Ίρις Μπαλόγλου: “Coaching” το απαραίτητο επαγγελματικό εργαλείο

Η Ίρις Μπαλόγλου μιλά στη Ζέτα Τζιώτη.

Με την ευκαιρία της πρόσφατης διοργάνωσης του Coachathon, του 4ου Μαραθώνιου Coaching για Καλύτερη Ζωή στο Μέγαρο Μουσικής από το ελληνικό chapter της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Coaching, εμείς συναντήσαμε την κυρία Ίριδα Μπαλόγλου, Executive Coach, Mentor ACC, CMC, Marketing Consultant BA και μιλήσαμε μαζί της για την αναγκαιότητα της επαγγελματικής καθοδήγησης στη ζωή μας.

Συνδυάζοντας την εμπειρία και τον επαγγελματισμό των εισηγητών, στη διάρκεια του 4ου Μαραθώνιου Coaching διοργανώθηκε πλήθος δράσεων με κεντρικό θέμα “Coaching και Υψηλές Αποδόσεις”, σε όλο το φάσμα της ζωής όπως αποτυπώνεται στο “Wheel of life”, ένα από τα βασικά εργαλεία στο coaching.

Στόχος της διοργάνωσης αλλά και του coaching γενικότερα, όπως αναφέρει και η κυρία Μπαλόγλου στην συνέντευξή της, είναι να εμπνέει, να κινητοποιεί, να ενθαρρύνει και να ενεργοποιεί τους συμμετέχοντες στην επιδίωξή τους να δημιουργήσουν καλύτερες και ποιοτικότερες συνθήκες ζωής, να σχεδιάσουν το προσωπικό και επαγγελματικό τους μέλλον, να ανακαλύψουν το δρόμο που τους οδηγεί σε αυτό που επιθυμούν να «είναι».

-Κυρία Μπαλόγλου, ποιος ο ρόλος του coaching στη ζωή μας, στη δουλειά μας, στην καθημερινότητά μας;

-To Coaching, έρχεται να φέρει γνώση για το ποιοι είμαστε, να γνωρίσουμε τα δυνατά στοιχεία μας, τα εμπόδια μας, τις περιοριστικές πεποιθήσεις, ώστε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Στον επαγγελματικό τομέα μας βοηθά να αναπτύξουμε τις ηγετικές μας δεξιότητες, ώστε να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις, να επικοινωνούμε σωστά, να αυξήσουμε την απόδοση μας και να αναπτύξουμε την παραγωγικότητά μας.

Έτσι, στην καθημερινότητα πετυχαίνουμε ισορροπία στην προσωπική και επαγγελματική ζωή.

-Δηλαδή όλοι χρειαζόμαστε έναν coach, ακόμα και αυτοί που πειθαρχούν και πετυχαίνουν τους στόχους τους;

-Ο Coach έχει υποστηρικτικό χαρακτήρα στη σχέση με τον πελάτη coachee. Τον εμψυχώνει, τον εμπνέει, τον ενδυναμώνει, αναπτύσσει μια σχέση εμπιστοσύνης και οικειότητας, γίνεται role mode, ώστε η επίτευξη του στόχου να γίνει συνειδητά με χρήση όλου του «οπλοστασίου» του πελάτη: ποιότητες, αξίες, όραμα, αποστολή που οδηγούν στην αμοιβαία εξέλιξη του coach και του coachee.

-Πως θα βοηθούσατε κάποιον να θέσει υψηλότερους στόχους; Και πώς ορίζουμε τελικά αυτούς τους υψηλούς εργασιακούς στόχους;

Η Ίρις Μπαλόγλου.

-Αρχικά να θέλει να κάνει την αλλαγή, τη μετατόπιση που ορίζεται σαν στόχος. Η βοήθεια του coach είναι να μπει ένα πλαίσιο σε συνεργασία με τον coachee. Να γίνει ένα συμβόλαιο μεταξύ των δυο μερών όπου θα οριστεί ο στόχος. Στη συνέχεια δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης και οικειότητας που επιτυγχάνεται όταν υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον για μάθηση και εξέλιξη, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. Και η συνεργασία συνεχίζεται με την δέσμευση του coachee να επιτύχει τον στόχο με συνέπεια και ακεραιότητα.

