Αριστούργημα του Ντε Σταλ στο σφυρί από τον οίκο Christie’s

Ένα αριστούργημα του Νικολά ντε Σταλ, του ρωσικής καταγωγής Γάλλου ζωγράφου, ο πίνακας «Parc des Princes», που φιλοτεχνήθηκε το 1952 θα τεθεί σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s.

Γράφει η Ιωάννα Ανδριοπούλου

Ένα αριστουργηματικό έργο, ο περίφημος πίνακας «Parc des Princes», του ρωσικής καταγωγής Γάλλου ζωγράφου του Νικολά ντε Σταλ, θα τεθεί σε δημοπρασία στις 17 Οκτωβρίου στο Παρίσι.

Ο πίνακας διατίθεται για πρώτη φορά προς πώληση και η αξία του εκτιμάται μεταξύ 18 και 25 εκατομμυρίων ευρώ

Το έργο, που φιλοτεχνήθηκε το 1952, δίδεται προς πώληση από την οικογένεια του καλλιτέχνη, και το σφυρί θα χτυπήσει ο οίκος Christie’s. Το έργο, που είχε δοθεί με δανεισμό στο μουσείο Πικάσο της Αντίμπ, στη νότια Γαλλία, έχει διαστάσεις 2,5 επί 3 μέτρα. Ο πίνακας διατίθεται για πρώτη φορά προς πώληση και η αξία του εκτιμάται μεταξύ 18 και 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο πίνακας «Parc des Princes», που περιήλθε στην κατοχή των απογόνων του ζωγράφου μετά τον θάνατό του το 1955 σε ηλικία 41 ετών, έχει εκτεθεί στο κοινό γύρω στις 10 φορές: στη Νέα Υόρκη το 1953, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Παρίσι το 1956, στο Ίδρυμα Maeght στο Σεν-Πολ-ντε-Βανς το 1972, στο Γκραν Παλέ στο Παρίσι τρία χρόνια αργότερα, μετά στο Λονδίνο και στη Μαδρίτη το 1991. Ο πίνακας επέστρεψε στο Παρίσι για να εκτεθεί στο Κέντρο Πομπιντού το 2003.

Το παγκόσμιο ρεκόρ για έργο του Νικολά ντε Σταλ, κατέχει ο πίνακας «Nudebout»

Νικολά ντε Σταλ

«Αυτό το μνημειώδες έργο πραγματοποιήθηκε το 1952, χρονιά κατά την οποία ο ζωγράφος και η γυναίκα του παρακολούθησαν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Γαλλίας και της Σουηδίας στο Παρκ ντε Πρενς, το ποδοσφαιρικό γήπεδο στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Ο Ντε Σταλ επηρεάστηκε τόσο πολύ από την ένταση του παιχνιδιού που πέρασε όλη τη νύχτα στο εργαστήρι του για να εκφράσει την εμπειρία μέσα από τα χρώματα» υπογραμμίζει στην ανακοίνωση τουο οίκος Christie’s. Ο τελευταίος έχει πολλές προσδοκίες από τον πίνακας «Parc des Princes» και αναμένει ένα νέο ρεκόρ για τον καλλιτέχνη.

Το παγκόσμιο ρεκόρ για έργο του Νικολά ντε Σταλ, κατέχει ο πίνακας «Nudebout», που κατακυρώθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη το 2018 έναντι 12,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Για τον ειδικό σύμβουλο Πιέρ Μαρτέν-Βιβιέ, διευθυντή του τμήματος 20ου αιώνα του οίκου Christie’s, το έργο «Parc des Princes» αντιπροσωπεύει μια καμπή στη σταδιοδρομία του καλλιτέχνη, όταν ήταν διχασμένος μεταξύ αφαίρεσης και αναπαράστασης». Το έργο θα παρουσιαστεί στους φιλότεχνους αλλά και στους επενδυτές στα γραφεία του Οίκου στο Παρίσι από 11 έως 17 Οκτωβρίου.

Ο Νικολά ντε Σταλ γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1914. Εγκατέλειψε με την οικογένειά του την Αγία Πετρούπολη λίγο μετά την επανάσταση, για να βρεθεί σε πολύ μικρή ηλικία ορφανός στις Βρυξέλλες. Σπουδάζει ανθρωπιστικές επιστήμες και Καλές Τέχνες στην Ακαδημία των Βρυξελλών και εγκαθίσταται στη Γαλλία το 1938. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του αρνήθηκε τις «ετικέτες» και δεν θέλησε ποτέ να ενταχθεί σε κανένα από τα διάσημα καλλιτεχνικά κινήματα της εποχής.

Στις 16 Μαρτίου 1955, και ενώ βρίσκεται στο απόγειο της δόξας του, ετοιμάζει μια ατομική έκθεση και φιλοτεχνεί τον πίνακα «Το κονσέρτο». Σε εκείνη τη χρονική συγκυρία και για άγνωστους λόγους επιδίδεται σε ένα σάλτο μορτάλε από το μπαλκόνι του ατελιέ του. «Το κονσέρτο» δεν τελείωσε ποτέ!

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Defying Gravity, εγκαίνια της έκθεσης του Άγγελου Ζυμάρα στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου, τα εγκαίνια της έκθεσης Defying Gravity του φωτογράφου Άγγελου Ζυμάρα στους χώρους των εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή....

Απόστολος Γιαγιάννος: “Η τέχνη είναι αφέντρα με βούρδουλα” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη H Sianti Gallery θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, Απόστολο Γιαγιάννο για τα 50 ενεργά και επιτυχημένα χρόνια της καριέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this