Απόστολος Λάβδας: Το… πέταγμα της ελευθερίας

Αέρινο στοιχείο στη δουλειά του Απόστολου Λάβδα είναι οι πολύχρωμες πεταλούδες που περιτριγυρίζουν τα θέματά του. Εμμένοντας στη θέση ότι είναι «καλλιτέχνης του δρόμου», ζωγράφος με την παραδοσιακή έννοια του όρου, δημιούργησε τον τελευταίο χρόνο μια νέα πρωτότυπη σειρά έργων, στην οποία ενυπάρχουν οι σταθερές θεματικές μέσα από νέα οπτική εμπλουτισμένη και με σύγχρονα στοιχεία.

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη

Η κίνηση έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, σε μια πλούσια χρωματική παλέτα που χαρακτηρίζεται από την αμεσότητα και τον αυθορμητισμό του καλλιτέχνη. Ανθρώπινες δυναμικές μορφές, αθλητές, ιππείς, ποδηλάτες, περιστέρια σε μια ζωγραφική βαθιά εξπρεσιονιστική, άμεση, πηγαία, αλλά και λυρική.

Ο Απόστολος Λάβδας δημιουργεί πολλαπλά χρωματικά επίπεδα, με ορατές και στιβαρές πινελιές, που σχεδόν ξεχειλίζουν» τους πίνακές του, καταλύοντας τα περιγράμματα και τα όρια. Νέο στοιχείο στη δουλειά οι πολύχρωμες πεταλούδες που περιτριγυρίζουν τα θέματά του, τις αισθησιακές γυναικείες φιγούρες, ή τους ποδηλάτες του, προσφέροντας νότες αισιοδοξίας και χαράς. Μια αληθινή πανδαισία που υμνεί τη δυνατότητα του πετάγματος και καλεί τον θεατή να ανακαλύψει τη μαγεία του.

Μνήμη και παρατήρηση

«Η θεματογραφία των έργων μου είναι πολύ πλούσια και περιλαμβάνει χαρακτηριστικά θέματα με τα οποία ασχολούμαι στην ζωγραφική μου, όπως αναβάτες, περιστέρια, αθλητές, τώρα και πεταλούδες», λέει ο Απόστολος Λάβδας. «Όλα τα θέματα έχουν συγγένεια μεταξύ τους, συναντιούνται και ενώνονται στον χρόνο. Αυτό που τα χαρακτηρίζει είναι η κίνηση. Τόσο οι δρομείς, όσο και οι αναβάτες ή τα περιστέρια πάντα παρουσιάζονται σε κίνηση και με αφαιρετική, εξπρεσιονιστική διάθεση. Τα έργα μου είναι αποτέλεσμα μνήμης και παρατήρησης. Ο έξω κόσμος αποτελεί τον κύριο φορέα έμπνευσής μου.

Οι μνήμες μου ενεργοποιούνται σε ανύποπτο χρόνο. Κάτι που επίσης με φορτίζει δημιουργικά είναι η παρατήρηση των ανθρώπων και η κίνησή τους στον δρόμο. Το πέταγμα αποτελεί για μένα μια ακόμα ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Τα περιστέρια έρχονται από πολύ παλιά. Την ελευθερία των περιστεριών, αλλά και των πεταλούδων στη νέα σειρά έργων, συχνά την αποδίδω με την ελευθερία του χρώματος. Άλλο φτερό μπορεί να έχει χρώμα πράσινο, άλλο κίτρινο. Αλλά και στους αναβάτες συχνά το καπέλο μπερδεύεται με το πρόσωπο. Η μορφή δεν είναι συγκεκριμένη, μπορεί να είναι οποιαδήποτε. Άλλοτε το μάγουλο είναι πράσινο, άλλοτε κόκκινο.

Τα χρώματα τρέχουν ελεύθερα στα πρόσωπα. Δεν ζωγραφίζω αυτό που βλέπω, αλλά αυτό που φαντάζομαι. Αυτή είναι η αξία που κάνει τον καλλιτέχνη να ξεχωρίζει πολλές φορές», καταλήγει ο καλλιτέχνης. Ο καλλιτέχνης μας, ένας «ρομαντικός καταραμένος», που έχει ξεφύγει από τις εναλλασσόμενες μόδες του συστήματος και χαίρεται ακόμα την ηδονή της καθαρής ζωγραφικής, θα παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσής του στην όμορφη Θεσσαλονίκη.

Who is who

Ο Απόστολος Λάβδας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1940. Σπούδασε ζωγραφική στο Βέλγιο στην Ecole des Baux Art de Bruxelles και στην Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Παρουσίασε τα πρώτα του έργα στην Αμβέρσα το 1965, σε έκθεση που οργανώθηκε από το Μορφωτικό Κέντρο της πόλης, όπου και τιμήθηκε με το Α’ βραβείο. Δώδεκα χρόνια αργότερα, το 1977, στη Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης της Φλωρεντίας απέσπασε επίσης το Α’ βραβείο. Η επιστροφή του στην Ελλάδα έγινε δυναμικά από το 1978 με ατομικές εκθέσεις που σηματοδότησαν την πορεία του.

Το 1985 οι τζόκεϊ του Απόστολου Λάβδα προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση σε μια ατομική του έκθεση που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Αλέξανδρου Ιόλα, του διεθνούς μαικήνα της τέχνης, ο οποίος υποστήριξε τη ζωγραφική του Λάβδα ειδικά τη δεκαετία του 1980 και ως τον θάνατό του. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 90 ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. To 1998 έγινε ζωντανή παρουσίαση των έργων του από το CNN κατά τη διάρκεια ατομικής έκθεσής του στην γκαλερί Ντιάνα Γιούλια.

Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα “axianews”

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Η Κύπρος του Βασίλη Καρακατσάνη 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης για άλλη μια φορά «προσγειώνεται» στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο  «ΤΙΤΑΝΙΑ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this