Θεωρώ ότι οι επιχειρήσεις ξεκινούν με τα ερωτήματα. “What should we do?” “How should we do it?” Τι θα κάνουμε; Πως θα το κάνουμε;

Έτσι ορίζεται μια στρατηγική που έρχεται να ορίσει στόχους και πλάνο ενεργειών και απαντά στα εξής:

Τι θέλουμε να κάνουμε; μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα. Πότε θέλουμε να το κάνουμε; χρονοδιάγραμμα με σταδιακά βήματα προς τον στόχο. Πώς θέλουμε να το κάνουμε; τον τρόπο, τα μέσα, τις ενέργειες, τις πηγές που μπορείς να ανατρέξεις, τα πιθανά εμπόδια, περιοριστικές πεποιθήσεις που θα συναντήσεις και πως θα τις αντιμετωπίσεις. Ακολουθούν follow up, ανατροφοδότηση, επιβράβευση.

Υψηλοί εργασιακοί στόχοι είναι όταν γινόμαστε ηγέτες του εαυτού μας, παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις, επικοινωνούμε καλύτερα, είμαστε ομαδικοί, ανθεκτικότεροι στις αλλαγές, μαθαίνουμε τα ταλέντα μας, δημιουργούμε κουλτούρα coaching στον εργασιακό χώρο, αυξάνουμε την παραγωγικότητά μας και τελικά πετυχαίνουμε ισορροπία στην προσωπική και επαγγελματική ζωή μας.

-Θεωρείτε ότι το αξιακό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο;

-Φυσικά. Όταν οι στόχοι εμπεριέχουν το αξιακό σύστημα των εμπλεκομένων τότε έχει μεγαλύτερη σημασία για όλους και υψηλότερες επιδόσεις αλλά κυρίως έχει ισορροπία στην προσωπική και επαγγελματική ζωή τους.

Ως αντιπροσωπευτικές αξίες θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την αυτοεπίγνωση, τη δικαιοσύνη, την ειλικρίνεια, την ομαδικότητα, τη συνεργασία, την ακεραιότητα, την εμπιστοσύνη, τη συνέπεια, την ενσυναίσθηση, την αυθεντικότητα, την πνευματικότητα, τη συμπόνια και την ευγνωμοσύνη.

-Τι δεξιότητες μπορούν να αναπτυχθούν με το coaching;

-Αναπτύσσετε η Οργάνωση, ο προγραμματισμός, η ακρίβεια, η σαφήνεια, η επικοινωνία, η ομαδικότητα, η ενσυνειδητότητα, η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη, το motivation, η επιβράβευση, η προσαρμοστικότητα, η ανθεκτικότητα, η θετικότητα κ.ά.

-Ποια θα αναφέρατε ως χαρακτηριστικά ενός άξιου ηγέτη;

-Ένας ηγέτης πρέπει να είναι εμπνευσμένος, αντικειμενικός, να έχει ενσυναίσθηση, όραμα και αξίες, και να μπορεί να ορίζει επιμέρους ηγέτες στις ομάδες που ηγείται. Για να έχει ισχυρή κατανόηση για τις ανάγκες της ομάδας του είναι απαραίτητη η συνεχής εκπαίδευση σε οριζόντιο και κάθετο επίπεδο του ίδιου και των εργαζομένων σε όλες τις κλίμακες με σύγχρονα μέσα, μεθοδολογίες και προσεγγίσεις.

-Ποιες προϋποθέσεις χρειάζονται για να μπορέσει μία επιχείρηση ή ένας οργανισμός να εφαρμόσει το Coaching;

-Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει μια ηγεσία, ένας ηγέτης με όραμα και αποστολή, αξίες και υψηλούς στόχους ανάπτυξης για την επιχείρηση, τους εργαζόμενους και τον εαυτό του ώστε να δημιουργήσει μία κουλτούρα coaching.

