Άρης Λεφάκης: «Έχουμε στόχο να συστήσουμε τους Έλληνες δημιουργούς στις διεθνείς αγορές τέχνης»

Δυνατό άνοιγμα της Galerie Lefakis στο Saint Paul de Vence στη Νότια Γαλλία

Συνέντευξη του Άρη Λεφάκη στη Ζέτα Τζιώτη

Η Galerie Lefakis μεσουρανεί στο χώρο της τέχνης πάνω από 40 χρόνια. Ιδρυτής ο Ζήνων Λεφάκης, από την πρώτη του γκαλερί στου Ζωγράφου ως σήμερα, το πάθος του για την τέχνη παραμένει άσβεστο.

Στο τιμόνι πια τα παιδιά του, ο Άρης και η Εβελίνα συνεχίζουν και αυτοί την αδιάκοπη αναζήτηση νέων ταλέντων, σπάνιων έργων καταξιωμένων ζωγράφων και γλυπτών επιμένοντας στις διαχρονικές εικαστικές αξίες και στους Έλληνες καλλιτέχνες με ξεχωριστή έμπνευση, φαντασία και ένστικτο.

Εμείς μιλήσαμε με τον Άρη Λεφάκη για το νέο τους project, που με μεθοδικότητα και γνώμονα την εξωστρέφεια πρόσφατα ξεκίνησε δηλαδή την επέκταση των γκαλερί Lefakis στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Saint Paul de Vence στη Νότια Γαλλία.

-Η οικογένειά σας δραστηριοποιείται στο χώρο της τέχνης εδώ και 40 χρόνια. Με τον πατέρα σας, τα τελευταία 3 χρόνια είστε εσείς και η αδερφή σας στο τιμόνι του εγχειρήματος αυτού. Ποιες εμπειρίες έχετε αποκομίσει αυτό το διάστημα και πως βλέπετε τους Έλληνες καλλιτέχνες στην παγκόσμια αγορά της τέχνης;

-Όντως, τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε εμπλακεί ενεργά μαζί με την αδερφή μου στην επιχείρηση με σκοπό να αναδείξουμε και να συνεχίσουμε αυτή την τόσο επιτυχημένη πορεία που έχει διαγράψει τα τελευταία 40 χρόνια η Galerie Lefakis.

Αυτό που θα μπορούσα να πω με μεγάλη βεβαιότητα είναι ότι είναι μια δουλειά με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς από τη μια πλευρά έχεις την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με σπουδαίους καλλιτέχνες πολλοί εκ των οποίων είναι άνθρωποι λόγιοι, εξαιρετικά μορφωμένοι ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει το επιχειρηματικό κομμάτι που περιλαμβάνει όχι μόνο την πώληση αλλά και την ανάδειξη και επέκταση των δραστηριοτήτων της γκαλερί καθώς και την προσέλκυση νέων πελατών. Σε κάθε περίπτωση δεν πλήττεις ποτέ!

Σχετικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, υπάρχουν μερικά ονόματα που έχουν διαγράψει μια σπουδαία πορεία στην παγκόσμια αγορά τέχνης όπως Παύλος, Φασιανός, Τάκις, Κουνέλης κ.α.

Όμως δυστυχώς, οι Έλληνες καλλιτέχνες στη μεγάλη τους πλειονότητα δεν έχουν προβληθεί όσο θα έπρεπε στο εξωτερικό. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτό φέρουν και οι ελληνικές γκαλερί που μικρά βήματα έχουν κάνει για τη διεθνή παρουσία και εκπροσώπηση τους. Από τη δική μας πλευρά, το άνοιγμα μας στο εξωτερικό σηματοδοτεί αυτή την προσπάθεια.

Galerie Lefakis

-Διατηρείτε τρεις αξιόλογες γκαλερί στην Αθήνα, εκ των οποίων αυτή στο Χαλάνδρι την εγκαινιάσατε μεσούσης της κρίσης. Διαβλέπετε η αγορά της τέχνης στην Ελλάδα να βελτιώνεται;

-Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης (2017) ανοίξαμε την τρίτη κατά σειρά γκαλερί μας στο Χαλάνδρι. Παρατηρήσαμε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια σταθεροποίηση στις τιμές στην αγορά τέχνης και ίσως και μια ελαφρώς ανοδική πορεία για μερικούς καλλιτέχνες.

Στόχος της Galerie Lefakis είναι σ’ αυτή την νέα εποχή που ξεκινάει για τη χώρα μας, είναι να συνεχίσει να ηγείται στην αγορά τέχνης στην Ελλάδα και για αυτό σχεδιάζουμε νέες κινήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

-Θεωρείτε ότι οι Έλληνες εικαστικοί στο μέλλον θα έχουν μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον στο εξωτερικό;

-Είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο που όμως απαιτεί αρκετή δουλειά και σωστές κινήσεις από τις Ελληνικές γκαλερί αλλά και από τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Για παράδειγμα, μεγάλο ρόλο παίζουν η συμμετοχή σε διεθνή artfairs, η συνεχή παρουσία έργων τους σε γκαλερί και μουσεία του εξωτερικού, η διοργάνωση εκθέσεων και οι δημοσιεύσεις σε περιοδικά τέχνης του εξωτερικού. Δηλαδή, εξωστρέφεια. Με αυτό τον τρόπο, σταδιακά, χτίζεται ένα όνομα, μια καριέρα που προσελκύει ένα διεθνές πελατολόγιο.

