Έλληνες ζωγράφοι από το Mουσείο Nεοελληνικής Tέχνης της Ρόδου στην Αθήνα

Η συλλογή ζωγραφικής του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου που θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Θεοχοράκη περιλαμβάνει έργα των Τσαρούχη, Μόραλη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Παρθένη, Εγγονόπουλου και πολλών άλλων.

Μια από τις σημαντικότερες συλλογές έργων τέχνης της χώρας, αυτήν του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, φιλοξενεί το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη στο πλαίσιο της έκθεσης «Πολύτιμα έργα ζωγραφικής από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου». Η έκθεση θα διαρκέσει έως 12 Μαΐου 2019.

Σημαντικά έργα των κορυφαίων ζωγράφων όπως των Θεόφιλου, Φώτη Κόντογλου, Κωνσταντίνου Μαλέα, Μιχαήλ Οικονόμου, Γιάννη Τσαρούχη, Γιώργου Σικελιώτη, Νίκου Εγγονόπουλου, Γιάννη Μόραλη, Σπύρου Βασιλείου, Βάλια Σεμερτζίδη, Γιώργου Μπουζιάνη, Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη, Γιώργου Μαυροίδη, Γιάννη Σπυρόπουλου, Θανάση Τσίγκου, Παναγιώτη Τέτση, Χρίστου Καρά, Παύλου, Σωτήρη Σόρογκα, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Αλέκου Φασιανού και άλλων, των χαρακτών Γιώργου Κεφαληνού, Τάσσου, Νικολάου Βεντούρα, Δημήτρη Γιαννουκάκη, Βάσως Κατράκη, Μιχάλη Αρφαρά και άλλων, καθώς, επίσης, των γλυπτών Μιχαήλ Τόμπρου, Θανάση Απάρτη, Χρήστου Καπράλου, Θόδωρου, Γιάννη Παρμακέλη, Ναυσικάς Πάστρα αποκαλύπτουν μια σημαντική πτυχή της τέχνης του 20ού αιώνα στον τόπο μας.

Ο επιμελητής της έκθεσης και Διευθυντής εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, Τάκης Μαυρωτάς, τονίζει για την αξία και τη δημιουργία της συλλογής: «Ο Ανδρέας Ιωάννου (1918-1972) είναι ο εμπνευστής και δημιουργός της σημαντικής συλλογής έργων ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου. Λογοτέχνης και λάτρης των καλών τεχνών, οραματιστής Νομάρχης τότε της Δωδεκανήσου, κατάφερε να δημιουργήσει μια λαμπρή συλλογή, ώστε όχι μόνο να προβάλει τη φυσιογνωμία της νεοελληνικής τέχνης, αλλά να συμβάλει άμεσα και στην αισθητική διαπαιδαγώγηση του κοινού…

Την έκθεση πλουτίζουν προσωπογραφίες, τοπιογραφίες, συνθέσεις και νεκρές φύσεις, μέσα από διαφορετικές αισθητικές αποτυπώσεις καλλιτεχνών διαφορετικών γενεών, περίπου από το 1863 έως και σήμερα. Έργα που αποπνέουν αθανασία και ότι η υψηλή αισθητική τους έκφραση προκαλεί πνευματική και ψυχική ευφορία. Αυτή είναι η δύναμη της τέχνης, να αναβαπτίζει τον κόσμο και να τον βοηθά να αναζητά τη γαλήνη και τη δύναμη της φύσης.»

Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς
Διάρκεια έκθεσης: 11 Ιανουαρίου – 12 Μαΐου 2019
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00 και Πέμπτη: 10:00-20:00