-Πότε πιστεύτε ότι είναι απαραίτητο το Coaching;

-Το Coaching εφαρμόζεται όταν υπάρχουν αλλαγές στις business διαδικασίες, στην τεχνολογία, στην ηγεσία, στα νέα προϊόντα, σε συγχωνεύσεις και αποκτήσεις εταιριών.

Επίσης το εργασιακό περιβάλλον ως ζωντανός οργανισμός ζει με τα ζεύγη των αντιθέτων. Ανάπτυξη, ύφεση, κέρδη, απώλειες κερδών και ανθρώπων, συγκρούσεις και συνεργασίες.

-Πώς δημιουργείται σε μια εταιρεία αυτή η κουλτούρα;

-Η ηγεσία πρέπει να έχει γνήσιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της επιχείρησης και των εργαζομένων της, να αναζητά νέα εργαλεία και τρόπους ανάπτυξης όλων των εμπλεκομένων.

Ένα από τα μέσα είναι η δημιουργία κουλτούρας coaching που θα αναδείξει στελέχη-ηγέτες της δικής τους ομάδας. Δηλαδή coaches που θα διοικούν για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις όπως: η μεγάλη πίεση για επίτευξη υψηλών στόχων παραγωγικής απόδοσης με περιορισμένα κονδύλια, μειώσεις αποδοχών και παροχών, πίεση χρόνου που δημιουργεί άγχος στους εργαζόμενους, μειωμένη ανθεκτικότητα στις αλλαγές, συγκρούσεις ενδοεταιρικές και διαπροσωπικές.

Αποφάσεις που λαμβάνονται με γνώμονα την παραγωγικότητα, ξεχνούν τον παράγοντα άνθρωπο που δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Άρα προϋποθέσεις είναι η ηγεσία, το περιβάλλον που πυροδοτεί την ανάγκη για η εφαρμογή της κουλτούρας coaching που εμπεριέχει προγραμματισμό, κονδύλι, ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης για όλους τους εργαζόμενους και να υπάρχουν οι external coaches, internal coaches και managers που να εφαρμόζουν τις δεξιότητες coaching και να συνεργάζονται για μεγαλύτερες επιδόσεις.

-Πως αποτιμάται κατά τη γνώμη σας η αξία του Coaching σε μια επιχείρηση ή έναν οργανισμό;

-Το coaching έρχεται να βοηθήσει την ηγεσία να διοικήσει με γνώσεις, ποιότητες, αξίες και να επιτελέσει το όραμα και την αποστολή της.

Σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής του coaching είναι: η λήψη καλύτερων αποφάσεων, η καλύτερη επίλυση προβλημάτων, η δέσμευση των εργαζομένων με την επιχείρηση, η αύξηση της ανθεκτικότητας, η καλύτερη επικοινωνία εντός και εκτός επιχείρησης, η αύξηση της καινοτομίας η ανατροφοδότηση, η ενδυνάμωση και η μικρότερη μετακίνηση των εργαζομένων, η καλύτερη χρήση των διαδικασιών και τελικά η δημιουργία ενός θετικού κλίματος εργασίας που βοηθά στην ισορροπία της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

-Με λίγα λόγια, το coaching ισορροπεί το σύστημα;

-Ακριβώς και όχι μόνο. Η αξία του Coaching με την εφαρμογή του σε ένα εργασιακό περιβάλλον αναπτύσσει όλο το σύστημα: επιχείρηση, ανθρώπους, δημιουργεί μια κουλτούρα coaching στην επιχείρηση.

Αυτό συνεισφέρει συστημικά στην ενίσχυση της οικονομίας, αφού η επιχείρηση γίνεται πιο βιώσιμη σε όλους τους τομείς της. Μέσα από το Coaching γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και εμείς οι coaches και οι πελάτες μας.

Βλέπουμε δηλαδή το άτομο σαν ολότητα και το βοηθάμε να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις για τον Λόρδο Βύρωνα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Στην κοσμοϊστορική συγκυρία της εξεγερμένης Ελλάδας του 1821 υπήρξε πολύτιμη η συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου,...

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this