Έχουμε παραδείγματα Ελλήνων καλλιτεχνών που το πέτυχαν αυτό όπως για παράδειγμα – ενδεικτικά αναφέρω – ο Φασιανός και ο Παύλος αλλά και αρκετοί ακόμα.

Για τους καλλιτέχνες σημαντικό ρόλο παίζουν η συμμετοχή σε διεθνή artfairs, η συνεχή παρουσία έργων τους σε γκαλερί και μουσεία του εξωτερικού, η διοργάνωση εκθέσεων και οι δημοσιεύσεις σε περιοδικά τέχνης του εξωτερικού, δηλαδή εξωστρέφεια

-Μιλήστε μας για το εγχείρημά που άφησε άφωνο το φιλότεχνο ελληνικό κοινό. Ανοίξατε γκαλερί στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Νότια Γαλλία στο Saint Paul de Vence με σκοπό να προβάλλετε τους Έλληνες δημιουργούς στο εξωτερικό. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;

-Είναι μια κίνηση που θέλαμε να κάνουμε εδώ και αρκετά χρόνια αλλά τώρα ήταν και για εμάς η κατάλληλη χρονική στιγμή για το εγχείρημα αυτό.

Εδώ και 40 χρόνια μέσω της δραστηριότητας μας υποστηρίζουμε σταθερά και έμπρακτα τη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη. Έχουμε θέσει ως στόχο μας να συστήσουμε τους Έλληνες δημιουργούς στις διεθνείς αγορές τέχνης και να προβάλουμε την εικόνα της χώρας μας πέρα από τα σύνορα της.

H Galerie Lefakis είναι η πρώτη Ελληνική γκαλερί στη Γαλλία που θα παρουσιάζει σχεδόν αποκλειστικά δουλειές Ελλήνων καλλιτεχνών αλλά και έργα επιλεγμένων διεθνών καλλιτεχνών όπως Bernard Buffet, Arman αλλά και Chagal.

-Σε ποιο σημείο βρίσκετε η γκαλερί και τι επισκεψιμότητα αναμένετε να έχει τους μήνες αιχμής;

-Η γκαλερί βρίσκεται στο Saint Paul de Vence, μια περιοχή 20 λεπτά μακριά από την Νίκαια και τις Κάννες. Είναι το δεύτερο χωριό της Γαλλίας σε επισκεψιμότητα, διατηρητέο από την Unesco, αλλά και σπουδαίο μέρος για τους εικαστικούς καθώς εκεί έχουν ζήσει καλλιτέχνες όπως ο Pablo Picasso, Marc Chagal, Bernard Buffet μέχρι και ο δικός μας Θάνος Τσίνγκος.

Galerie Lefakis

-Έργα ποιων καλλιτεχνών υπάρχουν στο χώρο αυτό;

-Έχουμε δημιουργήσει με μεγάλη προσοχή μια συλλογή έργων που περιλαμβάνουν έργα των Αλέκου Φασιανού, Σωτήρη Σόρογκα, Τάκι, Παύλου, Μάριου Πράσινου, Κωνσταντίνου Βαλαή, Γιάννη Κόττη, Κορνήλιο, Απόστολο Χαντζαρά, Παύλου Σάμιου, Γιώργου Κουνάδη, Στάθη Αλεξόπουλου καθώς και μερικά διεθνή ονόματα όπως Arman, Bernard Buffet και Marc Chagal.

-Σκοπεύετε να παρουσιάζετε συστηματικά κάποιους Έλληνες καλλιτέχνες ή απλά θα λειτουργεί σαν σημείο πώλησης;

-Βεβαίως. Τους καλοκαιρινούς μήνες όπου κορυφώνεται η τουριστική περίοδος σχεδιάζουμε μια σειρά από εκθέσεις πολλών Ελλήνων εικαστικών. Έχουμε ήδη συζητήσει με αρκετούς αυτό το ενδεχόμενο και έχουμε από όλους ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση.

Πέραν όμως αυτού, στο άμεσο μέλλον σκοπεύουμε να λάβουμε μέρος σε αρκετά artfairs που διοργανώνονται κάθε χρόνο στη Γαλλία αλλά και να συμμετάσχουμε και σε άλλες γνωστές διοργανώσεις.

Galerie Lefakis

Ιnfo

Galerie Lefakis
35 Rue Grande
Saint Paul de Vence
06570 France

Τατοϊου 73, 15464 Κηφισιά
210 6251731

Λ.Ποσειδώνος 80β, 16675 Γλυφάδα
210 7777807

Πυθαγόρειο, 83103 Σάμος
22730 62759

[email protected]
www.galerielefakis.com

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Defying Gravity, εγκαίνια της έκθεσης του Άγγελου Ζυμάρα στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου, τα εγκαίνια της έκθεσης Defying Gravity του φωτογράφου Άγγελου Ζυμάρα στους χώρους των εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή....

Απόστολος Γιαγιάννος: “Η τέχνη είναι αφέντρα με βούρδουλα” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη H Sianti Gallery θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, Απόστολο Γιαγιάννο για τα 50 ενεργά και επιτυχημένα χρόνια της καριέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this