θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, Απόστολο Γιαγιάννο για τα 50 ενεργά και επιτυχημένα χρόνια της καριέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this